Năstase: Toate proiectele lui Băsescu au fost bazate pe interese meschine, de răzbunare

Prezent, vineri seara, la Realitatea TV, preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a lansat un adevărat atac la adresa lui Traian Băsescu, un şef de stat care, spune Năstase, nu îmbracă decât postura de răzbunător, şi pe al cărui cuvânt „nu te poţi baza niciodată”.

„Războiul” cu Traian Băsescu, spune Năstase, ar fi început în vremea în care actualul preşedinte era primar şi făcea parte din Internaţionala Socialistă. Se petrecea în 2004, când, povesteşte Năstase, i-ar fi oferit susţinere pentru Primăria Capitalei.

„Traian Băsescu nu mi-a propus niciun proiect politic. Eu i-am propus lui. La un moment dat, era primar, şi cred că era în 2003, era scandalul cu proiectele pentru Bucureşti, se dusese la Ion Iliescu să se plângă de Guvern şi de mine. Până la urmă ne-am văzut. Pe vremea aceea, el era social-democrat, era în Internaţionala Socialistă. Să fi fost la începutul lui 2004? În vremea aceea părea stupid să avem două partide social-democrate. I-am spus: ‘Traian, nu are rost să ne batem, ce rost are să pregătim şi noi un candidat pentru primărie? Rămâi să candidezi la Primărie. Nu are rost să menţii războiul cu Consiliul General – pe care noi îl controlam, aveam majoritatea – , noi te putem susţine acolo, formăm o structură care să fie unitară. I-am propus să facem o fuziune între PSD şi PD. I-am spus: ‘Uite, mergem acum la conferinţă de presă şi anunţăm că începem negocierile.’ Atunci el mi-a spus: ‘Stii, nu pot imediat. Trebuie să discut cu colegii mei.’ După o lună, pe stilul lui, a ieşit şi a spus că l-am şantajat. Stilul lui… Din păcate, asta este partea proastă cu Traian Băsescu: niciodată nu te poţi baza pe cuvântul lui. Se schimbă extraordinar de uşor”, povesteşte Adrian Năstase, la Realitatea TV.

Iar atacul social-democratului nu s-a oprit aici. Traian Băsescu n-a avut un proiect pentru România, continuă liderul social-democrat, ci doar proiecte „personale, de răzbunări, bazate pe interese meschine”.

„Singurele lui proiecte sunt proiectele personale, de răzbunări, ceea ce s-a văzut în toţi aceşti ani. El n-a avut un proiect pentru România. Toate proiectele lui au fost bazate pe interese meschine, personale. Asta este partea proastă. Eu nu spun că nu are unele calităţi. (…) El n-a reuşit decât să dezbine pe acest stil. N-a reuşit să-şi creeze prieteni. Toţi partenerii lui au fost aruncaţi de pe vapor în apă şi a rămas singur, alergând dintr-o parte în alta. Într-o inerţie care e cea a unui vas care şi-a pierdut cârma şi merge spre recifuri. Partea proastă este că pe vaporul ăsta care nu mai are cârmă ne aflăm şi noi. Altfel, nu era o problemă”, adaugă Năstase.

Şi totuşi, spune fostul premier, nu se poate vorbi de un „război” între el şi şeful statului. Identifică, însă, o oarecare teamă a celui din urmă, care ar vedea în Năstase „un adversar puternic”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.