Năstase: Decizia DNA în cazul directorului Antena 1 creează o problemă pentru Victor Ponta

Fostul premier Adrian Năstase consideră că decizia DNA referitoare la reţinerea şi apoi arestarea directorului general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a creat o problemă în primul rând pentru Victor Ponta.

„Victor Ponta, în calitate de ministru de Justiţie şi de premier, a făcut propunerile respective (la şefia marilor Parchete -nr.), care, în opinia mea, chiar dacă subiectiv sunt împotriva acelor propuneri, din punct de vedere raţional aveau un anumit sens. Problema pe care am gândit-o şi atunci şi o gândesc şi acum, este că, prin faptul că între primele decizii luate la nivelul DNA-ului a fost şi aceasta legată de reţinerea, respectiv arestarea directorului de la Antena 1, s-a creat o problemă în primul rând pentru Victor Ponta. Şi nu ştiu dacă Laura Codruţa Kovesi şi cei din DNA au făcut lucrul acesta special ca să-i creeze o problemă lui Victor Ponta, care a făcut propunerile respective în relaţia sa cu Antenele în perspectiva următoarelor luni sau dacă este făcută pur şi simplu printr-o anumită coincidenţă. Eu însă nu cred în coincidenţe. Şi atunci mă întreb ce sens avea ca din zecile, sutele de dosare care înţeleg că sunt de la DNA să fie ales un dosar cu nişte fapte de acum câteva săptămâni şi să fie adus imediat în această zonă?”, a declarat Năstase miercuri seară la Antena 3.

Fostul premier a mai spus că nu poate judeca pe fond cazul lui Sorin Alexandrescu, ci poate doar să observe „o chestiune care, până la urmă, creează o problemă pe zona uneia dintre participanţii la coabitare”.

„Şi aici este o chestiune pe care sunt convins că şi Victor Ponta şi colegii lui o înţeleg foarte bine, pentru că apare un sentiment de frustrare care va trebui într-un fel, sigur, gestionat din punct de vedere politic. Asta e părerea mea”, a adăugat Adrian Năstase.

Întrebat dacă astfel de lucruri pot fi menite să-i aducă prejudicii premierului Ponta din punct de vedere politic, Adrian Năstase a răspuns afirmativ: „În mod evident!”.

„Antenele au criticat această numire (a lui Kovesi la DNA -nr.), ea a fost susţinută de către Guvern şi de către premier şi prima sau a doua decizie luată la DNA a fost legată de o chestiune care s-a întâmplat foarte rapid şi nu este vorba de niciuna dintre plângerile făcute de Guvern anterior. (…) Nişte oameni inteligenţi, la nivelul DNA, să nu fi fost conştienţi de acest efect care se produce la nivel public? Nu discut despre o eventuală vinovăţie (…) Şi atunci înseamnă că sistemul ca atare este condus în continuare de cineva care vrea să creeze disensiuni între partidele care sunt în coaliţie, între sistemul de Justiţie şi Guvern, între anumite structuri de comunicare în masă şi unele partide sau guvern. Deci toate aceste lucruri creează o stare de confuzie şi eu cred pe bună dreptate că jurnaliştii din zona Antenelor au sentimentul că se simt asediaţi într-o campanie care are finalitate politică”, a mai afirmat fostul premier.

Adrian Năstase a menţionat că „Antenele” au fost un vector foarte important de mesaj către simpatizanţii PSD.

Întrebat la Antena 3 care crede el că este cea mai mare problemă a Guvernului în prezent, Năstase a răspuns; Justiţia.

„Toate ţările din lume vin cu o politică în domeniul Justiţiei, la noi lucrul ăsta nu se mai întâmplă. La noi pare că există un fel de pilot automat. Deciziile importante, inclusiv la Înalta Curte, se iau in preajma unor vizite ale unor experţi MCV. Uitaţi-vă cum reacţionează unii şi alţii – şi judecători şi instanţe – dintr-o anumită teamă care mi se pare aberantă, faţă de anumite evaluări care pot să pornească din anumite interese de la Bruxelles. Eu nu am avut niciodată opoziţie faţă de Uniunea Europeană, şi cred că am demonstrat acest lucru, dar lipsa de forţă de vitalitate a noastră, acest mod de a accepta chestiuni care sunt ieşite din comun… Mă uitam inclusiv în legătură cu condamnarea lui Becali (…) s-a ajuns la o anumită ură in interior, mai ales la unii dintre analişti, dar cumva cu un anumit sprijin din partea a ceea ce deja înseamnă MCV – o formulă ciudată, fantomatică până la urmă. Problema de fond este lipsa de vigoare, de forţă în a afirma această atitudine”, a declarat Năstase la Antena 3.

Întrebat la cine se referă, el a răspuns că preferă să se prefacă cum că n-a auzit întrebarea. „Cei care conduc astăzi!”, a continuat Năstase la insistenţele moderatorului.

În opinia acestuia, „în mod normal”, un guvern trebuie să se bazeze pe încredere internă şi pe credibilitate externă.

„Dintr-un anumit motiv, până la schimbarea guvernului, Traian Băsescu a folosit zona exterioară folosind interesele sale pentru a impune din afară în zona justiţiei. Acum, după schimbarea guvernului… Guvernul, venind la putere după o tensiune destul de mare cu acuzaţii externe, fiind într-o situaţie de vulnerabilitate, a încercat să-şi crească elementele de vizibilitate externă şi a reuşit (…), în schimb riscul este de a pierde o parte din încrederea internă. Şi asta este problema pe care o are actualul guvern şi actuala coaliţie. Aceste aspecte trebuie corectate o parte dintre ele în mod inteligent prin revizuirea Constituţiei, altele pe calea unor legi – sunt corecţii care trebuie făcute”, a afirmat fostul premier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.