Naşterea Maicii Domnului

Sărbătorim în prima lună a anului bisericesc, pe data de 8 septembrie, naşterea Fecioarei, unul dintre praznicele Născătoarei de Dumnezeu.

Simbol al bunătăţii, Fecioara Maria a primit putere de la Tatăl, înţelepciune de la Fiul, har şi bunătate de la Duhul Sfânt.
A adunat în sine toate virtuţile, căci mamă a lui Hristos nu putea fi decât cel mai vrednic dintre oameni.

Fiind mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât Serafimii, Întruparea lui Dumnezeu-Cuvântul şi apoi naşterea „fără stricăciune” a fost astfel posibilă.

Sfinţii şi drepţii Ioachim şi Ana sunt părinţii Maicii Domnului şi sunt prăznuiţi a doua zi, pe 9 septembrie, după Naşterea Maicii Domnului.

Sfânta Ana, care se sărbătoreşte pe 25 iulie, s-a măritat în Nazaret cu Ioachim, iar pe Maica Domnului a născut-o la o vârstă înaintată, când nici nu mai spera, prunc dăruit ca o minune a lui Dumnezeu, aşa cum făcuse cu Avraam şi cu Sara.

Astfel, îngerul Domnului a vestit că vor avea „o fiică mult binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta şi prin care va veni mântuirea lumii”.

La vârsta de trei ani, Sfânta Fecioară a fost dusă de părinţi la templu, unde i-a slujit lui Dumnezeu şi unde a crescut împreună cu celelalte fecioare. Pe data de 21 noiembrie, credincioşii prăznuiesc Intrarea Sa în Biserică.

Potrivit crestinortodox.ro, numele de „Maria” provine din ebraicul „Aia”, care înseamnă „Domn” şi se tâlcuieşte „Doamnă”, deoarece ea domneşte şi stăpâneşte peste cele cereşti şi pământeşti ca Maică a lui Dumnezeu.

La sărbătoarea închinată venirii pe lume a „Celei mai înalte decât cerurile”, cu flori proaspete să împodobim icoana la praznicul Nașterii Mariei şi să sporim rugăciunile către Preacurata.

Troparul Praznicului Naşterii Maicii Domnului

“Naşterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru. Şi, dezlegând blestemul, a dat binecuvântare; şi, stricând moartea, ne-a dăruit nouă viaţă veşnică”.

Ştiţi voi cine-i Maica Domnului?

„Când vezi icoana Maicii Domnului cu Pruncul Hristos în braţe, tu ştii ce vezi acolo? Cerul şi pământul! Cerul este Hristos, Cel mai presus de ceruri; Ziditorul cerului şi al pământului; şi Maica Domnului reprezintă pământul, adică toate popoarele de pe faţa pământului, că ea este din neamul nostru. Este din seminţie împărătească şi arhierească.

Braţele Maicii Domnului sunt mult mai puternice decât umerii heruvimilor şi ale preafericitelor tronuri. Deci pe cine ţine Fecioara Maria în braţe? Voi ştiţi pe cine ţine? Pe Cel ce a făcut cerul şi pământul şi toate cele văzute şi nevăzute. Ştiţi voi cine este Maica Domnului şi câtă cinste, câtă putere şi câtă milă are? Este mama noastră, că are milă şi de săraci şi de văduve şi de creştini…

(…)Şi câte miliarde de suflete care au credinţă şi nădejde în Maica Domnului vor trece uşor vămile văzduhului şi din moarte la viaţă, pentru că au cinstit-o pe Maica Domnului”. (Părintele Cleopa, „Ne vorbește părintele Cleopa”/ Sursa: doxologia.ro.

La mulți ani tuturor celor care își serbează astăzi ziua de nume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.