Mușamalizarea incidentelor cu imigranți de la Koln

Jafurile, amenințările și agresiunle sexuale la care s-au dedat circa o mie de bărbați ”de origine arabă sau nord-africană” în ajunul Anului Nou în Koln a marcat un punct de inflexiune în atitudinea germanilor față de imigranți. Atunci, Reuters nota că ”in jur de 90 de femei au fost tâlhărite, amenințate și molestate sexual de bărbați cu vârste între 18 și 35 de ani”. Presa germana nu a relatat aceste incidente decât după zile bune și a fost acuzată că a încercat să mușamalizeze lucrurile, mână în mână cu autoritățile.

Până și primarul orașului, Henriette Reker, care fusese înjunghiată în campania electorală tocmai pentru că lua apărarea imigranților, a ajuns să spună că asemenea incidente nu pot fi tolerate. Ministrul federal al Justiției spunea atunci că atacurile stabilesc ”o nouă dimensiune a crimei organizate”. Urmare a acestor incidente, Angela Merkel a devenit mai prudentă în aplicarea politicii ușilor deschise în fața imigranților, ceea ce a dus la încetinirea fluxului migrator și la acordul cu Turcia pe care cancelarul german l-a impus întregii Uniuni Europene.

Acum, presa germană descoperă că la Koln situația a fost mult mai gravă. Unul dintre comandanții politiei din Koln spune că șefii săi din minister au incercat să elimine cuvântul ”viol” din rapoartele interne ale poliției despre acea noapte. Polițistul a declarat în fața comisiei de investigație care ancheta incidentele că ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia a încercat să influențeze investigațiile.

Un oficial din cadrul ministerului a sunat pentru a discuta despre folosirea sintagmei ”viol” într-unul dintre rapoartele interne. ”Nu este viol. Scăpați de asta. Anulați raportul”, ar fi spus oficialul din cadrul ministerului. Era vorba despre declarațiile unie tinere care a spus că a fost inconjurată de circa 50 de barbati care și-au introdus degetele în zonele intime. Furios, oficialul din minister a spus: ”Astea sunt ordinele de la minister. Nu fac decât să le transmit mai departe”.

Polițistul asupra căruia s-au exercitat presiunile a declarat că în întreaga sa cariera nu a mai avut de-a face cu interventii de asemenea natură de la minister. El consideră că nu a fost vorba de o încercare de mușamalizare, ci pur si simplu cei de la minister nu înțelegeau despre ce a fost vorba. ”Nu înțelegeau ce înseamnă viol”.

Încercările de acoperire ale Ministerului de Interne au devenit inutile dupa ce, la câteva zile de la incidente, sute de femei au depus plângeri similare.

Jurnaliștii au mai aflat că în noaptea cu pricina, poliția a vea în misiune jumătate din numărul efectivelor pe care îl transmisese inițial presei. La locul incidentelor erau 80 de polițiști, nu 140, așa cum anunțase ministerul.

Ceea ce s-a întâmplat la Koln este pe cale să ducă și la schimbarea codului penal din Germania, acolo unde violul nu este bine definit – nu se face referire la consimțământul victimei, iar din acest motiv judecătorii pronunță verdicte mai degrabă în funcție de nivelul rezistenței fizice opuse de victimă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.