NATO, despre o intervenţie militară a SUA în Coreea de Nord

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atenționat vineri, într-un interviu acordat AFP de la sediul Alianței din Bruxelles, împotriva unei intervenții militare în Coreea de Nord, care ar avea ‘consecințe devastatoare’.

‘Folosirea forței militare ar avea consecințe devastatoare, cred că nimeni nu-și dorește asta cu adevărat’, a declarat Stoltenberg, întrebat cu privire la retorica belicoasă folosită de președintele american Donald Trump cu privire la criza nord-coreeană.

‘SUA au dreptul să se apere și să-și apere aliații, însă în același timp sunt foarte sigur că nimeni nu dorește o soluție militară’, a adăugat el.

Potrivit Casei Albe, Trump a examinat marți, împreună cu ministrul apărării Jim Mattis și cu șeful Statului Major al SUA, Joe Dunford, ‘gama de opțiuni’ de care dispun SUA în fața Coreei de Nord. Marți seară, șase avioane militare, între care două bombardiere grele ale Statelor Unite, au survolat Peninsula Coreeană, efectuând o simulare de tragere, în cea mai recentă demonstrație de forță față de Coreea de Nord.

În același interviu, secretarul general al NATO le-a cerut SUA și Turciei ‘să-și rezolve disputele’, îndemnându-le ‘să găsească pe cât posibil soluții’ la criza vizelor dintre cele două țări.

‘Regretăm aceste dispute’ între cei doi membri importanți ai Alianței, a spus Stoltenberg, amintind că este ‘crucială’ cooperarea cu Ankara în lupta împotriva grupărilor jihadiste în Irak și Siria.

Relațiile americano-turce — tensionate deja din cauza sprijinului militar american pentru combatanții kurzi în Siria și pentru că SUA nu doresc să-l extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, despre care Ankara crede că s-a aflat în spatele puciului eșuat din 15 iulie 2016 — s-au înrăutățit după arestarea unui angajat turc al consulatului american la Istanbul, ceea ce a determinat duminică Washingtonul să suspende serviciul de vize. Câteva ore mai târziu, Ankara a procedat la o măsură similară privind vizele pentru cetățenii americani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.