Nebunia fotbalului pe petrodolari

Un avocat specializat în drept sportiv, Juan de Dios Crespo, a mers la sediul Ligii Spaniole de Fotbal, pentru a depune cecul cu suma de 222 de milioane de euro, reprezentând clauza de reziliere a contractului brazilianului Neymar cu FC Barcelona, pe care gruparea PSG doreşte să o achite, informează marca.com.

Avocatul a fost însoţit de un notar, însă reprezentanţii ligii spaniole au refuzat să primească banii, deoarece ei consideră că acest transfer încalcă prevederile regulamentului privind fair-play-ul financiar al UEFA.
Javier Tebas, preşedintele LaLiga, anunţase dinainte că nu va accepta plata clauzei de reziliere.
„Acţiunile noastre sunt întreprinse pentru a împiedica folosirea ligii ca un mecanism pentru o operaţiune ilicită. Scopul nostru? Ca Parisul să fie sancţionat”, declarase Tebas, pentru L’Equipe.

Parizienii sperau că, odată depusă suma de reziliere, puteau să obţină provizoriu certificatul internaţionale de transfer, pentru a-l putea folosi pe Neymar în prima etapă a campionatului Franţei, programată la sfârşitul acestei săptămâni. Totuşi, LaLiga nu poate bloca la FIFA transferul lui Neymar, potrivit Marca. UEFA se va pronunţa în acest caz după 31 august.
Neymar este aşteptat joi, la Paris, pentru a semna contractul cu Paris Saint-Germain, oficializarea transferului urmând să fie făcută vineri.

Suma de transfer este de-a dreptul nebunească, susține The Guardian. Ea depășește de două ori recordul stabilit de transferul de anul trecut al lui Paul Pogba. Însă cel mai intersant în cazul lui Neymar este că această suma nu a fost negociată de PSG și FC Barcelona. Proprietarii qatarioți ai clubului parizian sunt într-atât de disperați să-l aducă pe Neymar, încât au înaintat direct această sumă uriașă. Aici intervin regulile stabilite relativ recent de UEFA – fair play-ul financiar. Principul fundamental este că un club implicat într-o competiție europeană nu are voie să cheltuiască mai mult decât câștigă, putând fi trecute cu vederea pierderi de câteva milioane de euro, mergând până la 30 de milioane, în cazul în care se dovedește că banii au fost cheltuiți pentru propria pepiniera de jucători sau pentru infrastructură.

Regula a și fost aplicată. În 2014, clubul Manchester City a fost amendat cu 60 de milioane de euro și i-a fost permis să inscrie în competiții doar 21 din cei 25 de jucători. În plus, opt dintre aceștia trebuiau să fie britanici. Ce se va întâmpla în cazul patronului PSG, Nasser Ghanim Al-Khelaïfi, șeful beIN Media Group, un grup rupt din Al Jazeera, una din perlele coroanei de la Doha? Presa spaniolă speculează ca PSG ar putea ocoli legile UEFA, alegând, spre exemplu, să-i ofere lui Neymar 222 de milioane de euro pentru a fi ambasadorul Cupei Moindiale din Qatar, din 2024. Însă, recent, PSG a fost penalizat pentru o mișcare similara – un contract cu agenția de turism din Qatar în valoare de circa 200 de milioane de euro în cazul căruia UEFA a decis că nu este corect, clubul fiind supraplătit. La fel pot sta lucrurile în cazul lui Neymar, dacă se va apela la plata a 222 de milioane de euro pentru câteva fotografii zâmbitoare.

În cel mai rău caz pentru patronii qatarioți ai PSG, liga spaniolă poate recurge la un proces la UEFA, cu armate de avocați, iar in cele din urmă clubul francez poate fi amendat și chiar suspendat din competițiile europene. Ar fi o lovitură atât pentru fotbalul francez, cât și pentru Qatar, care se află acum într-o poziție politică delicată, cu Arabia Saudită dorind să-și impună voința la Doha, cu un sprijin tacit al SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.