Nefericirea precum o coală albă

Se spune adesea că foarte mulţi au trac în faţa unei pagini albe. Fie nu pot lega cuvintele, fie nu au suficient curaj să le lase acolo odată ce au fost aşezate. Dar mai există un fel de spaimă legată de această poveste, însă dintr-o alta perspectiva. Cum ar fi de pildă ca tu să fii precum o coală albă pe care alţii ar scrie propria lor poveste. Cum ar fi un astfel de om; oare unul lipsit de însuşiri, de curaj, de personalitate, de conţinut? Sau ar putea fi tocmai invers, unul suficient de puternic, de creativ, de intuitiv? Cum ar fi să ai forţa de a oferi celorlalţi încrederea, onestitatea ta, precum o coală albă, pe care să primeşti conţinutul din exterior, adesea fals şi veninos, uneori fantastic, alteori de mare ajutor? Iar apoi să preiei afecte, lucruri, întâmplări, senzaţii noi sau uitate; să filtrezi şi să vindeci ceea ce devine durere sau dezamăgire şi să păstrezi ceea ce ajută, ceea ce este pozitiv. După această filtrare, coala personalităţii tale este din nou albă, pentru curajoşii care au cutezanţa de a scrie din nou. Şi apoi să mergi mai departe, să scrieţi împreună, la patru mâini, să modelaţi stări sufleteşti şi să determinaţi întâmplări comune. Pare să fie ficţiune, însă nu este.

Scriitorul german Ernst Junger afirma undeva că merită să ajungi în locul unde îşi dau mâna ficţiunea cu realitatea iar dacă ele se pot întâlni pe coala albă a vieţii tale, atunci efortul tău de a te schimba poate prinde viteze accelerate. Sunt riscuri desigur. Majoritatea celor care intervin asupra ta vor să domine, să controleze, să distrugă, să perimeze, însă nu pot trece de această coală albă şi de numărul finit de cuvinte permis de spaţiul ei, şi al cărei conţinut îl poţi şterge apoi oricând doreşti, pentru alte cuvinte ce urmează.

Mi s-a spus în aceste zile că un astfel de om, pe care poţi scrie ce vrei, de parcă ar fi o coală albă, trebuie să fie unul teribil de influenţabil, de slab şi lipsit de însuşiri. La prima vedere aşa pare să fie, privit din exterior, însă, de fapt, vulnerabilitatea care hrăneşte nefericirea este precum o coală albă perpetuu nescrisă. Nefericit nu este acela pe a cărui personalitate poţi scrie dacă ai curajul să o faci, nefericrea este întotdeauna asemenea unei coli albe, care nu poate primi rândurile celorlalţi. Nu trebuie să existe temeri de cuvintele celorlalţi şi în consecinţă nu trebuie să vă ascundeţi, ci dimpotrivă, arătaţi şi dovediţi ceea ce sunteţi şi ceea ce puteţi face. “Cumpăraţi cât mai mult şi vindeţi cât mai puţin” este un sfat preţios care vine din trecut!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.