Naşterea Maicii Domnului

„Naşterea ta, de Dumnezeu Născătoare, bucurie a răsărit la toată lumea” (troparul sărbătorii)

Pe 8 septembrie, credincioşii prăznuiesc Naşterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor drept Sfânta Maria mică (Adormirea Maicii Domnului poarta denumirea de Sfanta Maria mare). Este prima sărbătoare cu cruce roşie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie.

Maica Domnului s-a născut din părinţii Ioachim şi Ana, înaintaţi în vârstă, ca rod al rugăciunii lor. Ioachim provenea din casa lui David şi Ana din cea a lui Aaron, aşadar erau de neam împărătesc şi preoţesc. Dar acest lucru nu le aducea bucurie, pentru că, în trecut, cei care erau lipsiţi de copii erau socotiţi că fiind lipsiţi de binecuvântarea dumnezeiască. Şi din acest motiv erau ocărâţi de oameni, potrivit crestinorodox.ro.

Dumnezeu a ascultat însă rugăciunea lor şi le-a dăruit-o pe Cea care avea să devină vasul ales în care S-a pogorat şi S-a întrupat Mântuitorul lumii.

Ioachim şi Ana făgăduiseră lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor închina Domnului, astfel că Maica Domnului a fost dusă la Templul din Ierusalim la vârsta de 3 ani, unde se va pregăti să devină templu viu, adică cea din care Hristos va lua firea omenească pentru a o îndumnezei.
„Doamne, Adonai, Eloi, Savaot, cunosti ocara lipsei de copii, cunosti tristetea si amarul nostru; daca vei privi la smerenia robilor Tai si vei da robilor Tai un copil, Tie Ti-l vom face dar”.

Binevestită de prooroci, venirea sa în lume a fost aşteptată cu înfrigurare de toate generaţiile de-a lungul miilor de ani.

Astfel, un nou orizont s-a deschis pentru omenire, când începe o noua istorie, istoria mantuirii neamului omenesc sau, cum spune sfântul Ioan Damaschin: „Astăzi este începutul mântuirii noastre”.

La mulţi ani celor ce poarta numele Sfintei Fecioare Maria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.