Netanyahu, apel către Occident

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a cerut duminică puterilor occidentale să nu slăbească presiunea asupra Iranului în legătură cu programul său nuclear doar pentru a obține asistență din partea Teheranului în combaterea Statului Islamic (SI), informează agenția DPA, citată de Agerpres.

„Eu știu sigur ce ar fi spus Menachem Begin (fost prim-ministru israelian) despre ceva ce am auzit în ultimele zile de la comentatori stimați din Occident”, a declarat Netanyahu la un centru memorial din Ierusalim pentru premierul din 1977 până în 1983.

„Ei spun că marile puteri trebuie să trateze mai ușor programul nuclear iranian pentru ca Iranul să lupte contra SI”.

„Ei (Gardienii Revoluției din Iran) se luptă cu SI doar pentru propriile lor interese. Ei se luptă pentru cine va fi conducătorul lumii islamiste… Este ca și cum (președintele sirian Bashar al-)Assad ar spune: „Lăsați-o mai ușor cu armele mele chimice. Dați-mi înapoi armele chimice ca să pot lupta cu SI… ambele lucruri sunt absurde”, a adăugat Netanyahu.

„Menachem Begin ar fi respins imediat aceasta și eu la fel. Iranul nu trebuie lăsat să devină un stat nuclear”, a insistat premierul.

Statele Unite apreciază că Iranul, considerat odinioară drept unul dintre cei mai mari inamici ai lor, are „un rol” de jucat în lupta împotriva jihadiştilor din cadrul SI, chiar dacă nu se pune problema de a coopta Teheranul într-o coaliţie împotriva acestei grupări ultraradicale.

Vineri, Departamentul de Stat a declarat că Washingtonul şi Teheranul au discutat despre această luptă împotriva SI în cadrul negocierilor în dosarul nuclear, care au avut loc miercuri şi joi la New York.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.