NATO prezintă imagini cu armata rusă în Ucraina

NATO a publicat cinci imagini captate din satelit ce confirmă relatările că trupe ruse combatante echipate cu armament greu sunt angajate în operațiuni militare în Ucraina, transmite jurnalul.md.

Într-o declarație postată pe site-ul propriu odată cu prezentarea fotografiilor, NATO menționează că imaginile „confirmă ceea ce NATO și aliații săi au aflat în ultimele săptămâni din alte surse”.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, Alianța a observat o sporire semnificativă a prezenței militare ruse în Ucraina, atât sub aspectul efectivelor, cât și al complexității echipamentelor militare, a sintetizat generalul olandez Nico Tak, directorul Centrului de gestionare a crizelor din cadrul Cartierului General al NATO (CCOMC) de la Mons — Belgia.

De asemenea, NATO a observat transferuri masive de tehnică militară din Rusia către separatiștii din estul Ucrainei, aceste echipamente incluzând și tancuri, transportoare blindate, piese de artilerie sau sisteme de apărare antiaeriană. Rusia încearcă astfel să schimbe cursul confruntărilor armate, care în ultima vreme a mers în favoarea trupelor ucrainene, explică generalul olandez. Generalul citat conchide că aceste fotografii oferă exemple concrete ce atestă implicarea militară a Rusiei în Ucraina, dar ele arată doar vârful aisbergului în ceea ce privește anvergura desfășurării militare ruse în regiune.

În prima fotografie (foto sus) se poate vedea o unitate rusă de artilerie autopropulsată deplasându-se într-un convoi pe teritoriul ucrainean, în zona Krasnodon, controlată de separatiști.

A doua și a treia fotografie au fost captate pe teritoriul rus, aproape de granița cu Ucraina. Una arată alte unități de artilerie autopropulsată însoțite de vehicule pentru suport logistic, care de obicei transportă muniții și provizii pentru soldați, iar cealaltă cuprinde două imagini. În partea stângă se poate vedea o zonă aproape pustie pe data de 19 iunie, iar în partea dreaptă în aceeași zonă apar pe data de 20 august tancuri, transportoare blindate, camioane și corturi militare.

A patra fotografie datează din 23 iulie și surprinde într-o localitate ucraineană, situată în vecinătatea frontierei de sud cu Rusia, tunuri autopropulsate amplasate în poziții de tragere în direcția Ucrainei. Ultima fotografie arată o imagine de ansamblu a zonei unde au fost observate tunurile din imaginea anterioară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.