NATO trebuie să desfăşoare rachete Patriot în ţările baltice

„În timp ce NATO își rupe lăncile în urma propunerilor venite din Europa de Est de a desfășura patru batalioane, creste îngrijorarea că această măsură nu va fi suficienta pentru un sistem fiabil de descurajare a agresiunii ruse în viitor”, scrie Financial Times, citat de Paginaderusia.

O forță armată de cel mult 4 mii de oamenii va deveni primul contingent permanent al NATO în regiune de după căderea „cortinei de fier”.

„Într-un interviu cu Financial Times, general Riho Terras, șeful Forțelor de Apărare din Estonia, a declarat că insuficienta de capacitate a sistemelor de apărare aeriană face regiunea baltică extrem de vulnerabilă la atacurile fulger ale armatei ruse” – spune articolul. Prin urmare, NATO ar trebui să aibă în vedere desfășurarea în regiune nu doar de aeronave suplimentare, dar și a unor baterii Patriot.

„Este foarte importanta capacitatea noastră de a auto-apărare, iar pentru a o consolida avem nevoie de apărare antiaeriana”, spune Terras. Trebuie să fim pregătiți, Rusia se comportă ca un oportunist: „Ori de câte ori este posibil va sari si prin fereastra numai sa se folosească de oportunitate”.

„Liderii militari ai NATO intenționează să finalizeze pachetul de măsuri care vizează consolidarea apărării Europei de Est la summit-ul NATO, care are loc în acest an în luna iulie la Varșovia”, spune publicația.

Mulți cred că Letonia, Lituania și Estonia vor deveni principala țintă a revanșismului rus, în cazul în care relațiile sale cu NATO se vor înrăutăți și mai mult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.