Năstase: Guvernul, ancorat de FMI, CSAT și Comitetul lui Isărescu…

Într-o postare pe blogul personal, fostul premier Adrian Năstase compară Guvernul cu platanii de pe Șoseaua Kiseleff.

Năstare susţine că executivul este ancorat de FMI, CSAT și, mai nou, de Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială, condus de Mugur Isărescu, precum pomii legați de stâlpii care îi împrejmuiesc.

„O „ancoră” o reprezintă FMI, impreună cu Comisia Europeană. O a doua „ancoră” este constituită de Presedintie si de CSAT, prin Noua Strategie de Apărare a tarii, care extinde atributiile acestora in cele mai multe domenii guvernamentale. În fine, a treia „ancoră” ar deveni Comitetul de monitorizare macroeconomică, cel care ar cenzura strategiile macro-economice ale guvernului”, explică Năstase.

Cele trei “ancore” despre care vorbește fostul premier vor realize o adevărată tutelă a Executivului, care, spune acesta, “ar rămâne, între altele, cu rolul de țap ispășitor în fața DNA pentru semnăturile de punere în aplicare”.

În aceste condiții, Năstase propune eliminarea textului art. 102, aliniatul 1, din Constituție. Acesta prevede ca “Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a tării și exercită conducerea generală a administratiei publice”.

„S-ar putea renunța și la guvern, în ansamblu. În locul său ar putea fi creat un secretariat care să aducă la îndeplinire deciziile Noului Consiliu de tutelă”, conchide Năstase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.