Nesupunere cu fața artistului

Aseară a avut loc, în spațiul Pilot din Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, vernisajul expoziției lui Mihai Iepure-Gorski, „Progresie inversă“.

Artistul născut la Alba Iulia alege pentru acest eveniment lucrări care analizează conceptul de „nesupunere“: „În cazul lucrărilor pe care le propun pentru această expoziţie nu este vorba de o nesupunere directă, clară, cu o ţintă bine identificată, ci avem de-a face, mai degrabă, cu o nesupunere oarbă, pur gratuită, ţintită spre un duşman, o autoritate indescifrabilă, sau măcar greu descifrabilă, dar efectuată cu aceeaşi pasiune şi speranţa unui rezultat substanţial/progres. Aceste lucrări sunt alimentate de ideea: la utilizarea nesupunerii în practica artistică sau când aceasta devine practica însăşi, ea poate fi transformată într-un instrument de cunoaştere şi descoperire“.

Cea mai mare parte a lucrărilor pe care le expune sunt fotografii, dar prezintă și video, cum este cazul imaginilor ce intră în dialog cu poemul lui Nichita Stănescu „Orație de nuntă“: „nu cum sunt eu sunt eu/ ci cum ești tu sunt eu/ un fel de tu sunt eu/ pe care nu l-ai mai lăsat să fie eu//“.

„Vandalizați portretul“

Artistul pornește de la conceptul propus de Henry David Thoreau în eseul său „Civil Disobedience“ (1849, Resistance to Civil Government). Idei ca „dreptul la revoluție“ sau „datoria de a fi nesupus“ sunt transferate în demersul artistului din confruntarea cu ineficiența sau tirania autorităților înspre opoziția ca reacție la orice formă de autoritate, inclusiv cea a artistului în raport cu publicul și la sistemul artistic în general: „Traseul disperat al somonilor adulţi împotriva cursului puternic al râurilor spre locurile lor de naştere pentru a depune ouă, efort bazat pe un sistem de localizare total instinctual, reprezintă un fenomen natural cel puţin particular.

În aceeaşi ordine de idei, împotrivirea fără un motiv evident pare să fie un act gratuit care nu poate să aibă ca rezultat progresul. Disputa cu un duşman necunoscut, ceartă/urlete spre un interlocutor absent sau indescifrabil nu pot să conducă spre soluţionarea unor probleme. Cu toate acestea, în anumite situaţii, împotrivirea/nesupunerea rămâne unica opţiune“, spune Iepure-Gorski. „Vă rog, vandalizați“, își îndeamnă artistul publicul, căruia îi pune la îndemână instrumente pentru a interveni pe propriile sale portrete foto: „Dacă e să aplicăm logica pe care Thoureau o foloseşte în eseul său, devine obligatoriu pentru artişti, ca şi cetăţeni ai artelor, să se angajeze în acte de nesupunere“. Expoziția rămâne deschisă pe toată durata lunii iunie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.