×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 29 iunie 2017, 04:58
EUR (€)
-0.0067 ↘
4.5563 RON
USD ($)
-0.0408 ↘
4.0114 RON
• • •
Narcoza americană
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Relațiile României cu SUA, chiar în condițiile istoricei alianțe militare, nu au depășit semnificativ indicii economici de dinainte de ’89. Și cum România se află între un blocaj de mai mulți ani, de care profită multinaționalele în căutare de mână de de lucru ieftină, această situație, în absența proiectului intern, se transformă în degradare sistemică și democratică națională. Deocamdată, am importat din SUA impostură și dirijism de cea mai proastă factură. Mediul politic postcomunist de pe malurile Dâmboviței are la bază un serios „sprijin“ american, care, desigur, nu are legătură decât cu lipsa de performanță de aici, susținută cu asiduitate. Nimeni nu-i împiedică pe români să se ridice pentru instaurarea democrației și drepturilor. Cu armata americană aici, cu toată conectarea sistemului național la cel euroatlantic, România este bântuită bizar de un reviriment prin care corupția internă a restaurat, absurd și ilegal, relaționările publice ale anilor ’50.

Prestația ambasadorului încă în funcție la București a clătinat serios relațiile româno-americane în sensul lor simbolic și practic. Asta după ce anteriorul ambasador deschisese drumul compromiterii diplomației și diplomaților americani acreditați aici. România nu poate fi colonie, așa cum condițiile încă o revendică drept o pradă sigură. Eșecul politicii americane în România este unul de fond, mai mult decât prejudiciile create democrației și economiei.

Limitativa și propagandistica noastră politică externă față de țările din jur, începând cu Rusia, deformează însăși abordarea relației cu SUA. Chiar dacă sistemul de apărare în viziunea președintelui Trump este văzut prin sustenabilitatea financiară asumată de parteneri, în sine, chestiunea ar trebui să elimine toate suspiciunile prin ceea ce poate fi asistența militară gratuită. Aceasta nu există, iar președintele Donald Trump a spus-o cu voce tare.

România nu mai poate defila ca un detașament al unor ambasade acreditate la București. Există un cadru foarte clar definit al relațiilor celor două țări. Transformarea României în anexă a unor înalți funcționarii americani nu are legătură cu parteneriatele sau alianța militară.

Investițiile americane în România ar trebui să intereseze pe toată lumea, inclusiv în statuarea condiției europene în această relație. Ceea ce poate aduce în plus România, în destul de tulburata politică externă europeană, nu este deloc de neglijat.

Dacă până acum narcoza americană a avut o motivație oarecum majoră, o altă etapă, a multiplelor rezultate, este vitală. Dezvoltarea relațiilor economice cu România în interesul ambelor părți nu este decât unica soluție presupusă de o dezvoltare reală. O asemenea dimensiune, mai puțin politicianistă, pare a fi mănușa în relația cu administrația Trump.

Ioan VieruPublicat Marţi, 13 iunie 2017
2880
 | 42
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Tatomir
+1
Sunt multe, foarte multe de spus. De la tradarea Romaniei si a altor tari de catre SUA prin presedintele ei de atunci cand a fost aruncata in ghiarele lui Stalin care a instaurat bolsevismul de tip feudal dupa modelul sovietic, pana la intelegerea de la Malta in zilele 3-5 decembrie 1989 dintre presedintele Bus senior si Gorbaciov pentru distrugerea statului roman si ruinarea economica pe care o traim astazi. Nu ne putem astepta ca salvarea Romaniei sa vina de la americani. Salvarea sta in mainile romanilor. Sa aleaga patrioti la conducerea tarii si nu hoti si agenti straini.
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul
+3
Ei , da ... ! Cu acest articol aţi reuşit să anulaţi absolut toate forţările de talent anlitic socio-economic al corului de măgari de rang naţional , specialişti în studii de toate felurile , bocitori de preşedinţi şi prim miniştri , ... toţi , aciuaţi pe la oficine , Televiziuni , ONG-uri şi alte entităţi antinaţionale ... ! De la golăniile huliganului Boureanu , parastasul Ilenei Ciuculete ... , şi pînă la analiza zîmbetului cabalin de pe esplanada Casei Albe al Nătîngului Vodă ... , nimic nu a scăpat talentului proletcultist al acestor impostori ! Totul fără replică şi aceeaşi rigurozitate profesională care vă caracterizează ! Felicitări ... ! Zilele trecute , totuşi am avut ceva bănuieli legate de emoţiile provocate de costisitoarea vizita a lui Pantazi şi a malagambistului Rareş Bogdan alături de Stîlpul naţiunii ... , nu de telegraf , tocmai la Casa Albă ... , că vorba aia ... , omul se mai schimbă ! În acest sens , pentru neîncrederea strecurată în opinia de atunci , vă cer scuze ... !
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
QX
+5
Laudele invingatorului pentru invins ( pentru invinsii cu o minima simtire) au rolul de a mai marca inca o data superioritatea aroganta, iar invingatorul, natural, nu va face nimic pentru a aduce invinsul in pozitia de a se inversa rolurile. Pentru Romania, relatiile diplomatice, aliantele si axele, sunt absolut necesare, insa dezvoltarea si securitatea sunt necesitati ce trebuie rezolvate de baza si fara intarziere strict intern - ce va veni de la extern va fi bomboana pe coliva.
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Valahu
+16
Hooopa ! Iata un articol de exceptie. Absolut deosebit si f. interesant ca schita de analiza. Subiectul merita detaliat la greu ! ........(P.S. Ce dezamagire o fi avut dnul. Vieru de a renuntat la anticomunismul lozincard. Sper sa-l tina pentru ca acest articol arata potenta )
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+2
FRUMOS ARTICOL PINCIPALUL ESTE SA NU INCERCAM SA JUCAM SI CU GERMANIA CU UE SI CU SUA !!!!!!!!!!!
Publicat Marţi, 13 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Dodon, despre Băsescu: E un pericol mare
Publicat acum 17 ore şi 23 minute
Grindeanu, afirmație surpriză despre protestatari
Publicat acum 11 ore şi 56 minute
Ăștia bagă țara-n bălării
Publicat acum 10 ore şi 46 minute
Ce face Iohannis cu legea salarizării bugetarilor
Publicat acum 15 ore şi 37 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
26 articole/ Actualizat Duminică, 25 iunie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
132 articole/ Actualizat acum 19 ore şi 10 minute
Ioan Buduca

Nu cred că sunt mulți pesediștii care, citind sau răsfoind programul lor de guvernare, au înțeles în ce afacere ne aflăm cu acest proiect de țară.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 16 minute