Nemulțumit, Klaus Iohannis nu mai participă la Congresul PPE de la Madrid

Ştirea că preşedintele României Klaus Iohannis nu va participa la Congresul PPE de la Madrid, deşi este pe lista invitaţilor, a fost confirmată, în mod surprinzător, de deputatul PNL Vlad Nistor într-o emisiune TV. Motivul este uluitor: Alina Gorghiu nu a fost agreată să devină vicepreşedinta PPE din partea României.

Primele informaţii despre refuzul lui Iohannis de a lua parte la Congresul PPE de la Madrid, care se desfăşoară în zilele de 21-22 octombrie, au apărut acum cîteva zile pe site-ul InPolitics.ro, într-un articol semnat de Bogdan Tiberiu Iacob, care porneşte de la o întrebare care ar trebui să ne pună pe gînduri: „Presa ultimei perioade se confruntă cu o enigmă față de care nu prea există răspunsuri nici măcar sub formă de ipoteze: de ce are Klaus Iohannis o relație rece cu popularii europeni, mergînd pînă la a boicota reuniunile la nivel înalt ale acestora, ultima, în aceste zile, la Bruxelles? Autorul se referă la ultimele trei reuniuni ale PPE din iunie, septembrie şi chiar săptămîna trecută, la Bruxelles! La toate acestea au participat Angela Merkel, Donald Tusk, Jean Claude Juncker şi alţi lideri importanţi ai UE.

Motivul invocat de InPolitics.ro: „Potrivit unor surse bine informate din PNL, Klaus Iohannis este deranjat de refuzul popularilor, transmis pe canale discrete, evident, de a o propulsa pe Alina Gorghiu în postul de vicepreședinte al PPE la congresul de la Madrid, din 21-22 octombrie. Poziția popularilor e firească, dacă ne gîndim că Gorghiu e șefa unui partid aflat, pînă recent, în ALDE, unde vota umăr la umăr cu socialiștii europeni”!

În mod surprinzător, informaţia celor de la InPolitics.ro a fost confirmată de deputatul PNL Vlad Nistor, care, într-o emisiune de la Realitatea TV, a considerat că supărarea lui Iohannis pe cei din PPE este firească, întrucît consideră că între atîţia vicepreşedinţi cîţi are PPE nu era mare lucru să fie acceptată şi Alina Gorghiu! Vlad Nistor omite însă un lucru important: că România nu are dreptul decît la un reprezentant în grupul de vicepreşedinţi ai PPE! Prin intervenţia sa, însă, Vlad Nistor a confirmat că nemulţumirea lui Iohannis este reală şi că acesta este motivul neparticipării lui la reuniunea de la Madrid a popularilor europeni!

Prima informaţie, aceea că Iohannis figurează pe lista oficială a invitaţilor, am verificat-o chiar pe site-ul PPE:

După cum se vede din acest document, pe lista oficială Klaus Iohannis figurează imediat după Angela Merkel, alături de alţi şefi de stat sau de guvern din ţările europene. Gazda reuniunii va fi premierul spaniol Mariano Rajoy. Participă, în mod firesc, şi Joseph Daul, actualul președinte al PPE, Antonio Lopez Isturiz, secretarul general al PPE, Manfred Weber, președintele grupului PPE din Parlamentul European.

Am verificat şi site-ul Preşedinţiei României, unde, în programul acestei săptămîni, am găsit doar informaţia că şeful statului are programtă în ziua de 19 octombrie 2015, ora 18.00, participarea sa la lansarea „Magna Carta, fundamentul statului de drept britanic, cu o istorie de 800 de ani”, care va avea loc la Biblioteca Universitară „Carol I” din Bucureşti. Nici măcar un cuvînt despre Congresul PPE de la Madrid care are loc în această săptămînă!

Nemulţumirea lui Iohannis că Anca Boagiu va rămîne vicepreşedinte PPE va tulbura apele în PNL

Klaus Iohannis şi-a dorit foarte mult ca la acest Congres al PPE favorita lui, Alina Gorghiu, pe care a impus-o ca preşedinte PNL, să ocupe funcţia de vicepreşedinte PPE din partea României, în locul Ancăi Boagiu, care a fost aleasă în această funcţie la Congresul PPE din 2012 care a avut loc chiar la Bucureşti. Pe site-ul PPE, Anca Boagiu figurează şi azi ca fiind membră PDL, deşi acum face parte din PNL, partid care pînă anul trecut făcea parte din ALDE şi vota alături de socialişti în Parlamentul European!

Toate eforturile lui Klaus Iohannis de a o înlocui pe Anca Boagiu cu Alina Gorghiu se pare că au dat greş, liderii PPE preferînd s-o păstreze în continuare ca reprezentantă a popularilor români pe Anca Boagiu! Desigur, în rîndul liberalilor acest eşec înseamnă foarte mult, căci şi pe plan intern majoritatea funcţiilor importante care erau în curtea PNL au fost ocupate de foştii membri PDL.

Dar ceea ce surprinde cu adevărat în acestă situaţie este supărarea lui Klaus Iohannis, care, de dragul Alinei Gorghiu, sacrifică într-un fel interesele României, căci, după cum bine se ştie, de popularii europeni depind aproape toate deciziile din Parlamentul European! Oricît de mult ar ţine la Alina Gorghiu şi oricît ar vrea s-o impună în structurile politice europene, totuşi preşedintele ar trebui să ţină cont în primul rînd de interesele României, ca să nu spunem că imaginea Alinei Gorghiu în presa română l-ar putea afecta şi pe domnia sa!

În bătălia pentru funcţia de vicepreşedinte al PPE vine pe turnantă însuşi Traian Băsescu

Chiar în aceste zile, Traian Băsescu a anunţat că va participa la Congresul PPE de la Madrid, deşi nu figurează pe lista oficială a invitaţilor! Băsescu a declarat că la acest eveniment a fost invitat personal chiar de către preşedintele PPE, Joseph Daul! Iată ce scria InPolitics.ro despre această participare, chiar înainte ca informaţia să fie confirmată de Traian Băsescu: „La congres, în schimb, ar putea cădea o bombă, cu impact uriaș, mai ales în politica autohtonă. Mai precis, este de așteptat, conform ultimelor informații care ne-au parvenit, ca proaspătul membru al PMP, Traian Băsescu, să-și depună candidatura pentru un post de vicepreședinte, la concurență directă cu liberala Anca Boagiu, actuala deținătoare a postului care revine țării noastre și care vrea un nou mandat. Ar fi o confruntare foarte neobișnuită, între doi politicieni dintre care unul e creația deplină a celuilaltă și între care zvonistica susținea, cîndva, că au existat raporturi și de altă natură decît cea politică”.

În 2012, Băsescu a făcut eforturi uriaşe pentru ca Anca Boagiu, pe atunci ministru al Transporturilor în Cabinetul Boc, să devină vicepreşedinte al PPE, aşa încît acum, cînd el a devenit membru PMP cu acte în regulă, iar PMP a fost deja înregimentat în PPE, nu-i va fi aşa de greu s-o convingă pe Boagiu să renunţe la funcţie în favoarea sa!

Dacă Traian Băsescu îşi va depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al PPE, delegaţii PNL la acest Congres de la Madrid vor fi obligaţi să-l voteze, iar efectele cele mai spectaculoase se vor produce în politica noastră internă, mai ales că este uşor de anticipat că Băsescu va fi desemnat preşedinte al PMP, deci va fi oficial partener cu PNL în rîndul popularilor din România!

Nu trebuie uitat că, în 2012, liderii PPE l-au susţinut pe Traian Băsescu, invocînd „lovitura de stat” organizată de PSD împreună cu PNL! Băsescu a fost loial politicii PPE şi, în consecinţă, liderii popularilor îl consideră ca fiind „al lor” mai mult decît Alina Gorghiu, despre care, în mod cert, Băsescu le-a şi spus că aceasta a făcut parte din tabăra „loviturii de stat”! Mai mult ca sigur, şi acesta este motivul pentru care Joseph Daul l-a invitat personal pe Băsescu la acest Congres.

Practic, fie că Traian Băsescu va deveni noul vicpreşedinte al PPE, fie că Anca Boagiu îşi va păstra funcţia, situaţia din noul PNL va sta pe un butoi cu pulbere: pe de o parte, colaborarea cu Băsescu este una care va alimenta suspiciunea că PNL va readuce la Putere fosta guvernare, atît de destestată de populaţie, iar, pe de altă parte, Anca Boagiu va fi privită chiorîş atît de Klaus Iohannis, cît, mai ales, de Alina Gorghiu, ei văzînd în PDL-istă piedica pusă în calea împlinirii dorinţei lor ca liderul vechiului PNL să preia funcţia de vicepreşedinte PPE.

În această situaţie, noi credem că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să-şi refacă agenda din această săptămînă şi să dea curs invitaţiei de a participa la Congresul PPE de la Madrid, în aşa fel încît acolo, la faţa locului, prin contacte directe, să dea impresia că este deasupra jocurilor politice. Altfel, consecinţele acestui război tacit pentru impunerea Alinei Gorghiu în conducerea PPE s-ar putea să devină periculoase. În fond, ca preşedinte al României, toate jocurile acestea politice ar trebui să-i fie străine şi dacă în ţară încă i se tolerează amestecul în viaţa partidelor, în Europa s-ar putea ca astfel de implicări să nu fie trecute cu vederea aşa de uşor.

Şi pentru că jurnaliştii de la InPolitics.ro au fost primii care au semnalat acest scandal imens în care este angrenat preşedintele Klaus Iohannis, iată cum anticipează ei că vor evolua lucrurile: „Dacă Băsescu obține postul respectiv în dauna PNL – mai ales că are o relație excelentă cu popularii și cu președintele Daul, în special – cu doar două zile înaintea congresului PMP la care va prelua șefia partidului, scena politică de la noi se va zgudui zdravăn. Nu ne rămîne decît să așteptăm pînă la expirarea termenului de depunere a candidaturilor, cu șansa de a vedea cum un conflict politic intern, meciul Băsescu-PNL, se transferă în exteriorul țării”.

Cert este însă că după Congresul PPE de la Madrid vom şti mai multe despre felul în care va arăta un eventual „Guvern al meu”, atît de dorit de preşedintele Klaus Iohannis. Nu trebuie să uităm că din PPE fac parte acum PDL, PNL (căci nu s-a realizat încă fuziunea), PMP, UDMR şi Monica Macovei!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.