Nastassja Kinski, alături de actori şi regizori celebri, la TIFF 2015

Actriţa Nastassja Kinski, una dintre frumuseţile marelui ecran, vine pentru prima dată în România, în iunie, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Actriţă, model şi sex simbol al anilor ’70-’80, Nastassja Kinski a jucat în peste 60 de filme şi a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch. Ea se va întâlni cu publicul din Cluj la proiecţia specială a filmului Paris, Texas (Palme d’Or, 1984), pe 3 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, şi va susţine un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, pe 5 iunie, de la ora 12.00. La Gala de închidere din 6 iunie, de la Teatrul Naţional din Cluj, actriţa va primi Premiul Special TIFF pentru Contribuţia adusă cinematografiei mondiale.

Nastassja Kinski în Paris, Texas

Fiică a controversatului actor Klaus Kinski, ea s-a născut în Germania în 1961 şi s-a stabilit ulterior în Statele Unite. A debutat într-un film de Wenders, The Wrong Move (1975), iar la numai 17 ani era deja partenera de ecran a lui Marcello Mastroianni (Stay as You Are, 1978) şi devenea celebră cu rolul din Tess (1979), o ecranizare după Thomas Hardy în regia lui Roman Polanski, care i-a adus Globul de Aur şi o nominalizare la César. La scurt timp după filmări, Kinski a pozat pentru un poster de Richard Avedon: fotografia ei nud, cu un piton uriaş înfăşurându-i corpul, a făcut înconjurul lumii.

Nastassja Kinski, One Night Stand

Au urmat roluri importante în One from the Heart (1982), iconicul thriller erotic al lui Paul Schrader – Cat People (1982), cu Malcolm Mc Dowell, Exposed (1983), alături de Rudolf Nureyev şi Harvey Keitel, Unfait fully Yours (1984), unde coleg de platou i-a fost Dudley Moore, The Hotel New Hampshire (1984), cu Jodie Foster sau Maria’s Lovers (1984), de Andrei Koncealovski.

În 1984, unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Wim Wenders, premiat cu Palme d’Or, o consacra pe scena internaţională. Paris, Texas este o capodoperă fără vârstă, în care un bărbat – Harry Dean Stanton – iese din deşertul din sudul Texasului şi se strecoară înapoi în vieţile oamenilor pe care i-a abandonat cu ani în urmă. Kinski interpretează rolul soţiei lui, iar imaginea ei din film a devenit iconică. „Forţa lui Kinski ca actriţă stă în talentul ei special de a sugera zone din viaţa ei interioară la care publicul nu va avea niciodată acces. Puţini actori sunt capabili să fie atât de prezenţi fizic, pe ecran, şi atât de misterios de în afara lui”, o prezintă Film Society of Lincoln Center din New York în retrospectiva dedicată recent.

Natassjia Kinski în Paris, Texas

În anii ’90 a avut roluri în producţii semnate de Mike Figgis (One Night Stand, cu Wesley Snipes), Ivan Reitman (Father’s Day), Neil La Bute (Your Friends&Neighbours), dar şi într-un nou film marca Wim Wenders, Faraway, So Close! Catherine Deneuve şi Rupert Everett i-au fost parteneri în Les Liaisons Dangereuses (2003), iar în 2006, actriţa a avut parte de o reîntâlnire cu colegul său din Paris, Texas, Harry Dean Stanton, oferită de misteriosul Inland Empire al lui David Lynch.

Nastassja Kinski a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes în 1988, iar din cel al competiţiei de la San Sebastian, în 2014. Este implicată în campanii umanitare ca „Sports for Peace” şi „Cinema for Peace” şi sprijină permanent acţiunile Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. Anul acesta, în februarie, a fost prezentă pe covorul roşu al Berlinalei la gala de caritate Cinema for Peace.

Actorul Isaach de Bankolé, printre invitaţii TIFF 2015

Isaach de Bankole

Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriţi ai lui Jim Jarmusch, cu roluri în filme de Lars Von Trier şi Claire Denis, dar şi în seria James Bond şi în Miami Vice, vine la TIFF 2015. Publicul din Cluj îl va întâlni la proiecţia filmului Miraj / Délibáb (2014), povestea unui jucător african de fotbal ajuns într-un orăşel maghiar, constrâns să lupte pentru libertate şi pentru propria viaţă. Este al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, iar alături de Bankolé joacă Dragoş Bucur şi RăzvanVasilescu, în rolurile a doi interlopi. Filmul va fi proiectat în cadrul Zilei Maghiare.

Forţa şi subtilitatea interpretărilor sale l-au impus pe Isaach de Bankolé în cinematografia europeană şi în cea americană. Renumitul actor originar din Coasta de Fildeş are o carieră impresionantă, cu peste 60 de roluri în filme şi seriale. Cariera sa a debutat în forţă, în 1987, cu Premiul César pentru Cel mai promiţător actor, pentru performanţa din Black Mic Mac. A jucat în patru filme regizate de Jim Jarmusch, culminând cu rolul principal din The Limits of Control (2009). Actorul poate fi văzut în Manderlay-ul lui Lars von Trier, în rolul unui terorist în Casino Royale (2006), în NCIS: Los Angeles, Miami Vice sau în White Material, de Claire Denis. Următorul film în care va apărea este Oppenheimer Strategies, unde joacă alături de Richard Gere, Charlotte Gainsbourg şi Steve Buscemi.

Omagiat în secţiunea 3X3, renumitul regizor şi scenarist norvegian Bent Hamer va fi prezent la proiecţia celui mai recent film al său, 1001 de grame, propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014. În 3X3 vor rula şi filmul său de debut Ouă / Eggs (Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 1995), şi Încă o zi la soare / Water Easy Reach (1998).

Mihai Chirilov. Conferinţa de presă TIFF. Foto Nicu Cherciu

În cadrul 3X3 va fi invitat şi Agustí Villaronga, regizor, scriitor şi actor spaniol, recunoscut pentru stilul visceral şi impresionant vizual al filmelor sale. Trei dintre ele vor putea fi văzute la Cluj: Cuşca de sticlă / Tras el cristal (1986), Marea / El mar (1999), Pâine neagră / Pan negro (2010), acesta din urmă propus de Spania la Oscar şi distins cu patru trofee Goya.

Tot în secţiunea 3X3, producţiile duo-ului israelian frate-soră Shlomi şi Ronit Elkabetz vor aduce în discuţie probleme sociale actuale din Israel: Dilema lui Viviane Amsalem / To Take a Wife (2004), Divorţul lui Viviane Amsalem / Gett, the Trial of Viviane Amsalem (2014) şi Şapte zile / The Seven Days (2008).

György Pálfi, cunoscut pentru controversatul Taxidermia (2006), revine la TIFF cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall / Szabadesés, în Ziua Maghiară, după ce în 2013 a făcut parte din juriul Competiţiei. Filmul a câştigat Premiul Special şi cel pentru regie la Karlovy Vary, anul trecut. La Cluj va fi şi Martin Armstrong, protagonistul documentarului Vizionarul/ The Forecaster, un renumit şi controversat consultant financiar, despre care „The New Yorker” se întreba: „Un escroc, un ciudat sau un geniu?”. Acesta a dezvoltat în anii ’80 un program bazat pe numărul Pi, care prevedea cu o acurateţe remarcabilă schimbările în economie. Potrivit declaraţiilor sale, după ce a refuzat ofertele marilor investitori americani de a-i ajuta să manipuleze piaţa financiară, a fost cercetat şi acuzat pe nedrept de FBI că a iniţiat o schemă Ponzi de trei milioane de dolari.

Regizorul George Ovashvili îşi va prezenta multi premiatul Corn Island, distins cu Globul de Cristal la Karlovy Vary şi aflat pe lista scurtă la Oscar. Actorul de origine bulgară Ivan Barnev, recunoscut pentru rolul principal din I Served the King of England, de Jirí Menzel, va introduce filmul Lecţia / The Lesson.

Nume importante din industria filmului vor fi prezente în juriile TIFF, în programele Transilvania Talent Lab şi Transilvania Pitch Stop, care vor susţine seminarii şi masterclass-uri. Printre aceştia se numără Roberto Olla, directorul executiv la fondul Consiliului Europei-Eurimages, Matthieu Darras, directorul de programe al Torino Film Lab, Elin Erichsen, directorul de dezvoltare al Norwegian Film Institute, Sirkka Möller, membră a comitetului de selecţie al secţiunii Panorama din cadrul Berlinalei, Martina Bleis, membră a comitetului de selecţie din cadrul Berlinale Co-Production Market, Mimi Plauché, directorul de programe al Festivalului Internaţional de Film din Chicago, Roberto Cueto, membru al comitetului de selecţie al San Sebastián Film Festival.

Mihai Chirilov şi Tudor Giurgiu. Foto Nicu Cherciu

Competiţia TIFF va fi jurizată de Dennis Lim, directorul de programe al Film Society of Lincoln Center, membru al comitetului de selecţie pentru New York Film Festival şi co-director al New Directors/New Films, Violeta Bava, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film din Buenos Aires – BAFICI, şi actriţa Olimpia Melinte.

Cineastul american Timothy Wheeler, nominalizat la Premiile Emmy pentru imagine, va susţine un masterclass la TIFF. Acesta se va întâlni cu publicul la proiecţia documentarului său despre legendara înotătoare Diana Nyad, deţinătoare a unui record mondial – The Other Shore. American Film Showcase îl mai aduce la Cluj pentru un masterclass pe Jon Reiss, autorul lucrării „Think Outside the Box Office: The Ultimate Guideto Film Distribution and Marketing in the Digital Era”. Autorul unui concept original de a aborda proiectele cinematografice, Handling Ideas, expertul în audio-vizual Paul Tyler îşi va prezenta şi el proiectul la TIFF.

Campania de imagine de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) este semnată, pentru al doilea an, de artiştii româno-britanici Anton Groves şi Damian Groves. Ei au creat afişul şi spotul oficial TIFF 2015, al căror protagonist este Cristian Iorga, actor la Teatrul de Nord din Satu Mare. Aceştia se află la a doua colaborare cu TIFF, după ce au realizat spotul din 2014.

Spotul Festivalului

Spotul Festivalului Transilvania

„Campania de imagine din acest an îşi propune să atragă atenţia generaţiei tinere din ce în ce mai obsedate de tehnologie şi care nu mai are timpul sau atenţia necesară pentru a se concentra la filmul din sala de cinema. Spiritul TIFF – reprezentat atât în poster, cât şi în spotul festivalului de acele mâini cu mănuşi negre – încearcă să intervină intempestiv şi să deschidă larg ochii protagonistului, reinterpretând comic imaginea iconică din Portocala mecanică.

«Agresiunea» continuă în spotul festivalului, în care mănuşile negre îi smulg telefonul mobil din mână şi-l supun pe tânărul interpretat de talentatul actor Cristian Iorga unui flux copleşitor de emoţii cinematografice”, explică Anton Groves.

Spotul este produs de Libra Film şi Studioset. Imaginea este semnată de David Lee.

Anton şi Damian Groves, regizori pe jumătate britanici, pe jumătate români, realizează scurtmetraje, videoclipuri şi spoturi publicitare pentru clienţi de pe piaţa românească şi internaţională. Anul acesta, Anton Groves, absolvent al London Westminster University, îşi va prezenta în secţiunea Zilele Filmului Românesc scurtmetrajul Lag după ce, în 2011, a fost selecţionat cu Waste. În acelaşi an, a câştigat Best Music Video Stone Film Festival, cu Speaker’s Death.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.