×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 28 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 23 iunie 2017, 16:49
EUR (€)
-0.0242 ↘
4.5673 RON
USD ($)
-0.0191 ↘
4.0905 RON
• • •
Creatoarea unor personaje de neuitat
Ne-a părăsit marea tragediană Melania Ursu
Actriţa care a făcut istorie pe scena Teatrului Naţional din Cluj
Actriţa care a făcut istorie pe scena Teatrului Naţional din Cluj

Uniunea Teatrală din România îşi exprimă profunda tristeţe la dispariţia celei care a fost Melania Ursu, actriţa care a oferit emoţie miilor de spectatori de teatru şi film vreme de mai bine de o jumătate de veac, pe scena Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi a Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

Născută la 16 iunie 1940 la Sibiu, absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, promoţia 1961, Melania Ursu s-a dedicat teatrului şi filmului cu o pasiune mereu admirată de colegi. O actriţă caldă şi generoasă, implicată permanent în viaţa teatrului, cu un deosebit respect pentru colegi şi public.

În 1985, revista Flacăra îi oferea Melaniei Ursu premiul pentru „căldura cu care a dat viaţă unor personaje de neuitat”. A continuat să însufleţească zeci de personaje şi, în 2009, aajuns la peste 90 de roluri interpretate în spectacole din dramaturgia naţională şi internaţională, dintre care amintim: Primul corifeu în Ifigenia în Aulis de Euripide, regia Vlad Mugur (1966); Sonia în Unchiul Vanea de A.P. Cehov, regia Alexa Visarion (1973); Stella Kowalsky în Un tramvai numit dorinţă de Tennessee Williams, regia Victor Tudor Popa (1975); Lady Macbeth în Macbeth de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu (1982); Ea în Cerul înstelat deasupra noastră de Ecaterina Oproiu, regia Mihai Măniuţiu (1985); Proprietara casei în Omul cu mârţoaga de George Ciprian, regia Mihai Măniuţiu (1985); Coana Chiriţa în Iaşii în carnaval de Vasile Alecsandri, regia Victor Ioan Frunză (1989); Doamna Jourdain în Burghezul gentilom de Molière, regia şi adaptarea Mihai Măniuţiu (1988); Mama în Săptămâna luminată de Mihail Săulescu, regia Mihai Măniuţiu (1994); Maria Vasilievna Voiniţkaia în Unchiul Vanea de A.P.Cehov, regia Mircea Cornişteanu (1998); Marcellus, Actor Rege în Hamlet de W. Shakespeare, un spectacol de Vlad Mugur (2001); Béraldine, Sora lui Argan în Bolnavul închipuit de Molière, regia Sanda Manu (2002); Doamna Pearce în Pygmalion de G.B. Shaw, regia Alexandru Dabija (2005); Mama în Un caz clinic de Dino Buzzati, regia Claudiu Goga (2008); Alice în Dansul morţii de August Strindberg, regia Sorin Misirianţu (2009).

Amintim şi parte din activitatea sa în domeniul filmului: Doamna Chiajna în Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu, regia Malvina Ursianu; Pelaghia Roşu în Munţi în flăcări, regia Mircea Moldovan; Mama în Misterul lui Herodot, regia Geta Gerovski; Vica în Pădureanca, regia N. Mărgineanu; Văduva în Flăcări pe comori, regia N. Mărgineanu; Ana în Iarba verde de acasă, regia Stere Gulea; Irina în Mere roşii, regia Alex. Tatos; Nevasta şoferului în Muntele ascuns, regia Andrei Cătălin Băleanu; Secretara de judeţ în Preşedinta, regia Cornel Todea; Veta în Nelu, regia Dorin Mircea Dosoftei.

A fost un profesor exigent, în acelaşi timp dedicat şi atent pentru generaţii de actori, pe care i-a format la Cluj sau la Târgu Mureş şi pe care i-a urmărit şi încurajat şi după terminarea studiilor.

Pentru cariera ei a fost recompensată cu numeroase premii:

Premiul I de interpretare pentru rolul Alexandra din Travesti de Aurel Baranga 1987, Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din Cerul înstelat deasupra noastră de Ecaterina Oproiu la Festivalul Naţional de Teatru „Cântarea României“, 1985;

Premiul de interpretare feminină pentru rol Doamna Chiajna în filmul Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu, 1979;

Premiul de interpretare feminină pentru rolul din Pasărea Shakespeare de D. R. Popescu, la Festivalul de artă teatrală, Iaşi ed. I, 1975;

Premiul revistei Teatrul pe anul 1970 pentru rolurile din Opinia Publică de Aurel Baranga şi Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare;

Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER în 2012.

A fost, de asemenea, distinsă cu:

Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, 2002; Ordinul „Meritul cultural“ clasa IV, 1969; Medalia „Meritul cultural“ clasa I, 1967.

Doamna Melania Ursu va rămâne în memoria teatrului românesc prin activitatea sa artistică, prin distincţie şi pasiune profesională.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

Magdalena Popa BulucPublicat Marţi, 12 ianuarie 2016
4594
 | 6
 | 2
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Crocodilul
+5
Inca o pierdere grea. Sincere condoleante!
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
Ioana
+6
Dumnezeu sa o odihneasca in pace! A fost o artista magnifica si un profesor extraordinar.
Publicat Marţi, 12 ianuarie 2016
+Răspunde
Recomandate
Sevil Shhaideh – mama banilor de stat
Publicat acum 22 ore şi 26 minute
Pe cine vrea Mircea Badea premier
Publicat acum 7 ore şi 40 minute
Anticorupție de cartier
Publicat acum 8 ore şi 24 minute
Anunțul lui Iohannis despre alegerile anticipate
Publicat acum 20 ore şi 42 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
25 articole/ Actualizat Duminică, 18 iunie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
130 articole/ Actualizat acum 6 ore şi 37 minute
Ioan Viştea

Se observă, în ultima vreme, o încercare de demonizare a stîngii românești actuale, aproape fără precedent, mult prea apăsată, de-a dreptul viscerală.

Ioan VişteaPublicat acum 21 ore şi 5 minute