Negocieri pentru libertate

Pe Liviu Dragnea l-a speriat cu adevărat suta de mii de manifestanți din februarie, care se aflau în stradă pentru că-l voiau la pușcărie. Atunci, se va fi hotărât să găsească un reprezentant al Sistemului cu care să poarte negocieri validabile, pas cu pas, de către președintele Iohannis. Nu știu cine să fi fost acel reprezentant în care să aibă încredere. Unii spun că Florian Coldea este, acum, cureaua de transmisie între Dragnea și Sistem. Dar se văd cu ochiul liber punctele deja negociate:

– noi, PSD, nu vom sprijini cercetarea Sistemului pentru implicarea lui în evenimentele post-electorale de după ziua de 6 decembrie 2009, iar voi, Sistemul, garantați rezolvarea pozitivă a dosarului „Bombonica“;

– noi, PSD, nu vom iniția procedura de suspendare a președintelui (motive constituționale avem), iar voi, Sistemul, veți fi de acord cu inițierea unei anume reformări a justiției, reformare în care noi, PSD, vom uita de problematica abuzului în serviciu și de grațiere, iar voi, Sistemul, ne garantați că președintele nu va mai încerca să saboteze guvernarea.

Aceste puncte și-au desfășurat deja toate semnalele publice. Ambiguu rămâne doar punctul care va fi implicat-o pe Laura Codruța Kovesi în tematica negocierilor. Aparențele clipei de față ar arăta mai degrabă că la acest punct nu s-a putut găsi un compromis. De aceea DNA a reîncălzit ciorba TelDrum, pe care OLAF o lăsase să se răcească (n-a găsit probe de fraudare a banilor europeni), și de aceea Tudorel Toader a cerut Inspecției Judiciare un raport care avea potențialul să conducă spre o cerere de revocare a șefei DNA.

În materie de guvernare, PSD a făcut deja niște pași înapoi în materie de fiscalitate, spre a păstra relații neconflictuale cu președintele, necesare așa (fără conflict), pentru ca pactul Dragnea-Sistem să stea în picioare. De curând, PSD a făcut pe placul președintelui, când l-a demis pe Adrian Țuțuianu din funcția de ministru al Apărării, căci lui Iohannis nu-i mai convenea modul în care acest ministru angaja cumpărători de armament numai cu firmele din SUA.

ÎCCJ a găsit o soluție subtilă pentru a repune judecarea dosarului „Bombonica“ la linia de start, ceea ce-l va face să ajungă la linia de sosire numai după alegerile prezidențiale din 2019. După care, tot ce a fost negociat va fi resetat.

Iohannis și Dragnea, doi politicieni mediocri, au succes deocamdată, dat fiind faptul că sunt înconjurați de submediocri. La primul eșec mai grav al guvernării (neîncasări masive la Buget, de pildă), președintele nu va ezita să forțeze un K.O. al vicleanului șef PSD (omul care, cum-necum, îl va contracandida în 2019), deși Dragnea a fost mai mult decât cuviincios cu Sistemul. Nu a vrut să ceară, de pildă, desecretizarea protocoalelor SRI-DNA – ce alt exemplu de cumințenie ar mai fi necesar?

Acum – când rectificarea Bugetului s-a vădit a fi negativă -, este de așteptat ca vocea președintelui să reapară în public, agresivă, din nou. Dar pactul Dragnea-Sistem va merge înainte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.