Netanyahu, în Congresul SUA – „superficial şi cinic”

Vizita foarte puţin protocolară a premierului israelian Benjamin Netanyahu şi discursul extrem de critic la adresa administraţiei Obama rostit marţi în faţa Congresului au stârnit proteste ferme din partea democraţilor de la Casa Albă şi din legislativul de la Washington.

Benjamin Netanyahu, aflat pe ultima suta de metri a unei campanii electorale foarte dificile, a ales să condamne decizia lui Barack Obama de a continua negocierile diplomatice privind programul nuclear iranian şi de a accepta tacit implicarea Teheranului în operaţiunile împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic. Barack Obama semnalează că doreşte ca în ultimii săi doi ani de mandat să ajungă la un acord istoric, să lase astfel o moştenire a administraţiei sale până acum lipsită de realizări pe plan extern, după pariul pierdut al resetării relaţiei cu Rusia. Premierul israelian susţine că Iranul, un stat pe care îl consideră ca deţinând deja arsenal nuclear, este cel puţin la fel de periculos pentru securitatea regională precum teroriştii jihadişti.

„Dacă va fi nevoie ca Israelul să fie singur, va fi singur”

„Regimul iranian este chiar mai periculos decât cel nazist, fiind o ameninţare pentru pacea întregii lumi. Iranul concurează cu grupul terorist Stat Islamic pentru dominarea Orientului Mijlociu. Cel mai mare pericol pentru întreaga lume ar fi un regim terorist islamist dotat cu arme nucleare. A învinge organizaţia teroristă Stat Islamic, dar a lăsa Iranul să fabrice arme nucleare ar fi câştigarea unei lupte, dar pierderea războiului”, a insistat Netanyahu, cerând Statelor Unite să blocheze presupusele eforturi ale Teheranului de a fabrica arme nucleare.

„Iranul va fi mereu un inamic al Statelor Unite. Dacă Iranul vrea să fie tratat ca o ţară normală trebuie să se comporte ca o ţară normală. Dacă Iranul ameninţă că pleacă de la masa negocierilor, aceasta este o minciună. Se vor întoarce. Pentru că Iranul are nevoie mai mult decât marile puteri de un acord în domeniul nuclear”, a continuat Netanyahu.

„Dacă va fi nevoie ca Israelul să fie singur, va fi singur”, a promis Netanyahu.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a insistat, în Congresul SUA, că, deşi grupul terorist sunnit Stat Islamic este duşmanul Iranului şiit, ambele entităţi rămân inamici ai statului evreu.

„În acest mortal joc al tronurilor, nu există loc pentru America sau pentru Israel, nu ar exista pace pentru creştini, evrei sau musulmani, căci nu împărtăşesc acest crez islamic de tip medieval, nu ar fi drepturi pentru femei, nu ar fi libertate pentru nimeni. În acest context, în privinţa Iranului şi a grupului Stat Islamic, duşmanul duşmanului îţi este tot duşman”, a afirmat Netayahu.

Netanyahu a vorbit în faţa Congresului SUA la invitaţia majorităţii republicane, care nu s-a consultat cu administraţia democrată. Casa Albă a anunţat că preşedintele nu se va întâlni cu Netanyahu, iar consiliera pentru securitate naţională a lui Obama, Susan Rice, a considerat drept “distructivă” vizita premierului israelian. Netanyahu a turnat gaz pe foc refuzând să se întâlnească cu mai mulţi congresmani democraţi care au susţinut ani la rând cauza israeliană la Washington.

În Israel, fostul director al Mossad-ului Meir Dagan l-a criticat pe Netanyahu pentru faptul că acţiunile sale din SUA vor dăuna securităţii Israelului, care pimeşte ajutoare de 3 miliarde de dolari anual din partea Statelor Unite. Însă preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor susţine sus şi tare că singurul conflict este cel dintre Casa Albă şi guvernul israelian, nicidecum între legislativele celor două state.

Provocarea lui Netanyahu

Adăugând la aceste divergenţe şi antipatia dintre Netanyahu şi Obama, insistenţa cu care Washingtonul cere stoparea construirii unor noi locuinţe israeliene în teritoriile palestiniene, precum şi contextul alegerilor anticipate din Israel de pe 17 martie, s-a ajuns în SUA ca până şi unii dintre cei mai conservatori analişti să se pronunţe împotriva strategiei lui Benjamin Netanyahu.

Robert Kagan, comentator conservator de politică externă şi soţul mai cunoscutei în România Victoria Nuland, îi transmite lui Netanyahu că “Congresul SUA nu este un accesoriu pentru campania dumneavostră electorala” şi că “a vă baga nasul în politica noastră internă pe la spatele preşedintelui nostru ales nu poate decât să dăuneze relaţiilor noastre”.

The Wall Street Journal vorbeşte despre “provocarea lui Netanyahu”. “Critica sa se referă la natura regimului iranian, pe care l-a prezentat ca pe un sponsor al terorismului, care ameninţă să distrugă Israelul”. The Washington Post scrie, pe aceeasi linie, că Netanyahu a venit în SUA pentru a pune sub semnul întrebării politica lui Barack Obama de aplanare a disputelor cu Iranul, iar că preşedintele american ar face bine să găsească argumente valide pentru a combate cele transmise de premierul israelian. Cotidianul arată că Netanyahu nu a propus varianta războiului cu Itanul în locul celei a unui acord, ci a venit cu o a treia variantă – un acord si mai bun.

Superficialitate, minciună şi cinism

În tabăra democrată, The New York Times afirmă că Netanyahu nu a propus nimic concret în privinţa Iranului şi nu a făcut decât “teatru politic” înaintea alegerilor din Israel. Publicaţia Slate este şi mai dură şi îl acuză pe Naetanyahu ca este “brutal” şi “mincinos”, iar că discursul sau a fost superficial, plin de cinism şi lipsit de logică.

“De 15 ani Netanyahu tot avertizează că Iranul poate deveni putere nucleară în anul care vine şi iată că că ţara rămâne la fel, acolo în Orientul Mijlociu, unde singura naţiune cu arme nucleare este chiar cea a premierului Netanyahu. Este revoltător că atât de multi membri ai Congresului au aplaudat fiecare afirmaţie a lui Netanyahu ca pe un fel de oracol, nepărând coşntienţi de faptul că importanţi ofiţeri de informaţii israelieni contestă aceste afirmaţii despre ameninţarea iraniană şi nepărând conştienţi că Netanyahu este tot mai puţin popular printre concetăţenii sai”, scrie Fred Kaplan pentru Slate.

Mai rece, New York Times scrie că după acest discurs a devenit tot mai clar că, dacă Barack Obama acceptă acordul cu Iranul în forma sa actuală, atunci va pune în pericol relaţiile cu Israelul pentru mai mulţi ani. La fel de limpede este că, aşa cum politica israeliană şi cea americană au o serie de interse comune, ele au şi o serie de divergenţe fundamentale în momentul de faţă.

Acuze: Marioneta Netanyahu şi păpuşarul său american

Benjamin Netanyahu se întoarce în Israel, unde partidul său, Likud, va avea de înfruntat pe 17 martie Uniunea Sionistă formată din Partidul Laburist şi formaţiunea fostului ministru de Externe din guvernarea Kadima – Tzipi Livni. Ultimele sondaje arată că Likud ar obţine 21 de mandate în Knesset, iar Uniunea Sionistă 24. Extrem de importanta va fi si plasarea celorlalte partide (numărul total de mandate este 120), un amalgam de forţe de orientare religioasă, centriste sau arabe.

După discursul lui Netanyahu în faţa Congresului SUA, Tzipi Livni l-a atacat pe Netanyahu, dar şi pe congresmanul evreu Sheldon Adelson (un mare contributor la campaniile electorale ale republicanilor). “Netanyahu şi Adelson nu spun câţi bani au cheltuit pentru campania din ziarul Israel Hayom. Adelson este un magnat al cazinourilor, îi controlează pe republicanii din SUA şi aici îl controlează pe Netanyahu. Ca într-un spectacol de marionete, el trage sforile şi aici, şi acolo”. Tzipi Livini a mai acuzat că ultimul guvern condus de Netanyahu (din care a facut parte şi ea, ca ministru al Justiţiei, între 2013 şi 2014) s-a opus încercărilor de a aduce lumina în deiziile care au implicat fonduri publice şi privatizarea activelor statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.