Mulți copii bolnavi, medici din ce în ce mai puțini

pediatria, cancer

Nu mai e niciun secret pentru nimeni că România este fruntașă în Europa în privința mortalității infantile. Pediatria este o specialitate din ce în ce mai ocolită de absolvenții de medicină. Iar cei care optează totuși pentru această specializare aleg să o facă în alte țări.

Din acest motiv, unele secții de pediatrie din țară ajung să-și închidă porțile. Autoritățile par să nu fi găsit încă o soluție pentru ameliorarea acestei situații.

Numărul medicilor pediatri a început să scadă după anul 1994, când a fost desființată Facultatea de Pediatrie din cadrul Universității de Medicină. La acest lucru se pot adăuga și salariile mici pe care le primesc medicii, condițiile de lucru în România, dar și migrația tinerilor rezidenți. Astfel, ajungem la cifra dramatică cu care România se confruntă astăzi: 2.600 de medici pediatri în toată țara. În România, în acest moment sunt aproximativ 4 milioane de copii, iar anual se nasc peste 180.000.

„Numărul mare de consultații ne epuizează“

Un exemplu este chiar Spitalul „Marie Curie“ din Capitală, unde, indiferent de perioadă, este una dintre cele mai aglomerate unități medicale din țară. Medicii pediatri se văd nevoiți să trateze zilnic sute de copii din București, dar și din țară. „Este foarte greu. Unii dintre colegii mei au plecat pentru că au cedat. Numărul mare de consultații ne epuizează și ne fac să nu ne mai concentrăm cum trebuie pe cazurile cu adevărat grave. Și asta, pentru că vrem să-i mulțumim pe cei care așteaptă peste 4-5 ore“, explică Sorin Florescu, medic pediatru.

Situația este și mai gravă în țară, unde părinții sunt nevoiți să străbată zeci sau sute de kilometri atunci când li se îmbolnăvește copilul pentru a ajunge la un medic specialist. Recent redeschisă, secția de pediatrie a Spitalului Județean Tulcea funcționează cu numai doi doctori, angajați cu jumătate de normă. Situația devine de-a dreptul dramatică noaptea, când urgențele sunt trimise la spitalul din Constanța. „Nu este firesc să se întâmple așa ceva. Ceea ce se întâmplă în acești ani lasă mult de dorit“, explică pentru TVR Denisa Dumitrache, directorul medical al Spitalului Județean Tulcea.

Medicii de familie ar trebui instruiți

Unii dintre medicii rezidenți cred că pediatria este una dintre cele mai grele specializări. Pe de altă parte, ei spun că pediatria nu este suficient studiată în facultate. „Nu e structurată cum trebuie. Eu înclin spre chirurgie. Chirurgia a fost întotdeauna prima opțiune“, explică Ioana, studentă în anul V la medicină.
Specialiștii spun că această criză de pediatri s-ar putea ameliora dacă medicii de familie ar avea mai multă pregătire în domeniu. „E foarte important să întărim pregătirea în rezidențiat a medicilor de familie, printr-un stagiu de cel puțin un an de pediatrie“, spune Doina Pleșca, medic pediatru.

2.600 de medici pediatri în toată țara

180.000 de copii se nasc anual în România

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

4 Comentarii

  1. S-ar putea ca odata cu imputinarea chemomedicilor,sansele de viata ale copiilor sa creasca!

    • Da, da, pe coclaurii din Teleormanul lui Dragnea cresc leacurile babesti vindecatoare!

  2. Din acest motiv, unele secții de pediatrie din țară ajung să-și închidă porțile. Autoritățile par să nu fi găsit încă o soluție pentru ameliorarea acestei situații.”

    Dar, oare le pasa?!
    NU.
    Sanatatea Romanilor si mai ales a COPIILOR din Romania e ULTIMA grija a dlui Dragnea.
    Jilava e grija cea mare…stie el de ce in ingrijorat atat de tare!
    Sper sa ajunga acolo cat mai repede!

  3. Raul facut copiilor Romaniei de clasa medicala este resimtit intai de ei apoi de cei care mentin sistemul actual ucigas de oamenii si de suflete.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.