NATO: Prezența militară in Europa de Est va fi consolidată imediat

Secretarul general NATO a declarat că Alianța își va consolida prezența militară în flancul estic, ca răspuns la agresiunea rusă din Ucraina, transmite Associated Press, citată de Washigton Post.

Anders Fogh Rasmussen a declarat că NATO va detașa imediat trupe în Europa de Est. ”Vor fi mai multe avioane în aer, mai multe nave pe apă și mai multe trupe disponibile pe uscat”, a spus secretarul general NATO.

Rasmussen a evitat însă să spună câți militari vor fi trimiși în Europa de Est, arătând însă că vor fi ”suficienți” și că vor sosi și alții, dacă va fi nevoie. El a subliniat că este vorba despre vorba despre o mișcare pentru ”descurajare și dezescaladare” în fața comportamentului agresiv al Rusiei.

Alianța militară ce cuprinde 28 de state a suspendat cooperarea militară cu Rusia și a intensificat activitatea de poliție aeriană în flancul estic, cu zboruri de supraveghere ale avioanelor AWAC în România și Polonia.

Decizia anunțată de secretarul general NATO vine după ce două avioane de vânătoare rusești au hărțuit distrugătorul american USS Donald Cook, care se afla în apele internaționale ale Mării Negre. Avioanele s-au apropiat de peste zece ori la o distanța de doar câteva sute de metri de nava americană. Specialiști militari americani citați de presa occidentală arată că este puțin probabil ca cei doi piloți ruși să fi acționat fără a primi ordin și că actiunea lor a fost la limita unei agresiuni ce ar fi necesitat un răspuns din partea echipajului american. Acțiunea avioanelor ruse ar fi putut impiedica decolarea unei drone ce ar fi putut efectua un zbor de recunoaștere deasupra Sevastopolului, acolo unde se află Flota Rusă de la Marea Neagră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.