Nebunia din culisele SRI şi DNA

Audierea generalului Florian Coldea a trecut aproape neobservată. Dacă nu era tărăboiul făcut de Mihai Gâdea, poate că n-aş fi aflat nici eu. Ceilalţi jurnalişti – un mucles prelung. De ce a fost audiat Florian Coldea? Pentru a da detalii în legătură cu subordonatul său Sebastian Ghiţă? Sau pentru încălcarea statutului de ofiţer SRI, beneficiar de mită sub forma unor călătorii? Sursele spun că ar fi fost audiat ca martor! Cine crede sursele într-o vreme a dezinformărilor? Fraierii şi proştii! Poate că generalul Coldea – om băgat pînă în gît în afaceri, recuperări, contracte şi apărări spectaculoase ale unei Constituţii nu prea atacate – nici n-a fost audiat. Este doar o dezinformare cu şopîrla că generalul a fost luat la întrebări. Sau a fost audiat şi, în fapt, s-a dus la DNA sau la Parchetul General să mai dea în vileag cîţiva politicieni, adversari ai binomului, spre a fi arestaţi în zilele şi săptămînile viitoare?

Nu-i aşa că bîjbîim într-un val de ceaţă? Nu-i aşa că dezvăluirea protocoalelor se pierde într-o aiureală generată tot de binom? Ne-au înşelat o dată Hellvig şi Klaus Iohannis cînd au anunţat scoaterea total „nevinovată“ a lui Florian Coldea din scenă. Ne-a mai înşelat Traian Băsescu, atunci cînd a jurat că el n-a auzit de protocoale, cum n-a auzit nici de ANRP, nici de Mihăileanu, nici de Nana! Ne-a fentat chiar şi Țuţuianu, cînd a venit şi a recunoscut că protocoalele au existat, dar că nu mai sunt valabile.

O fi vina noastră că nu ne putem lămuri? Nu cumva tataia Augustin Lazăr ar fi trebuit să o facă? Fie generalul a fost audiat, fie nu. Și dacă da, de ce l-au băgat pe uşa din dos? Cine-i Florian Coldea, ca să se bucure de alt regim decît orice alt cetăţean român? Că el i-a călcat pe mai mulţi în picioare, că ştie mai multe despre nelegiuirile altora şi cunoaşte perfect drumul sacoşelor cu bani de la ANRP? De-aia l-au scos (băgat) pe uşa din spate, cu sacoul în cap? Ce-i aşa de periculoasă o fotografie cu un general în dizgraţie, băgat pînă în gît în toate secretele murdare ale statului român? Audierea discretă a generalului Florian Coldea ar mai putea avea o explicaţie. Poate că el a fost şeful lui Augustin Lazăr! În ziarul Cotidianul de joi, am publicat memoriul adresat preşedintelui României şi Comisiei SRI de un fost ofiţer SRI. Și, în acest memoriu, fostul ofiţer SRI scrie despre colonelul Marin Constantin (şef DJI Prahova), care a povestit despre „modalitatea prin care a intrat în legătură cu Tudose Liviu, ofiţer acoperit al SRI, recrutat de col. (r) Păltânea Corneliu, fostul său şef“.

Liviu Tudose era procurorul-şef de la judeţul Prahova şi ofiţer acoperit. De ce nu ar fi fost ceva asemănător şi procurorul-şef de la Alba Iulia?

Cum să nu-l protejeze Augustin Lazăr (cu aerul său de academician ratat) pe Florian Coldea? N-a fost Direcţia DNA din Prahova (cu procurorul Negulescu) una dintre cele mai performante, deşi toate isprăvile au fost făcute sub conducerea unui ofiţer acoperit al SRI? Și ce dacă a sfeclit-o Liviu Tudose? Au sfeclit-o şi ceilalţi? Și dacă a fost posibil un ofiţer acoperit în funcţia de procuror-şef în Prahova, de ce n-ar fi fost şi la Alba şi în alte judeţe? Chiar şi la DNA sau la Parchetul General?

Citez acum din A. Țuţuianu: „SRI a încheiat protocoale începând cu anul 1992, la iniţiativa Serviciului sau a altor instituţii din România, unele dintre ele au fost aprobate prin hotărâri ale CSAT. Protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale, deci avem doi sau mai mulţi semnatari. Marea majoritate a acestor protocoale au caracter de secret de stat, pentru că privesc obiective, resurse sau informaţii ale SRI. Ca urmare, directorul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv a protocoalelor din domeniul Justiţiei, care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate“. „Legat de protocoalele încheiate între Parchete şi SRI, vă precizez că există un protocol încheiat în 4.02.2009 între SRI şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ. El are la bază Legea 14/1991, Legea 51/1992, Codul de procedură penală, Legea privind protecţia informaţiilor clasificate, legile de organizare a DNA, DIICOT sau Legea 78/2000 privind combaterea unor fapte de corupţie. Există hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007, care prevedeau cooperarea dintre SRI şi Ministerul Public, iar strategia de apărare 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale interinstituţionale între instituţiile şi autorităţile care au rol în asigurarea securităţii naţionale“. Explicaţiile arată ca fiind scrise de SRI şi citite de deputatul PSD. Nimic altceva.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.