Năstase: Guvernul să ceară vot de încredere în parlament

Prezent duminică la Gaudeamus, unde şi-a lansat volumul “Cele două Românii”, fostul premier Adrian Năstase îi dă sfaturi premierului Ponta, căruia i-a recomandat să ceară un vot de încredere în Parlament.

Năstase a declarat că gestul ar fi unul util pentru a spulbera suspiciunile lipsei de legitimitate a formulei guvernamentale.

„Pentru începutul sesiunii parlamentare, ar fi important să se ceară un vot de încredere în Parlament, eventual pe o remaniere guvernamentală, astfel încât toate semnele de întrebare legate de autoritatea şi legitimitatea formulei guvernamentale şi a majorităţii parlamentare să fie spulberate printr-un vot în Parlament. Dacă nu, nu”, a declarat Adrian Năstase.

La alegerile prezidențiale a fost vorba despre „două Românii”, fiind vorba despre „un vot anti-Ponta”, a susţiunut Năstase.

„Și eu cred că în actualele alegeri, din păcate, Victor Ponta și echipa lui nu au știut să stimuleze un vot pozitiv. A fost un vot anti-Ponta care era de fapt un vot antisistem, care i-a adunat și pe cei care nu voiau gaze de șist, și pe cei care nu voiau Roșia Montană. Deci, un vot foarte ciudat, aglutinat, un vot care până la urmă a dus la scoaterea din casă a celor nehotărâți printr-un efect de contaminare emoțională”, a declarat Adrian Năstase.

Referitor la fotografia în care Victor Ponta apare într-un club din Abu Dhabi, alături de Sebastian Ghiță, Năstase a spus:

„Eu deocamdată nu am o confirmare în legătură cu această eventuală excursie, așa încât vom mai aștepta să vedem și probabil că Victor Ponta va da el singur explicații în legătură cu aceste fotografii. Eu i-am trimis două sms-uri, am respectat până la urmă dorința lui de a sta în ambianța de familie și de a trece peste un moment extrem de dificil. Eu știu că și-a închis telefonul și practic după aceea nu a mai răspuns și am respectat lucrul acesta”, a detaliat Năstase.

„Mentorul există până la o anumită vârstă”

„Formula aceasta cu mentorul mă amuză destul de tare. Ai nevoie de un mentor până la o anumită vârstă, după aceea ești tentat și dorești să hotărăști singur și nu mai ai nevoie de mentor. În campania electorală, cum am spus și public, nu am dorit să particip tocmai pentru a nu-i crea elemente de vulnerabilitate, știind foarte bine că unii ar fi legat imediat participarea mea de unele dintre deciziile tribunalului. Și atunci am preferat să stau deoparte. Nu am participat de niciun fel la campania electorală”, a precizat fostul premier.

Volumul „Cele două Românii” cuprinde perioada 2001 – 2004.
„Ar fi bine să ieşim din tipologia clasică de analiză care sunt votanţi lui Ponta, care sunt votanţii lui Iohannis. O analiză trebuie să ţină cont de globalizarea democraţiei”, a conchis Năstase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.