Muzicienii români în mari festivaluri internaţionale

Orchestra Română de Tineret, la “Festivalul Internaţional al Orchestrelor de Tineret” de la Milano

În perioada 1-21 iulie 2016 are loc Festivalul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Milano. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia susţin participarea Orchestrei Române de Tineret la Festivalul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Milano. Alături de Orchestra Română de Tineret vor participa orchestre din Franţa, Italia, Marea Britanie, Polonia şi Slovenia.

Vineri, 15 iulie, la ora 21.00, la Unicredit Pavilion din Milano, va avea loc concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret şi violoncelista Julia Hagen, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. În program: S. Prokofiev: Sinfonia n.1 in Re Magg. Op. 25 „Sinfonia classica”; P.I. Ceaikovski: Variazioni su un tema rococò per violoncello e orchestra, Op. 33; F. Mendelssohn-Bartholdy: Sinfonia n. 4 in La Magg. „Italiana” Op. 90.

Apariţia proiectului Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană (2008) a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. Acest lucru s-a putut realiza prin iniţiativa lăudabilă şi plină de entuziasm a doi dintre marii noştri artişti, violoncelistul Marin Cazacu şi dirijorul Cristian Mandeal, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov” şi „Lanto Communication”. Ansamblul, devenit un nume şi un personaj colectiv în viaţa muzicală românească şi europeană, reunind artişti selectaţi dintre cei mai valoroşi din întreaga ţară, a cunoscut o evoluţie fulminantă prin apariţii în concerte de succes, pe scena Ateneului Român, Radiodifziunii Române şi a Sălii Palatului, la aceasta din urmă prin participarea în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, precum şi în deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache”. De asemenea a concertat la: Palais de Behague din Paris, Auditorium CMD din Strasbourg, Auditorium Santa Cecilia din Roma, în cadrul Festivalului Internaţional de la Ravello şi poate cel mai important, al prestigiosului Festival Internaţional „Young Euro Classic” de la Berlin – ediţia 2012. Ca o recunoaştere a meritelor artistice deosebite, dovedite în scurta sa perioadă de activitate, în anul 2011 Orchestra Română de Tineret a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO.

Cristian Mandeal a studiat pian, compoziţie şi dirijat la Liceul de Muzică din Braşov şi la Academia de Muzică din Bucureşti. S-a perfecţionat ulterior la Berlin cu Herbert von Karajan şi la München cu Sergiu Celibidache. După un stagiu în calitate de corepetitor la Opera Română din Bucureşti, Cristian Mandeal a obţinut primele sale angajamente ca dirijor permanent la Filarmonicile din Târgu Mureş şi Cluj, iar din 1987 la Filarmonica din Bucureşti, unde până în 2010 a activat ca Director general şi Prim Dirijor. În paralel a fost şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din Haifa – Israel şi Dirijor resident al Orchestrei „Haydn” din Bolzano şi Trento – Italia.

Orchestra Română de Tineret

Cristian Mandeal a dirijat pe 4 continente, în 31 de ţări şi 24 de capitale. Ca dirijor al Filarmonicii “George Enescu” a condus peste 20 de turnee internaţionale. A fost invitat în mod repetat la Staatskapelle Dresden şi Berlin, la Münchener Philharmoniker şi Hessisches Rundfunk Orchester – Frankfurt, la Santa Cecilia – Roma şi RAI Milano, la Orchestra Naţională Catalană – Barcelona, ca şi la Orchestra Halle – Manchester, unde continuă a fi un oaspete permanent. A dirijat mari orchestre ca RSO şi RIAS – Berlin, Orchestra Radio Bavareză – München şi Filarmonica din Dresda, CBSO şi Royal Philharmonic Orchestra – Liverpool, Filarmonica Cehă – Praga, Orchestra Simfonică Portugheză – Lisabona, Orchestre Nationale de Belgique – Bruxelles, Israel Philharmonic – Tel Aviv, Orchestra Simfonică din Göteborg, Orchestrele Filarmonicilor din Tokio, Helsinki, Monte Carlo, Sofia, Belgrad, Zagreb etc. A dirijat la Opera de Stat din Viena în spectacole de balet (Mahler: Das Lied von der Erde) şi operă (Verdi: Stiffelio). A colaborat cu mulţi artişti de renume ca Radu Lupu, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber, Gerhard Oppitz, Yefin Bronfman, Alicia de Larrocha, Maxim Vengherov, Shlomo Minz, Julian Rachlin, Victor Tretiakov, Mstislav Rostropovici, Ileana Cotrubaş.

A dirijat în săli de concert de renume ca Filarmonica din Berlin, Neues Gewandhaus – Leipzig, Wiener Staatsoper, Alte Oper – Frankfurt, Gasteig şi Herkulessaal – Műnchen, Grosses Festspielhaus – Salzburg, Beethovenhalle – Bonn, Victoria Hall – Geneva, Tonhalle – Zürich, Symphony Hall – Birmingham, Teatrul Balşoi – Moscova, Santory Hall – Tokyo. A participat la numeroase festivaluri internaţionale ca Festivalul “George Enescu” – Bucureşti, Istanbul, Ankara, Athena, Salonic, Lisabona, Santander, San Sebastian, Brescia – Bergamo, Ravelo, Belgrad, Ohrid, Festivalul “Hannover 2000”, Festivalul Janacek de la Ostrava şi Brno, Festivalul de la Bloomington – SUA. În 2002, la Festivalul de la Edinburgh, a dirijat BBC Scottish la premiera britanică a operei Oedip de George Enescu.

Cristian Mandeal a înregistrat pentru Electrecord, MBG Classics (Arte Nova) şi Claves. Dintre acestea se evidenţiază în mod special ciclul integral al Simfoniilor de Bruckner, a Operei simfonice şi vocal/simfonice a lui Brahms, apărute cu prilejul centenarului acestuia din 1997 în 9 CD-uri, şi mai ales Integrala operei simfonice a lui George Enescu în 7 CD-uri.

Născută în 1995 la Salzburg, Julia Hagen şi-a început studiile de violoncel la vârsta de 5 ani cu Maestrul Detlef Mielke la Musikum din Salzburg. În 2007 a fost admisă la cursurile de pregătire de la Mozarteum ca elevă a maestrului Enrico Bronzi, şi din 2011 frecventează acelaşi curs la Universitatea din Viena cu maestrul Reinhard Latzko. A câştigat de mai multe ori premiul austriac pentru tineret Prima la Musica la categoriile Solistă şi Muzică de Cameră, obţinând chiar şi premiile speciale ale juriului. În 2010 a câştigat Concursul Internaţional de Violoncel de la Liezen (Austria). Ca solistă a interpretat Elegia de Fauré cu Wiener Jeunesse Orchester la Brucknerhaus din Linz şi în 2011 Variazioni Rococo de Ceaikovski cu Orchestra Sinfonica Giovanile della Val d’Aosta dirijată de Enrico Bronzi. Experinţa sa camerală se axeză pe repertoriul de Trio cu pian. După primele concerte susţinute alături de sora şi fratele său, la Schlosskonzerte din Salzburg, a evoluat în aceeaşi formulă alături de colegi italieni în cadrul Festivalului Estate di Portogruaro. În 2009 a câştigat cu Trio Tritium Concursul Prima la Musica obţinând menţiunea specială a juriului. Tot în 2009 a participat la proiectul de muzică de cameră MMM al Kronberg Academy şi în vara lui 2010 la proiectul de muzică de cameră a Wiener Philharmoniker la Salzburg. Julia Hagen a susţinut concerte cu Ib Hausmann şi Christoph Ullrich în cadrul Beethoven Fest din Bonn şi la Frankfurt. A frecventat cursuri de Masterclass cu maeştri Valentin Răduţiu, Umberto Clerici, Giovanni Gnocchi şi Heinrich Schiff.

Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi face parte din programul oficial al Festivalului Internaţional al Orchestrelor de Tineret.

Violonistul Vlad Maistorovici şi pianista Diana Ionescu, în concert la “Torino Classical Music Festival”

Vlad Maistorovici şi Diana Ionescu

Cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naşterea marelui violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, la Palatul Barolo din Torino este deschisă Expoziţia de fotografie George Enescu 135: un omagiu adus vieţii şi activităţii marelui muzician român.

Duminică, 17 iulie, la ora 18.00, la Palatul Barolo din Torino, Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Primăria oraşului Torino şi Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, organizează un concert în cadrul Torino Classical Music Festival 2016 (12-17 iulie), concert ce va fi susţinut de violonistul Vlad Maistorovici şi de pianista Diana Ionescu. În program piese de: George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart şi Igor Stravinsky.

Violonist – laureat al concursurilor internaţionale Tillett Trust şi Young Concert Artist Trust, Vlad Maistorovici a susţinut numeroase apariţii ca solist pe marile scene din Marea Britanie (Wigmore Hall, South Bank Centre), Franţa, Olanda, Belgia (Salle Flagey), Germania, Elveţia, Italia, Croaţia, România, Rusia, Israel, Statele Unite (Merkin Hall NY), Brazilia, precum şi în compania unor ansambluri ca Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra de Cameră din Lusanne, South Bank Sinfonia din Londra, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti. Împătimit al repertoriului cameral, a avut privilegiul de a colabora de la o vârstă fragedă cu muzicieni de renume, ca Pierre Amoyal, Dora Schwartzberg, Jeremy Menuhin, Ivry Gitlis, Gordan Nikolich. Vlad Maistorovici îmbină cu succes cariera concertistică şi cea de compozitor. În 2003, a fost distins cu Marele Premiu al Concursului Internaţional George Enescu, ceea ce a confirmat talentul său manifestat încă din copilărie. Muzica sa a fost abordată şi înregistrată de interpreţi şi ansambluri renumite ca London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, European Union Chamber Orchestra, Britten-Pears Orchestra.

Născut în 1985 la Ploieşti, a urmat cursurile Liceului de artă „Carmen Sylva”. La vârsta de 16 ani, recomandat de pianista Lory Wallfisch, a obţinut o bursă la vestita Yehudi Menuhin School, unde a studiat cu Natalia Boyarskaya. Între 2002 şi 2009 a studiat vioara cu Felix Andrievsky şi compoziţia cu Mark-Anthony Turnage şi Jonathan Cole la Royal College of Music din Londra, iar în 2011 a obţinut diploma Master Soloist de la Haute Ecole de Musique Lausanne, la clasa lui Pierre Amoyal.

Sala Ateneului găzduieşte un public numeros la Festivalul şi Concursul George Enescu

„Ambasadoare a culturii române peste hotare şi premiată pentru contribuţia sa la relaţiile româno-britanice, pianista Diana Ionescu este considerată una dintre cele mai fermecătoare interprete ale generaţiei sale”.

Îndrumată încă de la o vârstă fragedă de personalităţi precum Sanda Bobescu, Olga Szel şi Dan Grigore, iar mai târziu de Alexis Weissenberg, Marta Argerich, Lory Wallfisch şi Richard Goode, ea a fost încurajată în mod constant să-şi dezvolte abilităţile extraordinare de care a dat dovadă încă din copilărie. Numeroasele premii obţinute în competiţii internaţionale (Premiul I la Concursul ,,George Enescu” – Bucureşti 2001; Premiul ,,Alexis Weissenberg„, The Glass Seller’s Trophy – Londra 2010), precum şi prestaţiile de marcă în cadrul marilor festivaluri (George Enescu 2001; Verbier Festival 2006; Progetto Martha Argerich 2008; St Prex Classics 2010-2011) au transformat-o într-un vector important al culturii române în străinătate.

În timpul studiilor la Guildhall School of Music and Drama cu Joan Havill şi Ronan O’Hora, a avut numeroase concerte în Marea Britanie, pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, LSO St Luke’s, St Martin-in-the-Fields, CBSO Birmingham, Covent Garden. Colaborările ei cu muzicieni precum Belcea Quartet, Transylvan Quartet, violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, soprana Teodora Gheorghiu, precum şi cu orchestre faimoase – Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Guildhall School Orchestra – i-au asigurat concerte şi înregistrări de cea mai înaltă calitate. Pentru toate aceste realizări, i s-a decernat Diploma Ambsadorilor pentru contribuţia la parteneriatul cultural româno-britanic (22 octombrie 2011). În prezent îşi finalizează teza de doctorat pe tema lucrărilor solo pentru pian ale lui Enescu, sub îndrumarea prof. Ronan O’Hora şi a prof. Alexander Lingas. Printre proiectele sale se numără înregistrarea Integralei sonatelor pentru pian de Mozart pentru Radio România. Prezenţa Dianei Ionescu în Marea Britanie a fost sprijinită cu generozitate de Fundaţia Raţiu şi de The Leverhulme Trust.

Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi face parte din programul oficial al Torino Classical Music Festival 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.