Muzicienii noştri celebrează Ziua României pe meridianele lumii

Pianistul Daniel Ciobanu cântă Enescu şi Silvestri la St Martin-in-the-Fields

Unul dintre câştigătorii Competiţiei Internaţionale de Pian de la Glasgow, tânărul Daniel Ciobanu, va susţine, în data de 2 decembrie, ultimul concert din seria de succes pe care ICR Londra o desfăşoară la St Martin-in-the-Fields în anul acesta. Recitalul său va include Carillon nocturne de George Enescu şi Jeux d’enfants de Constantin Silvestri, dar şi lucrări de Domenico Scarlatti, Serghei Rahmaninov şi Frédéric Chopin.

Daniel Ciobanu şi-a început studiile în Marea Britanie pe când era licean, beneficiind de o Bursă de studii Constantin Silvestri, la Melville College din Edinburgh. În 2008 a fost desemnat tânărul muzician al anului de către Clubul Internaţional Rotary din Edinburgh. În prezent, Daniel Ciobanu urmează cursurile postuniversitare ale Conservatorului Regal din Glasgow.

Pianistul a urmat cursuri de măiestrie cu Peter Donohoe şi Murray McLachlan şi a susţinut o serie de concerte în Italia, Elveţia, Ungaria şi Statele Unite, organizată de fundaţia Musica in Amicizia, coordonată de maestrul Iulian Arcadi Trofin. A cântat la academii prestigioase precum Salzburg Mozarteum, Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma şi Institutul de Muzică Contemporană din Hollywood.

Daniel Ciobanu a câştigat peste 40 de premii naţionale şi internaţionale la competiţii din România, Franţa, Spania şi Marea Britanie. În 2011, pianistul român a fost selectat de faimosul Lang Lang să participe la vestitul său proiect 100 de piane, organizat la Royal Festival Hall, dându-i oportunitatea de a cânta Bacanalele lui Silvestri în faţa a peste 2.500 de spectatori. Anul acesta, Daniel Ciobanu a fost unul dintre semifinaliştii Concursului Internaţional de Pian de la Glasgow.

Clara Cernat şi Thierry Huillet, la Accademia di Romania in Roma

Clara Cernat

Ziua Naţională a României este sărbătorită de Accademia di Romania in Roma prin concertul susţinut de violonista Clara Cernat şi pianistul Thierry Huillet. Evenimentul se desfăşoară la sediul Academiei vineri, 28 noiembrie 2014, la orele 18.30, în Sala de Concerte.

În program: Polonaise Brillante de Henryk Wieniawski, Danse macabre de Camille Saint-Saëns, Sarabanda pentru vioară solo de George Enescu, Bagatelle de Ion Scărlătescu, Două colinde şi Le Petit Prince (fragmente) de Thierry Huillet, Cantabile de Niccolò Paganini, Balada de Ciprian Porumbescu, Rhapsody in blue de George Gershwin (transcriere pentru vioară şi pian: Thierry Huillet).

Violonista româncă Clara Cernat şi pianistul francez Thierry Huillet sunt un duo, dar fiecare dintre cei doi artişti îşi păstrează individualitatea.

Thierry Huillet

Thierry Huillet, pianist francez, este, printre altele, un foarte bun cunoscător al limbii şi culturii române: compozitor versatil, joacă un rol rar întâlnit, atât în calitate de compozitor, cât şi ca interpret în diferite situaţii muzicale, de la muzica de cameră la muzica scrisă pentru operă, balet şi teatru.

În anul 1997 a fost câştigătorul Premiului I la Concursul Internaţional de Pian din Cleveland (SUA), iar în 2000 a fost ales de către Consiliul Europei ca interpret oficial al Imnului Europei. În paralel cu cariera concertistică de pianist, Thierry Huillet desfăşoară o activitate importantă în calitate de compozitor, caracterizată printr-un limbaj personal şi modern, departe de modă şi clişee. Compoziţiile sale au fost interpretate pe toate cele cinci continente şi sunt publicate de Editions Alphonse Leduc din Paris.

Clara Cernat, reprezentantă strălucită a Şcolii româneşti de vioară şi elevă a Maestrului Ştefan Gheorghiu, a obţinut cele mai bune calificative ale Academiei de Muzică din Bucureşti, după care s-a perfecţionat studiind cu legendarul Tibor Varga. Înregistrările concertelor sale au fost difuzate de posturi de radio, cum ar fi BBC, France Musiques, Deutsche Welle şi Radio România.

Repertoriul său eclectic, gustul pentru lucrările frumoase şi rare au atras atenţia şi recunoaşterea unanimă a criticilor de specialitate. Ea a performat în mod frecvent ca solist, dar cea mai mare dragostea pentru ea este muzica de cameră.

Împreună cu soţul ei, pianistul şi compozitorul Thierry Huillet, formează un duo aclamat şi apreciat în sălile de concerte importante din întreaga lume: National Center for Performing Arts Beijing, Opera din Hanoï, Teatro Liceo y el Auditorio de Barcelona, Teatro Coliseo din Buenos-Aires, Théatre de la Monnaie– Bruxelles, Salle Gaveau, Théâtre du Châtelet-Paris. Împreună au avut numeroase recitaluri în Japonia, China, Statele Unite ale Americii, Vietnam, Brazilia, Argentina, Libia, Tunisia, Coreea şi în toată Europa. De asemenea, au performat în cadrul unor festivaluri importante. Ambii sunt câştigători ai unor concursuri internaţionale de prestigiu (Premiul I la Concursul International de Pian din Cleveland, Statele Unite ale Americii, pentru Thierry Huillet, şi Premiul I la Concursul International Johann Sebastian Bach pentru Clara Cernat).

Spectacol dedicat Zilei Naţionale la Opera Comică pentru Copii

Tenorul Andrei Lazăr participă la Concertul de la Opera Comică pentru Copii

Soliştii Operei Comice pentru Copii şi tinerii olimpici de la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu din Bucureşti vor susţine un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naţionale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17.00, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.

“Ziua Naţională a României este prilej de sărbătoare pentru românii de pretutindeni. Este momentul din an când ne raportăm cu emoţie la istoria neamului şi privim cu speranţă spre viitor. Avem tineri talentaţi, care ne reprezintă cu succes ţara la nivel internaţional şi este datoria noastră să-i promovăm, să-i susţinem şi să le aplaudăm rezultatele. Tinerii muzicieni români care au atins performanţe remarcabile merită o sală arhiplină care să le mulţumească prin căldura aplauzelor pentru modul în care aleg să fie ambasadori ai României”, a declarat Felicia Filip, director general al Operei Comice pentru Copii.

Orchestra Colegiului George Enescu. Dirijor Gheorghe Iliuţă

Programul concertului extraordinar include lucrări clasice, de mare popularitate, din repertoriul românesc şi universal, în interpretarea orchestrei Colegiului Naţional de Muzică George Enescu. Vocilor Operei Comice pentru Copii – Oana Şerban (soprană), Andrei Lazăr (tenor) şi Ştefan Schuller (bas) – li se vor alătura tinerii olimpici Paul Răducanu (vioară), Maria Jurcă (vioară) şi Alexandra Curcă (violoncel). Conducerea muzicală este asigurată de tânărul dirijor Gheorghe Iliuţă.

Opera Comică pentru Copii este o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii a reuşit până în prezent performanţa de a câştiga 70 de premii naţionale şi internaţionale la festivalurile de profil. Cu 60 de titluri de operă, operetă, musical şi balet în repertoriu, instituţia susţine anual peste 200 de reprezentaţii atât la sediu, cât şi în turneele naţionale şi internaţionale pe care le desfăşoară.

Regal muzical pe scena Konzerthaus Berlin

Cvartetul Arcadia

Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Ambasada României la Berlin organizează un eveniment de amploare, dedicat Zilei Naţionale a României. Pe data de 1 decembrie, de la ora 20.00, publicul va avea ocazia să audieze un concert de muzică clasică susţinut de soprana Mihaela Maxim şi cvartetul Arcadia, unul dintre cele mai apreciate cvartete din România. Concertul se va desfăşura în sala mică a Konzerthaus Berlin, cu o capacitate de 386 locuri. Pe lângă lucrări de Ludwig van Beethoven şi Felix Mendelssohn-Bartholdy, programul concertului va include şi cele Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, compuse de George Enescu, care vor fi prezentate în primă audiţie în Germania.

Arcadia Quartett – Ana Török (Vioara I), Răsvan Dumitru (Vioara a II-a), Traian Boală (Violă), Zsolt Török – (Violoncel) – s-a format în anul 2006, în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A obţinut în scurt timp aprecierea atât a publicului, cât şi a criticii de specialitate, care îl consideră unul dintre cele mai bune cvartete din România. Cvartetul s-a impus cu rapiditate pe plan internaţional, fiind câştigător al unor prestigioase concursuri precum International Chamber Music Competition Hamburg (2009), Almere International Chamber Music Competition (2011), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Osaka International Chamber Music Competition (2014).

Cvartetul Arcadia a susţinut concerte pe marile scene ale lumii şi în cadrul unor festivaluri renumite, printre care amintim Budapest Spring Festival, George Enescu Festival din Heidelberg, Cité International des Arts Paris, Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall din Montreal, Amsterdam Concertgebouw, Salle Gaveau din Paris.

Mihaela Maxim a studiat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A fost soprană a Operei Naţionale Române din Cluj, iar în prezent este membră a formaţiei Flauto Dolce, cântând o gamă largă de repertorii, de la Renaştere până la muzica contemporană. În 2003 a concertat la Grand Gala Unesco – UNICEF Romania de la Veneţia, iar în anul 2005 a obţinut Marele Premiu la concursul Haricleea Darclée.

Konzerthaus Berlin reprezintă o locaţie de renume a muzicii clasice din Germania, fiind înfiinţată în anul 1984. Clădirea în forma actuală a fost construită de arhitectul german Karl Friedrich Schinkel în prima parte a secolului al XIX-lea, găzduind în aceea perioadă Schauspielhaus Berlin. Pe scena acestei instituţii au avut loc concerte în interpretarea unor muzicieni prestigioşi precum Niccolo Paganini şi spectacole sub conducerea unor nume mari ale muzicii universale, printre care amintim Carl Maria von Weber, Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz Liszt, Richard Wagner. Totodată, scena a găzduit prima reprezentare a unor capodopere, precum Simfonia a 9-a, de Ludwig van Beethoven, şi Freischutz, de Carl Maria von Weber.

Concerte de gală la Casa da Música din Porto şi la Fundaţia Gulbenkian din Lisabona

Consonando Trio

La finalul unui an în care ICR Lisabona a realizat parteneriate cu cele mai importante instituţii culturale portugheze – Teatrul Naţional Dona Maria II, Muzeul Naţional al Ceramicii, Muzeul Artelor Decorative –, se anunţă un concert susţinut de formaţia camerală Consonando Trio pe primele două scene muzicale portugheze, la Fundaţia Calouste Gulbenkian din capitala Portugaliei şi la Casa da Música din Porto. Este pentru prima oară când ICR Lisabona organizează un eveniment în parteneriat cu Fundaţia Calouste Gulbenkian, probabil cea mai exclusivistă dintre fundaţiile culturale europene şi între primele instituţii culturale private din lume.

Concertul, susţinut de un trio românesc, format din vârfuri incontestabile ale actualei generaţii de tineri interpreţi produşi de şcoala muzicală românească, Răzvan Suma (violoncel), Toma Popovici (pian) şi Ştefan Horvath (vioară), prezintă Sérénade lointaine, pentru vioară, violoncel şi pian (1903) de George Enescu, o lucrare relativ rar interpretată, Trio Es-Dur D 897 „Notturno” pentru pian, vioară şi violoncel (operă postumă) de Franz Schubert precum şi faimosul Trio nr. 2 în E flat major pentru pian, vioară şi violoncel op. 100 de acelaşi compozitor.

Piesa enesciană, creată în 1903, în anii dinaintea marii conflagraţii mondiale, respiră o delicată nostalgie şi aminteşte de parfumul saloanelor aristocratice bucureştene şi pariziene ale începutului de secol XX.

Concertul de la Porto va avea loc în 3 decembrie la Casa da Música, partener tradiţional al ICR Lisbona. Casa da Música, operă a celebrului arhitect olandez Rem Koolhas, inaugurată în 2001, când oraşul Porto fusese desemnat Capitală Europeană a Culturii, a devenit o instituţie emblematică a metropolei nordice a Portugaliei, dar şi un reper cultural internaţional de primă mărime. Gândită pentru a fi „casa tuturor muzicilor“, ea se integrează în procesul de renovare urbană a oraşului şi într-o reţea de echipamente culturale la scară metropolitană şi mondială. Este o instituţie care dezvoltă un proiect cultural inovator şi cuprinzător, ce preconizează dinamizarea mediului muzical naţional şi internaţional, în cele mai diverse arii, de la clasic la jazz, de la fado la muzică electronică, de la marea producţie internaţională la proiecte experimentale.

Concertul de la Fundaţia Calouste Gulbenkian a fost programat pentru data de 5 decembrie. În vastul complex muzeal şi cultural al Fundaţiei se află cea mai prestigioasă sala de concerte din Portugalia, la dispoziţia celei mai complexe şi profesioniste dintre orchestrele naţionale şi din lumea lusofonă în general.

Violoncelistul Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor Radio, şi-a desăvârşit ascensiunea profesională în anul 2012 prin realizarea turneelor naţionale Vă place Bach?, interpretând Integrala Suitelor pentru Violoncel Solo a marelui compozitor din Leipzig. Participarea sa la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale a fost încununată cu un număr impresionant de distincţii, dintre care amintim Premiul II la Concursul Internaţional Giovanni Batista Viotti Italia (1997) şi Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de la Markneukirchen, Germania (1997). În anul2000 a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată prin cursurile de perfecţionare cu maeştrii Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

Ştefan Horváth a absolvit cursurile Conservatorului Naţional Superior din Lyon, ale Universităţii de Muzică Bucureşti (prof. Ştefan Gheorghiu) şi ale Academiei de Muzică din Basel (prof. Adelina Oprean), urmând totodată şi cursuri cu Gyula Stuller la Conservatorul din Freiburg. Talentul său a fost răsplătit cu numeroase premii: „George Enescu” – (Premiul al III-lea – 2001), „Jeunesses Musicales” (Premiul al II-lea – 1998), „Eugen Sârbu” (premiul I – 1995, 1996), Premiul „Sándor Végh” (1994). Între anii 1996 şi2000 a fost concertmaistrul orchestrei Philharmonie der Nationen, alături de care a cântat şi ca solist, iar din 2005 este concertmaistrul Orchestrei Simfonice din Basel, dirijorul principal fiind Dennis Russel Davies. În calitate de solist a colaborat cu Orchestra Naţională Radio, dar şi cu orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Oradea, Braşov şi altele. În anul 2011, în festivalul „Viori Celebre”, Ştefan Horváth a cântat pe o vioară Guarneri del Gesù, instrument in proprietatea Del Gesù Foundation.

Toma Popovici este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. În prezent este lector al aceleiaşi universităţi. A obţinut premii la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, cele mai importante fiind premiile întâi la concursurile internaţionale Dinu Lipatti, (Bucureşti, 1997), Waki (Osaka, 1996), Ann and Aaron Richmond Competition (Boston, 2001). Activitatea sa concertistică a inclus numeroase prezenţe la mari festivaluri internaţionale: Festivalul Internaţional George Enescu (1998, 2011), Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001, 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film festival (2008, 2009, 2011), „Murten Classics” (Elveţia, 2013). A urmat cursurile de masterat ale College of Fine Arts în cadrul Universităţii din Boston (cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum şi Tong-Il Han).

A concertat cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, şi cu dirijorii Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.