Neproducerea unor vaccinuri afectează siguranţa naţională

Avocatul Poporului (AP) anunţă că a făcut o anchetă în cazul Institutului Cantacuzuino, considerând că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României.

„De mai multe luni de zile în cadrul instituţiei Avocatul Poporului se desfăşoară o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D – în diluţii – produs original românesc, folosit în tratamentul infecţiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de către Institutul Cantacuzino, ceea ce în opinia noastră reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituţie şi o afectare într-o anumită măsură a siguranţei naţionale a României”, se arată într-un comunicat de presă al AP remis, marţi.

Potrivit Avocatului Poporului, această situaţie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale căror efecte nu ar putea fi înlăturate în lipsa vaccinurilor.

„Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor”, a precizat AP.

Avocatul Poporului a precizat că a solicitat de aproximativ două săptămâni informaţiile necesare, însă nu a primit niciun răspuns de la Institutul Cantacuzino.

Mai mult, arată Avocatul Poporului, Institutul Cantacuzino, Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi publice „cu mare responsabilitate în societatea românească” nu au acordat sprijin AP, deşi aceasta este o obligaţie prevăzută de Constituţie.

Totodată, Avocatul Poporului a precizat că în luna februarie a avut o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, care însă a rămas fără niciun rezultat, „în timp ce situaţia vaccinurilor s-a agravat continuu”.

„Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate odată cu venirea primăverii a apărut necesitatea vaccinului antiviperin care nu se mai produce nici el. Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie să fie achiziţionate de pe piaţa liberă sau/şi externă. Consecinţele asupra bugetului sunt şi vor fi evident negative”, a subliniat Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a precizat că a luat o serie de măsuri, printre care discutarea acestei probleme grave cu doi academicieni ai Academiei de Ştiinţe Medicale, solicitând preşedintelui instituţiei să organizeze o dezbatere pe această temă.

„Aceste discuţii şi dezbateri le considerăm şi avem speranţa că vor fi benefice pentru clarificarea necesităţii producerii vaccinurilor în cauză, al căror număr se ridică în prezent la circa 300”, a adăugat sursa citată.

În opinia Avocatului Poporului, neîndeplinirea de către Institutul Cantacuzino a unor condiţii impuse de Uniunea Europeană trebuie să fie imputată celor care aveau sarcini în acest sens.

„Credem că este necesar ca Ministerul Sănătăţii să ia măsurile de rigoare cât mai urgent, iar între acestea ar trebui să se regăsească şi îmbunătăţirea managementului Institutului Cantacuzino. Această atitudine a Ministerului Sănătăţii este necesară şi faţă de situaţia socială din interiorul Institutului Cantacuzino”, se mai arată în comunicatul citat.

Situaţia de la Institutul Cantacuzino Bucureşti va fi rezolvată în câteva zile, a spus, în 11 aprilie, ministrul Sănătaţii, Ritli Ladisalu, precizând că nu poate face deocamdată un anunţ privind o posibilă schimbare a directorului instituţiei, pe care o cer sindicaliştii.

Ministrul a precizat că ştie despre faptul că liniile de producţie de la Cantacuzino sunt blocate şi că institutul nu va putea fabrica vaccinuri.

„Căutăm soluţii. Producţia de vaccin antigripal din iarnă a fost un eşec, iar statul trebuie să recupereze banii pentru vaccinul produs”, a mai spus Ritli

Întrebat dacă cineva doreşte să desfiinţeze institutul, ministrul a răspuns negativ.

„Nu cred că există cineva care doreşte desfiinţarea institutului. Evoluţia a fost dezastruoasă. Sper să găsim formula potrivită pentru redresarea institutului”, a adăugat Ritli, precizând că Institutul Cantacuzino este în coordonarea Minsterului Sănătăţii.

Sindicatul Institutului Cantacuzino a cerut demiterea directorului Radu Dorel Lucian, întrucât acesta ar refuza să facă achiziţii, iar toate liniile de producţie fiole sunt închise.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.