Muzee, plaje, galerii de artă, muzică şi… vinurile din Barossa Valley

Australia, o destinaţie de vacanţă mai rară, în special din cauza depărtării ei de continentul european, a dat lumii actori celebri, cum ar fi Geoffrey Rush, câştigătorul Premiului Academiei, cap de afiş al filmelor “Shine” şi “Discursul Regelui”, Russell Crowe, Nicole Kidman şi Cate Blanchett, distinşi şi ei cu “Premiul Oscar”, regele filmelor de acţiune, Hugh Jackman, recompensat cu “Tony Award”, Naomi Watts, devenită celebră graţie rolurilor din “Mulholland Drive” şi “Heath Ledger”, dar şi Guy Pearce, Eric Bana, Tony Collette, Rachel Griffiths şi Paul Hogan, fără a-l mai aminti pe Errol Flynn, faimos pentru rolurile din peliculele romantice de capă şi spadă din anii ‘30-‘40.

Centrul oraşului cu clădiri moderne

Tot din Australia au pornit idoli ai multor genuri muzicale, de la Nellie Melba şi Joan Sutherland la Smoky Dawson şi Slim Dusty, John Williamson, James Blundell, Kasey Chambers şi Keith Urban. Regina muzicii pop, Kylie Minogue, a obţinut recunoaşterea internaţională după Olivia Newton John şi John Farnham…

Pictorul avangardist Brett Whitley, peisagistul John Olson, fotografii Bill Henson şi Tracey Moffat, suprarealiştii Sidney Nolan, Arthur Boyd şi Albert Tucker, dar şi pictori aborigeni celebri în secolul trecut, ca Albert Namatjira, David Malangi, Rover Thomas, Queenie McKenzie şi Emily Kngwarreye au stabilit locul artei australiene pe harta lumii.

Sediul Parlamentului de pe North Terrace

În sfârşit, nu putem trece cu vederea numele unor scriitori ca Patrick White, distins cu “Premiul Nobel pentru literatură” în 1973, sau Thomas Keneally şi Peter Carey, posesori ai Premiului “Man Booker”, Geraldine Brooks, care a primit “Premiul Pulitzer” pentru ficţiune în 2006.

Unii dintre ei, cum ar fi Christopher Barnett, autor al unor piese de teatru puse în scenă la Stockholm, Paris, Nantes, Amsterdam, Berlin, în Finlanda sau în Norvegia, dar şi al unor scenarii pentru cinema, sau actorul şi regizorul Jonathan LaPaglia, fratele actorului şi producătorului de film Anthony LaPaglia, s-au născut la Adelaide, capitala Australiei Meridionale, mai puţin cunoscută turiştilor, care preferă mai cosmopolitele Sydney şi Melbourne.

“Colonizarea perfectă”

Rundle Mall

Când colonelul William Light a fondat Adelaide, în 1836, aceasta a devenit prima colonie din Australia a cărei naştere nu era legată de existenţa unui penitenciar. Ea a fost rodul unui proiect de “colonizare perfectă”, imaginat de un condamnat la ocnă în timpul celor trei ani de încarcerare. Este, de altfel, unul dintre motivele de mândrie ale oraşului, care a avut, de-a lungul timpului, o serie de “premiere” în viaţa continentului australian. Femeile din Australia de Sud au fost primele care au avut drept de vot. Tot aici guvernul a adoptat prima lege împoriva discriminării sexuale. Primul vin de pe acest continent exportat în Mare Britanie, în 1845, provenea tot din această zonă. Şi tot Adelaide a fost primul oraş australian care a propus un festival artistic.

Chinatown, animatul cartier din strada Grote

Colonii sosiţi în 1834 în regiune au încercat să înţeleagă limba populaţiei aborigene Kaurna şi au construit chiar o şcoală pentru aceştia, care s-a închis însă după cinci ani, din lipsă de elevi. Bolile aduse din Europa au decimat populaţia locală, dar cultura ei a supravieţuit, făcând parte acum din melanjul cultural al locului, alături de influenţa germană, vizibilă în Barossa Valley, de cea irlandeză din Clare Valley, sau de cele italiană, greacă şi asiatică.

Oraş planificat cu grijă, Adelaide, botezat astfel după numele soţiei regelui William al IV-lea al Angliei, beneficiază încă de la construcţia sa de mari bulevarde în unghiuri drepte, cu scuaruri la distanţe bine calculate, totul înconjurat de o vastă reţea de grădini publice.

Rundle Mall, Adelaide

Considerată metropola australiană cea mai civilizată şi cea mai calmă, Adelaide este plasată într-un cadrul natural reputat pentru pitorescul lui, între mare şi masivul Lofty.

Dacă celelalte capitale australiene au mizat pe edificiile din sticlă şi oţel, Adelaide a decis să păstreze o arhitectură mai tradiţională. În centru, clădirile din piatră nu depăşesc câteva etaje. Rezultatul este un oraş la scară umană, cu atmosferă calmă, împărţit în două de principala arteră, King William Road, care începe din Piaţa Victoria.

Universitatea

Arhitectura colonială este elegantă, oraşul având un patrimoniu cultural bogat, cu biblioteci şi muzee, plasate de-a lungul străzii North Terrace. Aici poate fi vizitat “Muzeul Australiei Meridionale”, un punct de reper al oraşului cu imensele schelete de balene din vitrina sa. Sunt organizate mai multe expoziţii despre flora şi fauna specifice, sunt propuse colecţii de artă aborigenă Ngarrindjeri, o expoziţie despre “Visul aborigen” formează inima muzeului.

Pe North Terrace se află şi vechiul sediu al Parlamentului, deschis publicului.

O interesantă oprire la “South Australian Art Gallery”, care posedă o importantă colecţie de artă aborigenă şi mii de opere din lumea întreagă, din Asia de Sud-Est până la artele Islamului.

Diversitatea culturală a zonei este ilustrată de “Migration Museum”, care retrasează parcursul comunităţilor care au dat identitate Australiei de Sud.

Hawke Building, parte a Universităţii

“Tandanya National Aboriginal Cultural Center” este un loc dedicat artelor vizuale aborigene, artelor spectacolului, dansului, teatrului.

În partea de vest a centrului oraşului, Studioul de design şi artizanat contemporan “Jam Factory” este un centru de excelenţă pentru artişti, cu patru spaţii pentru expoziţii şi o galerie cu vânzare. Vizitatorii îi pot urmări, de asemenea, pe artişti şi pe artizani în timp ce lucrează.

În jurul oraşului se află un mare număr de galerii particulare de artă, cum ar fi “Greenaway Art Gallery”, “Colline Smith Gallery”, “Art Gallery Images” sau “David Sumner Gallery”.

Iar alte numeroase galerii se află pe Kangaroo Island, pe colinele oraşului, în Barossa Valley şi Clare Valley.

Sezonul festivalurilor

Strada Terrace

“Adelaide Festival Centre” constituie inima artistică a oraşului, deschizându-se către “Elder Park” şi malurile râului Torrens, ce invită la plimbări cu bicicleta.

La Adelaide, sezonul festivalurilor este numit ”Mad March”, din cauza nebuniei care domneşte în oraş în perioada desfăşurării “Adelaide Fringe”, “WOMADelaide” (World of Music, Arts and Dance), care are loc în Parcul Botanic, “Cabaret Festival”, “International Guitar Festival”, “Adelaide Film Festival”, care au loc toate în luna martie, deci practic în acelaşi timp.

Piaţa Centrală a oraşului

“Adelaide Fringe” este un festival anual al artelor care durează patru săptămâni, deschis ideilor noi, spontaneităţii şi umorului. Istoria lui de 53 de ani dovedeşte succesul de care se bucură. Spectacole de cabaret, comedii, demonstaţii de circ, dans, filme, piese de teatru, muzică, arte vizuale şi design, teatru de păpuşi atrag un public numeros, australian şi internaţional, care asistă la peste 900 de evenimente desfăşurate în parcuri, clădiri nelocuite, case de modă, teatre, hoteluri, galerii de artă, cafenele şi sălile primăriei.

Un forum al “Adelaide Writer’s Week” reprezintă unul dintre cele mai mari evenimente literare din lume.
Li se adaugă o Paradă nocturnă şi un Festival de Teatru de Stradă.

Seara de deschidere este întotdeauna o invitaţie la dans pe muzica DJ-ilor.

Pentru iubitorii de maşini de colecţie, “Bay to Birdwood Classic” este cea mai lungă cursă de automobile de epocă din lume.

Shopping şi bucuria de a trăi

Westpac House, cea mai mare clădire în Adelaide

Cel mai căutat loc pentru shopping este “Rundle Mall”, cu numeroase buticuri şi cu un centru comercial. Sub arcade elegante, străduţele şi aleile sunt mărginite de peste 500 de magazine specializate.

De acolo, la 10 minute de mers pe jos, se află Piaţa principală a oraşului (Central Market), care oferă o excelentă experienţă culinară, graţie diversităţii produselor, în timp ce animatul “Chinatown” oferă o bucătărie mai exotică.

Pe cosmopolita stradă Parade, din Norwood, flancată de cafenele, magazine de modă, pub-uri şi un număr apreciabil de restaurante, cumpărăturile pot fi combinate cu descoperirea ofertelor culinare din întreaga lume.

În apropiere, amatorii de brocante vor aprecia Magill Road, unde pot fi descoperite obiecte de artă şi mobilă veche.

Pornind cu tramvaiul din centrul oraşului Adelaide, către sud, pe King William Road, într-o ambianţă intenţionat sătească, pot fi vizitate magazinele exclusiviste, pline de veşminte, bijuterii şi accesorii importate sau autohtone.

Biblioteca Universităţii

La câteva grupuri de locuinţe către est se află Unley Road, care găzduieşte cele mai multe magazine de modă, de art deco, anticariate, galerii de artă, dar şi cafenele şi restaurante.

Minunata Grădină Botanică este unul dintre cele 29 de parcuri care formează celebrul “parklands”, iar în apropiere, Grădina Zoologică îi are ca gazde pe Wang Wang şi Funi, singuri panda gigantici din emisfera de sud.

Adelaide este şi capitala australiană a vinurilor. La 60 de kilometri de Adelaide se găseşte Barossa Valley, importantă regiune viticolă şi turistică, unde se găsesc podgoriile reumite pe plan internaţional “Yalumba”, “Penfolds”, “Seppelts” şi “Two Hands”. Aici pot fi degustate cele mai bine cotate vinuri ale regiunii: un syrah de la Barossa sau un riesling din Eden Valley… Industria vinului este principala sursă de venituri şi de locuri de muncă a regiunii. În anii fără soţ se desfăşoară “Sărbătoarea Vinului”, care atrage numeroşi vizitatori, nu numai pentru vestita licoare, dar şi pentru parade şi concerte.

Mulţimea de magazine specializate de sub arcade

Centrul oraşului numără peste 100 de pub-uri, cu un stil sofisticat, liniştit şi şic, unele datând din anii 1830.
Rundle Street şi Gouger Street trepidează de atmosfera cluburilor de noapte, iar la “Grace Emily”, pe Waymouth Street, grupuri de australieni oferă performance-uri intimiste.

“Adelaide Entertainment Centre” găzduieşte concerte şi evenimente de anvergură, iar în numeroase cabarete din jurul oraşului, ca “Rhino Room”, din Rundle Street, sau “Arkaba”, se desfăşoară spectacole de stand-up comedy.

Blândeţea climei din Adelaide este prielnică petrecerii timpului în aer liber, pe terasa unei cafenele. “Bath” propune un spaţiu ideal în acest sens, iar “Robin Hood” oferă spectacole ale vedetelor scenei muzicale a oraşului.

Podgorie din Barossa Valley

Cartierele de la malul mării oferă şi ele o sumă de atracţii. În capul listei se află Glenelg, cea mai populară plajă a oraşului. Vara, artera principală şi promenada de pe malul mării sunt animate de mulţimi de localnici şi de turişti veniţi pentru un pahar la un bar, pentru o îngheţată sau pentru micile localuri de-a lungul plajei unde se serveşte peşte.

La Glenelg, amatorii pot înota cu delfinii, iar digul Henley este locul ideal pentru pescari.

Cu alura lui uşor austeră, în pofida celor spuse până acum, Adelaide este un oraş căutat de amatorii de mâncare bună şi de festivaluri.

Iar împrejurimile oraşului oferă plaje minunate, posibilităţi de plimbare cu bicicleta prin marile parcuri sau pe malul râului, degustarea unei bucătării specifice în numeroasele localuri presărate de-a lungul drumului. Şi peisaje incredibile, unele dintre ele păstrând urmele miilor de ani care le-au modelat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.