Ne liniștește și Cazanciuc: Nu contestăm cotele de refugiați

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat duminică seara că „nu a auzit”, până în momentul de față, la nivelul Guvernului, vreo discuție potrivit căreia România ar intenționa să inițieze o plângere la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) față de decizia Consiliului JAI de a impune statelor membre cote obligatorii de refugiați.

„Nu am auzit, până în momentul de față, la nivelul Guvernului, vreo discuție că România ar intenționa să urmeze o asemenea procedură. Încercăm să fim parteneri onești, ca și până acum. Încercăm să ne respectăm angajamentele europene, încercăm să facem față împreună cu colegii europeni acestei provocări uriașe din istoria umanității”, a răspuns, Caznciuc, la Digi 24, întrebat fiind dacă România are în vedere o plângere la Curtea Europeană de Justiție față de decizia Consiliului European de a impune cote obligatorii de refugiați.

Dintre statele care au votat împotriva cotelor obligatorii de refugiați doar România nu și-a exprimat intenția de a contesta la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) cotele obligatorii. Ungaria, Cehia și Slovacia, care au votat de asemenea împotriva cotelor alături de România, și-au exprimat deja intenția de a merge în instanță. Întrebat la ultima conferință de presă despre o eventuală contestație a României, președintele Klaus Iohannis a evitat răspunsul.

Iohannis a fost întrebat la conferința de presă de săptămâna trecută: „Cehia a anunţat că va contesta la Curtea Europeană Justiţie decizia privind cotele obligatorii. Şi România face parte din cele patru state care au votat împotrivă. Intenţionăm să luăm astfel de măsuri, să atacăm la Curtea Europeană Justiţie sau să ridicăm problema în Consiliul European?”

„Acum, cu siguranţă, chiar dacă nu este pe ordinea de zi, vor fi voci care vor dori să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu ce s-a întâmplat ieri (la Consiliul JAI – nr.). Şi eu îmi voi exprima nemulţumirea legată de modul în care s-a procedat, în loc să se găsească o soluţie prin consens, s-a forţat un vot, lucru neobişnuit şi, după părerea noastră, inoportun. Însă, în continuare, problema care se va pune acolo nu este de a rediscuta această chestiune, care a fost închisă formal aseară, ci este de a rediscuta şi a discuta soluţii mai profunde, soluţii care vizează ţările de unde vin refugiaţii, ţările unde sunt tabere de refugiaţi”, a răspuns președintele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.