Negocierile lui Sebastian Ghiță cu sistemul

După episodul 8 al dezvăluirilor sale, a urmat căderea generalului Florian Coldea. După căderea lui Coldea a urmat seria incredibilă de 7 interviuri (uneori chiar câte 2 pe zi) ale Laurei Kovesi. La 3 zile după ultimul interviu al acesteia au urmat referirile lui Klaus Iohannis la dezvăluirile lui Ghiță și, apoi, un atac dur al președintelui la Poliția Română care l-a scăpat pe penalul fugar de sub supraveghere. Ca ieri, în fine, să se desfășoare audierea de peste 7 ore a Directorului SRI în Comisia Parlamentară de profil.

În tot acest context de încleștare decisivă a gladiatorului cu fiara, care indică pierderea, în ultimele zile, a inițiativei de către Sebastian Ghiță și preluarea acestei inițiative de către „sistem”, foarte mulți se întreabă: „de ce tace Ghiță tocmai acum când mai avea puțin până la repurtarea unei victorii zdrobitoare”? De ce s-a oprit din dezvăluiri?

Există o teorie conform căreia Ghiță tace pentru că s-ar fi speriat de aprobarea de către oficialități a dării lui în urmărire generală și acum încearcă să-și asigure un adăpost mai sigur înainte de a continua lupta începută. Laura Kovesi, în asaltul ei mediatic, a anunțat chiar că autoritățile sunt pe urma lui, că au niște piste în lucru și că, în curând, penalul fugar va fi prins. Propaganda sistemului a plasat pe Internet o poză cu Sebastian Ghiță fotografiat, chipurile, de un turist, în nu știu ce țară exotică a lumii. Chiar dacă fotografia ar fi reală și făcută după ce Ghiță a dispărut, localizare nu înseamnă prindere și, cu atât mai puțin, extrădare. Deocamdată Sebastian Ghiță nu a căzut în mâinile inamicilor săi, căci, altfel, propaganda sistemului ar fi popularizat această victorie cu o larmă asurzitoare.

O altă teorie este cea lansată de Ion Cristoiu: Ghiță ar fi fost doar un pion în operațiunea SRI de a se descotorosi de Coldea. Acum, odată atins acest obiectiv, Ghiță va fi „adormit”. Premoniția lui Ion Cristoiu este că nu vom mai avea parte de alte dezvăluiri din partea fugarului deoarece el nu este de capul lui iar cei care-l pilotează din umbră nu doresc escaladarea scandalului. Scopul lor a fost atins, STOP!

Interpretarea mea este diferită de cele două prezentate mai sus și pleacă de la raționamentul că Sebastian Ghiță nu vrea să rămână pentru tot restul vieții sale un fugar, care să se ascundă de Interpol și care să nu-și mai vadă țara și familia. Pe de altă parte, cu fiecare dezvăluire gravă pe care o adaugă, își mai taie de sub picioare câte o cracă a șanselor de a se întoarce, vreodată, liber, acasă.

După spectaculoasa victorie a doborârii lui Coldea cu doar două facturi bine țintite, Sebastian Ghiță a încercat o negociere în forță cu sistemul. Le-a transmis cam așa: am muniție s-o distrug de 10 ori pe Codruța. Folosirea acestei muniții ar produce însă și multe daune colaterale. Aș vrea să le evit. Prin urmare vă propun o înțelegere: eu mă opresc din dezvăluiri aici iar voi o retrageti pe Kovesi de la DNA și îmi promiteți o întoarcere în țară fără dosare penale și alte necazuri ulterioare.

Președintele Iohannis a reflectat serios la propunere, de-asta nici nu a dat, atâta vreme, un mesaj tranșant în legătură cu dezvăluirile lui Ghiță. A tot așteptat, probabil, sau ca Ghiță să fie prins sau ca Laura Kovesi să-și dea demisia din proprie inițiativă. Aceasta, la rândul ei, simțindu-se în pericol de a fi abandonată, a ieșit furibund la contraatac. Până la urmă nici nu prea avea de ales: ar fi fost singura care pierdea totul din acest târg: și poziție, și imagine, poate și libertate. A preferat să riște.

Ghiță nu a mai dezvăluit nimic nou aproape două săptămâni, pentru că aștepta decizia lui Iohannis. Care decizie a fost transmisă ieri, de la Strasbourg, sub forma unui atac declanșat la adresa sa, a penalului fugar.

Un efect imediat al acestei poziționări a președintelui s-a văzut aseară, pe manșetele galbene, de Breaking News, ale RTV. Numeroase alerte anunțau că va urma, în zilele următoare, un nou val de dezvăluiri devastatoare ale lui Sebastian Ghiță, în legătură cu Kovesi și Iohannis.

„În curând, episodul 9!” – a fost titlul titrat cu cele mai mari caractere.

Eu cred în apariția episodului 9 și nu în teoria lui Ion Cristoiu.

http://www.conteledesaintgermain.ro/negocierile-lui-sebastian-ghita-cu-sistemul/26-01-2017

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.