NATO a trimis un mesaj Rusiei

Asigurarea lui Vladimir Putin că Rusia nu plănuieşte să atace oricare altă ţară nu a schimbat opinia multor oficiali de la sediul NATO din Bruxelles, informează BBC.com.

Rusia va marja pur şi simplu pe confiscarea Crimeei şi pe sprijinul militar rus pentru rebelii din estul Ucrainei, ca semn al insistenţei în continuă creştere a Moscovei. Putin mai spune că ameninţarea din partea armatei ruse este exagerată în unele zone media din Occident. Ei bine, există cu siguranţă o afacere bună cu hiperbole în anumite zone ale presei occidentale.

Nu este un nou Război Rece

Toate poveştile recente despre interceptarea aeronavelor ruse sau a submarinelor sugerează o întoarcere la perioada cumplită a Războiului Rece. Simplul fapt este că acesta nu este un al doilea Război Rece. Rusia, care este instabilă din punct de vedere economic, este nimic pe lângă Uniunea Sovietică, care aspira la rearanjarea ordinii mondiale spre un Occident capitalist. Rusia este din mai multe motive o ţară slabă. Conducerea sa are un puternic sentiment de încercuire, o imagine pe care Occidentul vrea să o desfiinţeze, iar acest lucru îl face pe Putin să fie şi mai hotărât.

Această încăpăţânare îi face pe aliaţii NATO, precum republicile baltice şi Polonia, să fie atât de îngrijoraţi. De aceea ţări ca România şi Bulgaria se tem de comportamentul Rusiei în ceea ce priveşte zona Mării Negre. Acesta este motivul pentru care NATO a încercat să ofere întăriri vizibile pentru flancurile sale de nord şi sud-est.

Vremuri grele

În ciuda aluziilor peiorative ale lui Putin, nu există entuziasm pentru o nouă cursă de arme convenţionale. Economia aliaţiilor europeni, pentru început, nu este în general în formă bună. Într-adevăr Europa este distrasă de imigranţii care se strecoară din Orientul Mijlociu şi de drama ieşirii Marii Britanii din UE. Astfel, Bruxelles a fost preocupat cu realizarea a două lucruri: să îi liniştească pe membrii NATO şi să trimită un mesaj clar de descurajare Moscovei. Americanii trimit o armată în Europa de V, ridicând numărul total de echipe de luptă ale Brigăzii SUA de pe continent la trei. Noua brigadă se va duce pentru început în Polonia, urmând să ajungă şi în România, Bulgaria şi cele trei republici baltice. Sensul acestui semnal de descurajare nu este faptul că SUA poartă tot greul pe umeri, ci că mai multe ţări NATO sunt implicate.

Afacerile continuă

Metoda pentru a face acest lucru este prin amplasarea a patru batalioane multinaţionale, câte una pentru fiecare republică baltică şi cealaltă în Polonia. Fiecare dintre aceste unităţi va fi de 1.000 de ori mai puternică, care va cuprinde în majoritatea cazurilor infanterie mecanizată. Marea Britanie, spre exemplu, va conduce batalionul care merge în Estonia. Aceasta va avea vechicule de luptă blindate, un număr mic de tancuri şi trupe suplimentare din Franţa şi Danemarca. SUA vor conduce batalionul care merge spre Polonia, împreună cu un număr mic de soldaţi români şi englezi. Canada şi Germania vor conduce celelalte două batalioane care vor conţine şi alte etnii pentru un caracter multinaţional. Ministrul Apărării Naţionale al Canadei, Harjit Sajjan, a povestit pentru BBC că ţara sa va fi la conducerea batalionului care merge spre Letonia. În opinia sa, amplasarea acestor unităţi multinaţionale la începutul anului viitor demonstrează alianţa „mergând împreună vom arăta că ştim să lucrăm la unison”. Este, spune el, „un mesaj transparent de descurajare”.

Însă efortul de reasigurare nu este doar din partea de nord. Canada va participa la o nouă operaţiune aeriană în S-E, probabil în România, iar navele de război canadiene vor fi amplasate în Marea Neagră pentru a ajuta la furnizarea unei prezenţe crescute a NATO. Aceste batalioane îmbunătăţite nu vor impresiona Moscova? Nu e de mirare că ministrul canadian al Apărării nu a fost de acord, insistând că acest model multinaţional trimis este „un mesaj puternic pentru Rusia”.

NATO face „paşi miliari” foarte mici împotriva Moscovei şi încă mai sunt multe afaceri la mijloc, iar în ciuda norilor de la orizontul Europei poate lua decizii rapid şi să desfăşoare forţe în consecinţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.