„NATO acoperă întregul teritoriu al tuturor aliaților, inclusiv apele teritoriale și spațiul aerian”

Întrebat, după întrevederea cu președintele Klaus Iohannis, despre ancheta Rusiei privind legalitatea proclamării statelor baltice și faptul că România a fost „amenințată” de oficiali ruși secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că „garanțiile de securitate NATO acoperă nu doar terestru, cât și spațiul aerian și apele teritoriale”.

De asemenea, Stoltenberg a arătat că nu vede o amenințare imediată împotriva unui aliat NATO.

„Nu vedem niciun fel de amenințare imediată împotriva unui aliat NATO. Este foarte important pentru mine să subliniez că garanțiile de securitate din articolul 5 din Tratatul fundamental al NATO acoperă întregul teritoriu al tuturor aliaților inclusiv apele teritoriale și spațiul aerian. NATO este gata să apere toți aliații împotriva oricărui tip de amenințări și acest lucru se aplică atât pe zona terestră, spațiul aerian, cât și pentru apele teritoriale”, a spus Stoltenberg, la Cotroceni.

Secretarul general al NATO a arătat că și Norvegia, țară unde a fost politician, are o linie de delimitare în Marea Barenț și o frontieră comună aeriană cu Rusia: „Garanțiile de securitate NATO acoperă nu doar terestru, cât și spațiul aerian și apele teritoriale”, a adăugat el.

Contribuiți la stabilitatea de la Marea Neagră care rămâne o componenta importantă a securității euroatlantice. Sunteți o parte importantă a sistemului antirachetă NATO. Voi folosi și România ca un exemplu pentru ceilalți aliați arătându-le că România a fost capabilă să aibă o politică fiscală repsponsabilă, să crească cheltuilelie de apărare.

Toate aceste contribuții ale României la alianța noastră facilitează menținerea alianței ca o alianță puternică. Acesta este un lucru important pentru că vedem o Rusie care se afirmă tot mai mult, care încearcă să schimbe prin forță frontierele, vedem provocări care nu cunosc granițele, precum atacurile cibernetice”, a mai spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a arătat, de asemenea, că unitatea de integrare a forțelor din București are caracter defensiv.

”Aceasta nu este o bază militară, este un sediu mic cu vreo 40 de angajați care vor juca un rol cheie în planificare exercițiilor. România va sprijini comandamentul sud-est. Aceste măsuri sunt defensive. NATO nu caută să aibă confruntări cu nimeni, însă vom face tot ceea ce este necesar ca țările noastre să fie în siguranță”, a conchis acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.