Năstase, aproape de eliberarea condiționată

Adrian Năstase poate fi eliberat condiționat, au decis magistrații Judecătoriei Sectorului 4. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată de procurorii DNA.

Avocaţii fostului premier au arătat în faţa judecătorului de caz că raportul este corect întocmit şi că Năstase a executat fracţia de pedeapsă, astfel că potrivit normelor vechiului Cod de procedură penală, acesta poate fi eliberat.

Apărătorii lui Năstase au spus că acesta a executat chiar zile în plus de închisoare peste fracţia prevăzută de lege, astfel că nu se poate pune în discuţie imposibilitatea eliberării sale.

Totodată, avocaţii au reamintit seria activităţilor pozitive ale clientului lor pe parcursul celor două perioade de detenţie, respectiv faptul că a participat la diverse activităţi culturale şi educative din penitenciar, precum şi faptul că acesta a fost chiar lector la unele dintre seminarii.

Astfel, au arătat avocaţii, prin activităţile intelectual-culturale la care a participat sau pe care le-a susţinut în penitenciar, clientului lor îi este asigurată reinserţia socială după eliberare, avându-se în vedere şi calitatea personală a lui Adrian Năstase.

Pe de altă parte, unul dintre avocaţii acestuia, Viorel Roş, a reamintit judecătorului de caz „lucrurile benefice” pe care le-a făcut pentru ţară politicianul Adrian Năstase, respectiv aderarea României la NATO sau înfiinţarea DNA.

Avocaţii au mai arătat că Năstase, pe parcursul celor două perioade de detenţie, nu a primit nici măcar o mustrare din partea angajaţilor penitenciarului.

La rândul său, procurorul DNA prezent la şedinţă a susţinut în faţa judecătorului că trebuie respinsă propunerea de eliberare condiţionată, ca neîntemeiată, pentru că „împrejurarea că persoana a îndeplinit fracţia nu-i conferă acesteia un drept”.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat miercuri că nu va recunoaște acuzațiile pe care i le-a adus DNA nici dacă procurorii vor cere 10 ani de închisoare.

Declarația a fost făcută la Judecătoria Sectorului 4, unde s-a dezbătut cererea lui Năstase de eliberare condiționată din închisoare. Fostul premier a venit în faţa instanţei cu barbă, lăsată în semn de protest faţă de situaţia în care se află.

Pe 3 iulie, Comisia de liberare condiționată de la Penitenciarul Jilava a dat aviz favorabil solicitării lui Năstase de eliberare condiționată, iar dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 4.

În 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”, să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o execută Năstase.

Adrian Năstase a fost condamnat la începutul acestui an în dosarul „Zambaccian” la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trei ani pentru șantaj . Anterior, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.