„Negocierile cu Atena se complică”

În absența unor noi propuneri de reformă din partea Atenei, noi negocieri „nu au niciun sens”, a declarat comisarul european pentru economia și societatea digitală, Gunther Oettinger, într-un interviu publicat marți în cotidianul german Bild, informează AFP, potrivit bursa.ro.

„Referendumul i-a mobilizat pe oameni, însă aceasta nu schimbă cu nimic faptul că Grecia este în pragul falimentului”, a subliniat Oettinger.

Atena trebuie să propună reforme, pentru că, în cazul în care guvernul lui Alexis Tsipras va continua să le respingă, „noi negocieri nu au niciun sens”, a avertizat comisarul european.

Întrebarea cu privire la planul de ajutor propus de cei trei creditori internaționali („Trebuie sau nu acceptat acordul propus de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar European în timpul summitului Eurogrup din 25 iunie?”) „era înșelătoare, campania guvernului grec era una polemică și au fost făcute afirmații pur și simplu indecente împotriva partenerilor europeni”, și-a exprimat nemulțumirea Oettinger, membru al partidului conservator CDU al cancelarului federal Angela Merkel.

Comisia Europeană și țările din zona euro trebuie să împiedice acum ca, „din cauza urgenței financiare” pe care o trăiește în prezent Grecia, să se instaleze în această țară o penurie de medicamente, alimente sau de petrol și gaz, a mai spus Oettinger, avansând posibilitatea utilizării în acest scop a unor mijloace deblocate în mod normal în cazul unor catastrofe naturale.

Liderii zonei euro se reunesc marți, la Bruxelles, pentru un summit extraordinar consacrat examinării consecințelor votului exprimat la referendumul de duminică din Grecia, prin care populația elenă a respins ultimele propuneri ale creditorilor internaționali privind un nou acord de asistență financiară.

Summitul, solicitat duminică seara de cancelarul german și președintele francez Francois Hollande, a fost confirmat luni de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Aproximativ 11 milioane de greci au participat duminică la un referendum, inițiat de guvernul lui Alexis Tsipras, fiind întrebaţi dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaționali, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.