Nemernicii vorbelor goale

„Este nevoie de un nou proiect de ţară pentru România, pentru România viitorului în UE. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi.” Asta le-a spus preşedintele României unor şefi de partide. Aceştia au omis să-l întrebe despre situaţia vechiului proiect de ţară. Probabil că nu şi-au amintit de acesta. Sau nu există unul. Încă nu ştim dacă proiectul de ţară anunţat de Iohannis îl înlocuieşte pe cel vechi sau este menit să ocupe teritoriul de vorbe goale pictat de preşedinte până acum. Ar trebui să ne întrebăm măcar noi (dacă politicienii n-au făcut-o!) ce s-a ales de programul preşedintelui? Şi de cel pe care l-a prezentat la preluarea conducerii PNL. L-a aruncat sau l-a uitat? Dar programul prezidenţial de care n-am mai auzit nimic de la câştigarea alegerilor? România lucrului bine făcut nu-i decât un slogan frumos, dar foarte departe de o implicare a preşedintelui într-o schimbare de realitate politică şi economică. Să zicem că preşedintele României a ajuns preşedinte fără a avea un proiect de ţară. Şi s-a trezit că îi trebuie. De ce tocmai acum? Pentru că s-au sucit astrele sau pentru că a intervenit votul majoritar al englezilor. Trebuie să facem şi noi ceva. Iar preşedintele să se afirme ca un veritabil conducător. Aşa că Iohannis a ieşit la rampă şi a dat semnalul pentru o nouă operaţiune de gâdilat auzul, în stilul politicienilor fără vocaţie. S-a întâmplat ceva de proporţia unui cutremur, pac, preşedintele nostru mai anunţă o comisie şi un program.

Proiectul de ţară vine dintr-un loc de izbelişte. De la guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Are Cioloş treabă cu proiectul de ţară cum am eu treabă cu proiectul unui avion. După prestaţia sa de până acum nu vom avea niciodată un proiect de eficientizare a agriculturii, în a cărei abordare se consideră specialist european, necum un proiect de ţară conceput de un agricultor bruxellez. După cum vorbeşte, Cioloş nu poate prezenta nici măcar un proiect de vacanţă, deşi l-ar putea face. Iată ce spune premierul nostru agricol.

(Citatul reprodus mai jos ne arată şi cum gândeşte şi care este situaţia cu bietul proiect de ţară.)

„Strategia sau viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu şi pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de ţară sau, altfel spus, proiectul acesta de ţară coordonat de Preşedinţie, de domnul preşedinte, şi care va implica şi partidele politice şi alte instituţii cu rol în acest proces de gândire va avea o abordare generală, legat de ceea ce-şi propune România pentru anii următori, ceea ce va defini România, ce vrea România să dezvolte şi cum vrea să fie percepută în Uniunea Europeană. Şi acest proiect de ţară va avea şi o componentă economică”. (Dacian Cioloş la microfon)

Ce notă primeşte un student care încearcă să fenteze un profesor cu o asemenea învârteală de cuvinte?

Oricum, guvernul Cioloş va propune ţării un proiect. După toate aparenţele şi după toate exemplele de mai sus, nu ne putem aştepta la mare lucru de la premier. Noroc că guvernul său mai are însă şi alte resurse intelectuale. Acolo lucrează Vasile Dâncu, omul proiect al guvernului. Apeşi la el pe clanţă, iese un proiect. Îi pune cineva în faţă o cameră de luat vederi sau un microfon, iese un alt proiect. Iată ce anunţa el mai zilele trecute:

”MDRAP propune şi o serie de termene pentru obiectivele sale, unele cu realizare încă din prima lună a anului în curs. De exemplu, în ianuarie vor fi elaborate proiecte de legi privind Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi o HG privind structura şi organizarea Registrului Electronic Naţional al Nomenclaturii Stradale, până în februarie va fi elaborată şi adoptată Strategia privind dezvoltarea funcţiei publice, iar până în martie va fi adoptată şi Strategia privind formarea profesională 2016-2020.

Institutul Naţional pentru Administraţie ar urma să aibă o lege de înfiinţare până în luna iulie şi tot până atunci va fi elaborată şi Strategia Naţională a Locuirii. De asemenea, până în luna martie vor fi elaborate direcţiile strategice şi măsurile privind reforma administrativ-teritorială, va fi aprobată Strategia Generală de Descentralizare, iar până în aprilie va fi adoptată Strategia de Dezvoltare Teritorială a României şi cea de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării”. (Vasile Dâncu, 10 ianuarie 2016)

Probabil că prin ploaia de strategii care îi trec prin cap a apărut şi acest proiect de ţară pe care s-a grăbit să-l bage sub ochii premierului şi ai preşedintelui. Registrul nomenclaturii stradale e de rangul său pe când proiectul de ţară, nu, că îl mănâncă preşedintele.

Ei bine, acest manevrant de concepte şi vorbe goale la care mulţi se uită ca la o autoritate ne îmbată cu vorbe goale. El nu-i decât un mare iubitor de diplome şi titluri şi care a făcut eforturi disperate de a fi primit în Academia Română. El pare a fi autorul ideii de a lansa un proiect de ţară. Poet ratat şi sociolog mediocru, Vasile Dâncu vomează nenumărate metafore. Mai zilele trecute declara că una dintre ideile sale i-ar fi venit într-o dimineaţă când un copil i-a spus: ”Haideţi să dăm României un like”.

Vă daţi seama, de îndată ce şi-a vânturat materia cenuşie a ajuns la concluzia că a sosit momentul. La o întâlnire cu primarii tocmai a aflat de proiectul de ţară pomenit de preşedintele Iohannis. Şi pentru că el se afla într-o sală în care 1.000 de primari făceau propuneri de îmbunătăţire a ştiu ei ce, Vasile Dâncu, solul destinului în politica românească de dus cu vorba, i-a anunţat că ”este un moment astral”. Ideile sale se pupă cu ale primarilor şi ale tuturor cu ale preşedintelui Iohannis. Ce moment mai astral decât acesta ne trebuie? Din panseul unui copil, din metafora şchioapă a unui poet ratat, România a sărit din coada Europei şi s-a aşezat în favorita ei, în chiar centrul unui moment astral.

Şi după el, Iohannis, şi el mare bucătar de vorbe goale. a zis:

„Este important să gândim în perspectivă şi să facem pe termen scurt ce ştim că poate fi sustenabil pe termen lung. Avem nevoie de o guvernare responsabilă, realistă, care să treacă dincolo de termenul scurt şi latura cantitativă în favoarea termenului lung şi abordărilor calitative. Aceasta înseamnă consecvenţă pe calea reformelor, transparenţă şi simplificare fiscală, decuplarea clientelei de orice fel de la banul public prin eliminarea corupţiei şi reducerea birocraţiei”.

E clar ca bună ziua. Marea de vorbe a politicienilor români străluceşte din plin. Trei-patru zile ne putem bucura. Ne aflăm în cele mai frumoase zile ale celei mai nenorocite politici de vorbe goale. Pe urmă ne întoarcem de unde am plecat. La mâncătorie, la incoerenţă, la panseurile lunecoase ale lui Vasile Dâncu. Ca să înţelegeţi mai bine acest geniu de ocazie, vă propun câteva fragmente din discursul său de acceptare a docenţei, la care a participat şi toată floarea politică a Clujului. Ea poate fi socotită o capodoperă de patinaj a gândirii acestui personaj:

„Suntem o societate copleşită de frică, de la politicieni cărora le este frică să ia decizii, până la destine individuale marcate de frică. Avem o regresie spre magic, spre soluţii iluzorii, cum este cea a plecării în străinătate” şi „Avem o criză a intelectualului şi una a culturii. Este o societate a incertitudinii maxime, în care dispare totul foarte repede”.

„În toate aceste crize ale spiritului contemporan, universitatea este cel mai important loc al rezistenţei colective, unde solidaritatea dintre profesori şi studenţi creează un loc al încrederii. Aici, profesorii se sprijină pe studenţi, iar studenţii pe dascăli, şi aşa se naşte încrederea. În universitate nu există conflict între generaţii, aici se reface un lanţ al ADN-ului cultural. Este nevoie de o reţea de minţi şi suflete care să dea o speranţă”.

Profesorul doctor docent al SRI-ului Vasile Dâncu, premierul Dacian Ciolos şi preşedintele României, Klaus Iohannis, ne propun o nouă şi trecătoare porţie de optimism care nu va duce la nimic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.