Mult folclor, cârnăciori cadou şi puţină istorie

Greu de spus ce-ar fi fost cu Serbările Naţionale de la Ţebea dacă TVR n-ar fi mobilizat mai toţi cântăreţii faimoşi ai Transilvaniei. Regalul de folclor susţinut de aceştia a mai dat suflet evenimentului de duminică. Altfel, puţini politicieni, puţini istorici şi multe, multe şetre cu chinezisme şi ciurucuri de vânzare. Coborârea moţilor din Apuseni la Sărbătoarea lui Iancu s-a redus astfel la folclor, cumpărături şi la o bere. Noutatea acestui an, trecută aproape neobservată pentru jurnaliştii moleşiţi de soarele de vară întârziată, stă în pomana cu bere şi cârnăciori făcută de PNL şi PMP (martorii nu pot garanta că PSD şi alte partide nu au făcut acelaşi lucru). Cu această ediţie s-a trecut la alt tip de campanie. Ea constă în gâdilarea papilelor gustative ale membrilor, simpatizanţilor şi mai ales ale potenţialilor susţinători. Cu ocazia Serbărilor Naţionale de la Ţebea, Partidul Naţional Liberal a tratat publicul cu faimoşii virşli (cârnăciori din carne de capră şi de vită, în care unii mai amestecă şi o cantitate de burtă de porc) şi cu o bere. PNL-ul, mai înstărit, a oferit virşli la liber. Cine a vrut s-a aşezat la rând şi a primit câte o pereche. Partidul Mişcarea Populară al lui Traian Băsescu a oferit de mâncare numai simpatizanţilor, împărţind bonuri printre moţii veniţi la petrecere.

Din păcate, Serbările Naţionale de la Ţebea se reduc de ani şi ani la un concert de muzică populară, organizat de Prefectura Judeţului Hunedoara şi transmis de TVR, o slujbă şi o scurtă ceremonie desfăşurată la mormântul lui Avram Iancu, drapat în tricolor.

Din păcate, la Serbările Naţionale ale Moţilor nu poţi vedea o paradă a portului popular din Munţii Apuseni, organizată pe comune şi văi, nici târguri de artizanat, nici bunătăţi produse în casele moţilor.

Cât priveşte o participare a celorlalte regiuni istorice, nici vorbă. La marginea poienii în care se desfăşoară serbările se întinde un soi de târg. De ani de zile, el este înecat de comerţul ambulant al aceloraşi precupeţi omniprezenţi prin ţară, dintr-un colţ într-altul, cu aceleaşi lucruri chicioase, contrafăcute şi expuse de-a valma.

Iancule mare, Iancule tare…”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.