Națiunile Unite, în fața crizei numite Donald Trump

În fiecare an, Adunarea Generală ONU are de gestionat o criză. De această dată, sugerează publicațiile americane, este vorba de două: criza nucleară nord‑coreeană și Donald Trump.

„Pentru cei care comentează că nu ar fi o opțiune militară, există o opțiune militară. Nu este un lucru de preferat și trebuie să facem apel la toate națiunile pentru a face tot ce putem în acest dosar, în afară de război“, a declarat vineri consilierul pentru Securitate al președintelui Trump, H.R. McMaster, imediat după ultimul test balistic al Coreei de Nord.

La o zi după aceste declarații, a urmat reacția Chinei. „SUA ar trebui să evite să lanseze şi mai multe ameninţări. Ar trebui să facă mai mult pentru a găsi căi efective pentru reluarea dialogului şi negocierilor“, a spus Cui Tiankai, ambasadorul Beijingului la Washington.

A doua problemă de gestionat în cadrul AG ONU, ale cărei dezbateri generale încep marți, va fi Donald Trump și viziunea sa asupra Națiunilor Unite.

În campania prezidențială, Trump a spus că ONU este „un club în care oamenii se întâlnesc, discută și se simt bine“, iar Stephen Bannon, fostul strateg de la Casa Albă, considera că ONU este o conspirație globală menită să reducă forța Statelor Unite.

Acum, la prima sa apariție în fața Adunării Generale, Trump va propune câteva obiective care să ducă la reformarea ONU: pace, prosperitate, suveranitate și responsabilitate. Primele două fac parte din jargonul standard al relațiilor internaționale. Ce înseamnă însă „suveranitate“? Analiștii americani au la dispoziție două variante: poate fi „suveranitatea“ clamată de Rusia sau China, în virtutea căreia statele pot interpreta singure cum aplică drepturile omului, și poate fi „suveranitatea“ în accepțiunea de până acum a SUA sau NATO, care permite intervenția în alte state independente, în virtutea „responsabilității de a proteja“ oamenii de abuzurile unui regim.

Unii analiști arată că, pentru Trump, „suveranitate“ înseamnă să fie lăsat de ONU să facă tot ce dorește, de altfel și un deziderat al Rusiei.

În opinia lui John Bolton, fost ambasador al SUA la ONU, propunerea americană pentru reformarea ONU „este aceeași retorică“, „putea fi redactată la fel și acum cinci ani, și acum 50 de ani“.

Nu în cele din urmă, presa va acorda atenție unei premiere în SUA.

În timpul sesiunii AG ONU, președintele SUA nu va mai sta la hotelul Waldorf Astoria din Manhattan, așa cum s-a întâmplat în ultimele decenii. Trump va sta la luxosul său club de golf din New Jersey.

Este un mesaj că președintele va acționa exact cum dorește el, același mesaj transmis și prin îmbrâncirea premierului din Muntenegru la fotografia de grup a liderilor NATO, în această primăvară.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 18-23 septembrie, la Adunarea Generală a ONU, unde va rosti un discurs, va participa la recepţia organizată de către preşedintele SUA Donald Trump, va avea întrevederi bilaterale cu secretarul general ONU, precum și cu omologi din alte state.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.