Murfatlar. Cum se albește vinul negru sau rețeta unui profit de milioane de euro

”Compania se mândreşte cu tot ceea ce a construit, în cei cinci ani de prezenţă pe piaţa locală. AFI Total Distribution este deţinătoarea locului întâi în Top Profit în România pe anul 2015, activând în domeniul comerţului cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun”, așa începea un articol elogios la adresa unei firme care, a crescut într-un an ca alții în zece, în jurnaluldeafaceri. ro în februarie 2016.

Care este profitul companiei? Aproximativ 4 milioane de euro în 2015. La fel, în fiecare an, de la înființarea din 2011 firma a fost doar pe profit. 3, 9 milioane în primul an, și 3,3 în 2013. Un an ceva mai prost a fost 2014 când profitul a ajuns doar la 2, 5 milioane. Cu aceste cifre, într-un top realizat de risco.ro AFI Total se află pe locul 5 printre marii distribuitori din București.

Vila din imagine este sediul AFI Total

Ar fi chiar o firmă de lăudat pentru cum a reușit să se descurce în neprietenoasa lume a afacerilor românești. Societatea îi are ca acționari pe Valențiu Mircea Crăescu și pe Marinela Crăescu și are angajati 110 oameni.

Doar că AFI Total Distribution SRL din București nu este o afacere a unor investitori curajoși.

Firma a apărut ” prin externalizarea departamentului de vânzări al grupului Euro, grup din care face parte producătorul de vinuri Murfatlar, cel de ape Biborţeni şi cel de băuturi alcoolice Euroavipo”, după cum spunea în materialul de promovare chiar unul dintre directorii acesteia.

”Euroavipo este o companie producătoare de băuturi alcoolice din România. Face parte dintr-un grup de firme deținut de frații Do­bro­nău­țeanu. Compania este controlată de Signus Establishment cu sediul în Liechtenstein. Euroavipo produce și comercializează mărcile Unirea (brandy) și Couture (băuturi spirtoase colorate), rachiul de fructe Hanul Ars (băutură spirtoasă albă), lichiorurile Sao și Otilia, mărcile de vodcă Sankt Petersburg și Goldessa, ginul Bartender’s, și băuturile intermediare Patriot (alb) și La Baionnette (roșu)”, se lăudau reprezentanții grupului pe Wikipedia, pe vremea când nu erau arestați preventiv.

Cu alte cuvinte srl-ul atât de profitabil face parte din rețeaua Murfatlar-Euroavipo care a reușit să dea în ultimii ani una dintre cele mai mari găuri la bugetul de stat. 600 de milioane de lei este paguba invocată de procurori în acest caz adică de două ori cît creșterea din acest an pentru salariilor bugetarilor.

AFI Total Distribution este singura firmă legată de grupul Murfatalar, coordonat de fostul iubit al Adrianei Săftoiu, George Ivănescu și de fostul președinte al Federației de Șah din România Ion Șerban Dobronăuțeanu, care are profit deoarece este fabrica de bani curați a rețelei evazioniste.

Aparută din externalizarea departamentului de vânzări de la Euroavipo activitatea acestei societăți a debutat prin gestionarea relațiilor cu clienții a celor de la Murfatlar,preluarea comenzilor către firmele grupului și ”rezolvarea problemelor apărute”, după cum afimă chiar reprezentanții săi.

AFI Total Ditribution vinde și acum în special produsele grupului Murfatlar Unirea, Zestrea, Premiat Eticheta Neagră, Babanu şi Sankt Petersburg, la care a mai adugat niște conserve de pește, măsline și ceva ciuperci la borcan de prin import. Și afirmă chiar că acestea ar fi baza profitului lor.

Deși mai multe anchete ale ANAF sau ale procurorilor au vizat de câteva ori firmele gupului Euroavipo- Murfatlar, demersurile acestora nu au fost încununate cu vreun succes deoarece mebrii rețelei erau protejați de unii înalți funcționari din Ministerul de Finanțe.

Astăzi, a fost nevoie ca DNA să anunțe începerea urmăriri penale față de Mariana Vizoli şi de Daniel Diaconescu ca aceștia să-și dea demisia din funcțiile ocupate. Mariana Vizoli era scretar de stat la Ministerul de Finanțe, numită recent în funcție după demisia lui Gabriel Biriș, iar Diaconescu era chiar cel care ar fi trebuit să-i ancheteze pe șefii de la Murfatlar, Șeful de la Antifraudă de la ANAF.

Beneficiiând de o asemenea protecție ar putea face profit și performanță economică și unul căruia tocmai i s-a făcut parastasul de șapte ani.

Deși ministerul s-a grăbit să comunice presei că a pus la dispoziția procurorilor toate datele solicitate, nimeni dintre cei care au propus-o sau au numit-o pe Mariana Vizoli în această funcție acum o lună nu a considerat că ar trebui să răpundă cumva. Și asta în condițiile în care anchetele care vizau grupul Mufatlar – Euroavipo au început încă din 2012.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.