Muzicianul politic

Dirijorul Gustavo Dudamel este una dintre cele mai cunoscute figuri ale muzicii culte de azi.

Muzicianul care conduce deopotrivă Filarmonica din Los Angeles (SUA) și Orquesta Sinfónica Simón Bolívar din țara sa de origine, Venezuela, a făcut de mai multe ori comentarii defavorabile conducerii politice de la Caracas.

Potrivit presei americane, însuși Maduro, președintele Venezuelei, a intervenit pentru anularea turneului pe care dirijorul îl programase pentru Orchestra Națională de Tineret. Vineri, într-o apariție la televiziune, președintele Maduro a criticat faptul că dirijorul stă mai mult în Spania și Statele Unite, în timp ce criza din țara sa de origine este tot mai acută. La începutul acestei săptămâni, Dudamel a anunțat: „visul meu de a cânta cu acești tineri muzicieni minunați nu va deveni realitate – de data aceasta“.
Dirijorul a fost inițial un suporter al președintelui din Venezuela, dar se pare că, în urma protestelor de stradă, a intervenit pentru eliberarea unui violonist arestat după ce a cântat în mijlocul manifestațiilor, iar imaginile pe care acesta le publicase pe rețelele de socializare au devenit virale.

Potrivit Associated Press, președintele țării sale i s-ar fi adresat direct, cu următoarele cuvinte: „Sper ca Dumnezeu să te ierte“.

Potrivit LA Times, Maduro a făcut referire și la proiectul finanțat de stat, El Sistema, orchestră care oferă copiilor defavorizați ocazia de a studia muzica, un demers inițiat în 1975, al cărui produs este însuși Dudamel: „Bine ai venit în politică, Gustavo Dudamel. Dar fii cinstit, nu te lăsa păcălit să ataci constructorii acestei mișcări minunate de tineri și tinere“.

Dudamel se arătase exasperat de atitudinea politicienilor de la Caracas: „Fac apel insistent la președintele republicii și la guvernul național să-și revină și să asculte vocea poporului venezuelan. Acest moment nu trebuie să fie pătat cu sânge. Îi datorăm tineretului o lume în care să poată spera, o țară în care să putem să fim liberi să protestăm liberi, să ne respectăm, să ne tolerăm, să dialogăm. O țară în care visele pot să construiască Venezuela pe care ne-o dorm cu toții“.

În vârstă de 36 de ani, Dudamel a devenit în luna ianuarie a acestui an cel mai tânăr dirijor care a stat la pupitrul Orchestrei Filarmonicii vieneze, la concertul de Anul Nou.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.