Muzica medievală revine sub bolțile palatelor românești

Începând de azi are loc turneul dedicat de instrumentistul Nicolae Szekely valorificării spațiilor spectaculoase din clădirile istorice răspândite în diferite colțuri ale țării. În perioada 2 – 6 august are loc, în spații deosebite din punct de vedere istoric și architectural, ediția a V-a a Turneului Național „Muzica în Palatele României“, organizat de Asociația Pro Valores și finanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, anunță un text trimis presei.

Organizatorii consideră turneul o continuare firească a ecoului de care s-a bucurat concertul susținut de muzician acum două luni: „După incredibilul succes al concertului semnal care a avut loc pe 11 iunie la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, protagonistul evenimentului itinerant – menestrelul modern Nicolae Szekely – va concerta la: Castelul Huniazilor din Hunedoara (Miercuri 2 august, ora 18.00), Palatul Magna Curia din Deva (Joi 3 august, ora 18.00), Palatul Marincu din Calafat (Vineri 4 august, ora 17.00), Castelul Peleș de la Sinaia (Sâmbătă 5 august, ora 16.00) și Cetatea Neamțului de la Târgu Neamț (Duminică 6 august, ora 17.00)“, anunță aceștia. Cu această ocazie, Nicolae Szekely interpretează piese pentru cinci instrumente deosebit de spectaculoase, rar prezente pe scenele României: vihuelă, laută, chitară renascentistă, chitară barocă și arhilăuta. Szekely „va propune un periplu unic, încărcat de autenticitatea unei adevărate călătorii în istorie, plin de frumuseți sonore din perioada medievală și barocă. Cu acest prilej vor fi readuse în atenția iubitorilor contemporani ai muzicii sonorități imaginate de mari creatori de acum câteva sute de ani: Francesco da Milano, Adrian Le Roy, Diego Pisador, John Dowland, Giovanni Zamboni, Gaspar Sanz și mulți, mulți alții“, notează sursa citată.

Sonorităţile vechi însufleţesc castelele

Nicolae Szekely a câştigat în 1987 locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. Din 1988 s-a mutat la Hunedoara și în anii ’90 organizează festivalul „Zilele Chitarei Clasice“. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Târgu Mureş îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela şi lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din ţară şi participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susţinut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamţului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din București, Cetatea Râșnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaș. Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely este construită în jurul repertoriului medieval şi renascentist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.