×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 04:56
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Cum zâmbește Firea în fața nenorocirii
Neurochirurgii și politruca

Întrevederea stabilită în grabă între primarul Gabriela Firea și cei doi medici neurochirurgi demisionari de la Spitalul Colentina, Ionuț Gobej și Dorin Bica, a fost mai mult un fel de dialog al surzilor. Avem așa: pe de o parte, doi profesioniști obosiți de o luptă fără ecou, deznădăjduiți după ce toată construcția lor s-a dărâmat din motive care țin de alți factori, iar fără vreo speranță trebuie să o părăsească. Poate că se vor întoarce acolo de unde au venit, adică în Franța. Sau poate vor alege sistemul privat. Lângă ei, în capul mesei, singura sursă de zâmbete forțate: primarul Gabriela Firea, zâmbete pe care s-a grăbit să și le afișeze pe pagina de Facebook.

Cu carnețelul în față și cu spatele drept, zice că i-a adus la discuții ca să caute soluții. Ce a uitat însă să spună primărița este nu cei doi oameni din dreapta ei au politizat sistemul medical, în cazul de față un spital mare din București. Ci chiar ea, când a decis să-l înlocuiască pe fostul manager cu Silvi Ifrim, o prietenă apropiată.

„Am avut o discuție cu doamna Firea de aproximativ două ore. A făcut câteva promisiuni cum că lucrurile se vor rezolva la Colentina, însă eu nu cred că pot fi rezolvate atât timp cât managerul Silvi Ifrim rămâne. Ni s-a spus că se va organiza un concurs pentru manageri în viitorul apropiat. Cum aș putea să accept o astfel de ofertă, când acum s-a scos la concurs un post de șef de secție la Neurochirurgie și concursul va avea loc peste câteva zile? Nu pot să mă înscriu la concurs, pentru că nu îndeplinesc condițiile legale, și anume nu am vechimea necesară de cinci ani“, spune medicul Ionuț Gobej.

„Simțim că energiile noastre bune se irosesc“

Medicii povestesc că lucrurile au început să meargă prost la Colentina în urmă cu opt luni. Criza de personal a devenit acută, iar administrația spitalului nu a făcut niciun efort pentru a crește numărul de personal în secțiile de Terapie Intensivă și Neurochirurgie. „Am demisionat din cauza imposibilității de a acorda servicii neurochirurgicale la standarde înalte pacienților noștri. Lucrurile au degenerat, iar în prezent suntem într-o situație și mai proastă. Lipsa majoră de consumabile, fire, huse de microscop, lucruri nu foarte scumpe, dar esențiale pentru orice operație“, explică Gobej. El spune că au existat și acte de hărțuire a lui și a colegilor săi. În ce au constat acestea? „De exemplu, controale zilnice, numărarea pacienților în fiecare zi, rapoarte foarte frecvente, dosarele pacienților stăteau în biroul managerului luni de zile. Sunt lucruri minore, dar care au dus la crearea unei atmosfere încărcate în rândul colegilor noștri. Ieri, de exemplu, era programată o operație de hernie de disc, care nu s-a putut face pentru că nu există o husă de microscop. Știți cât costă? Între 5 și 60 lei. Simțim că energiile noastre bune se irosesc cu lucruri inutile“, își continuă explicațiile medicul Gobej. Pentru conducerea spitalului nu mai are niciun mesaj. „Nu am avut un dialog până acum. A fost un monolog. Nu cred că dacă spun ceva o să se schimbe ceva“, conchide el.

„E vorba despre proiectul meu, despre viața mea“

Despre răzgândire în privința demisiei, nici nu poate fi vorba. „Odată luată o astfel de decizie, de foarte mare importanță, nu poți să te răzgândești după 24 de ore. Am venit la Spitalul Colentina pentru un proiect care a fost făcut praf și deturnat. Începuserăm să facem din ce în ce mai multe intervenții chirurgicale de complexitate redusă. Nu se poate ca atunci când vine un manager să deturneze după cum bate vântul. El vine și stă în funcție șase luni, un an, dar la mine e vorba despre proiectul meu, despre viața mea. Despre toată cariera mea. Acest proiect implică o sută de oameni, nu e vorba doar despre noi doi. Suntem un grup de oameni antrenat să facă lucruri de o foarte mare complexitate și am ajuns să facem infiltrații, puncții și chestii banale“, spune chirurgul Dorin Bică.

Articolul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Andreea TudoricăPublicat Marţi, 05 septembrie 2017
4830
 | 8
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Sparta
0
Am vazut printre comentarii o diversiune: "neurochirurgii nu au nici 5 ani experienta, dar se vor in capul mesei". Cei doi medici nu au 5 ani vechime in spitale din Romania, iar in meandrul legilor romanesti este foarte greu sa-ti echivalezi zecii de ani de experienta din strainatate.
Publicat Joi, 07 septembrie 2017
+Răspunde
Zeus
+1
Firea aia e doar o rusine, o rusine a Romaniei care mai e si exportata si pentru care trebuie sa le multumim, ametitilor si betivanilor care au votat acest partid mizerabil, care dupa 27 de ani, acesti votanti parca sunt veniti direct din grota de la balamuc, fara pic de memorie, educatie, principii, moralitate, persoane cu duhul slab, care pun botul la orice farmitura de gunoi aruncata de la masa acestor boieri din psd. Ei isi fac averi iar voi cei care ia-ti votat si ii votati de 2 decenii incoace aveti aceeasi viata mizerabila de 27 de ani incoace! O tradare pentru care stramosii vostrii daca nu au fost la fel de prosti se zvarcolesc in morminte sa stie ce nimicuri ati ajuns. Romania va fi o tara buna in viitor peste secole cand nu ve-ti mai exista voi si odraslele voastre !
Publicat Joi, 07 septembrie 2017
+Răspunde
Emile
-4
Dacă nu au vechimea necesară de cinci ani cam repede se vor în capul mesei la gămada cea mare a bucatelor. Sigur știm de la Pierre Corneille "E-adevărat, sunt tânăr, dar pentru un suflet mare, valoarea nu aşteaptă ca vârsta s-o masoare", totuși în chirurgie cam după 40 de ani începi să fii ca adevărat, nevorbind de dificila neurochirurgie. Dacă în loc să faci dovada valorii și determinării cu mijloacele care le ai la dispoziție și să zbori cu avionul care-l ai și mege, nu-ți faci meseria fiindcă nu ai tehnologie Air Force One e păcat. Lăsați-i în pace dna. Firea, partea cu "suflet mare" lipsește. Probabil meritoși fiind, au luat rezidențiat pe post și acum după ce și-au făcut un pic mâna și au ce trece în CV vor ceva mai bănos. Nenorocirea este că dacă dl. profesor Brunei când l-au împins pe scară, după o viță petrecută în același spital, a lăsat un spital o armată de chirurgi, după cei rămași nu v-a rămâne nimic peste ani. Nu vor arăta nimic colegilor mai tineri și se vor muta ca banul cel rău (moneda mai mică în valoare, sau cu hârtia mototolită) unde se plătește mai bine. Mai ales că așa nu te mai găsesc micul procent, omenesc, al celor cu operație nereușită.
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Baltazar @ Emile
+3
Bati campii cu vobe multe si goale. A pus cumva Firea drept sef un neurochirurg cu experienta, in varsta de peste 40 de ani si cei doi medici au protestat? Nu, nici nu are de unde. Cucoana aia care e pusa sef avand misiunea sa demoleze ce au facut altii este nutritionista, se ocupa cu curele de slabire. Ti se pare tie ca ea este mai competenta in probleme de neurochirurgie?
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Duduia Lupe
+6
Nu mai puneti toate fufele la putere! Astea juma-de zi se fardeaza si juma-de zi se demachiaza. Cand sa mai invete ceva, cand sa mai si munceasca ceva? Apar in cateva cadre pe sticla sau foto si gata, s-a dus ziua. Cum sa va puneti soarta in mainile unei asemenea creaturi? Ce a fost in mintea voastra cand ati votat-o?
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Baltazar @ Duduia Lupe
+1
Exagearati duduie draga, mai merge si femeia la closet, isi mai face unghiile sau coafura, mananca, doarme, vorbeste la telefon nu doar se machiaza si demachiaza precum cum ziceti dv.
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
gheorghe
-3
Eeeeeiii. Mai usor cu ploconelile la marii profesionisti. Avem deficiente organizatorice, administrative, si nu numai... Cand vii cu "proiect personal" ca sa faci "ca afara" e bine sa masori de mai multe ori si sa tai o data. Probabil ca domnilor li s-a terminat anul sabatic (an "de voie", platit de angajator..!!) si la intoarcerea la posturile lor vor sa mearga in triumf csa su demonstrat cat de retrogazi sint romanii astia... Cand sari la beregata Diectorului - ma rog, ... "managerului" - inseamna ca faci politica si nu faci medicicna. In SUA, la un spital unde este sef un"barosan"... nucles, nici o critica, nici o acuzatie, nici o iesire critica in public - ramai fara slujba pe viata chiar daca esti Profesor universitar; poate doar premiul Nobel sa te mai ajute.... Aici - circ, cu motivare mai mica ori ba. Si apoi, nu e obligatoriu ca in Romania oamenii sa faca "minuni", desigur - profesionale. Sa-si faca DATORIA, cu ce au, cu ce primesc. UNDE SINT LAUDELE MEDICILOR STRAINI CARE SE MIRAU CUM FAC MINUNI MEDICII ROMANI CU MAI PUTINE DOTARI SI MIJLOACE??? Viteji au fost si vor mai fi...
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Un simplu cetatean
+5
Chiar nu vede nimeni ce se intampla cu sistemul de sanatate, ca de altfel cu toate domeniile de activitate, care sunt duse incet si sigur spre dezastru prin promovarea incompetentei si "obligarea" profesionistilor lipsiti de PILE sa-si desfasoare activitatea pe alte meleaguri? Asa zisele concursuri pentru ocuparea posturilor de medici sunt organizate doar de ochii lumii, pentru ca se stie dinainte cine va castiga. Sa se verifice increngatura de pile si rudenii in tot sistemul sanitar si o sa ramaneti stupefiati de ceea ce o sa constatati! DOAMNE AJUTA ROMANIA!
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Dan
+9
Asta este un motiv serios pentru iesire in strada si a cere demisia managerului spitalului Colentina cat si sprijinirea doctorilor neurologi. Aici este vorba de vietile celor bolnavi. Dar romanii ies in strada doar cand e vorba de parlamentari. RUSINE
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Nas'ty @ Dan
+1
Nu crezi ca in primul rand trebuie "maturata" pronterista lu'varanu, politruca care a numit un impostor manager?!
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
cetatean
+22
As fi aplaudat daca d-na Firea,in cele 2 ore cat a stat de vorba cu cei 2 medici geniali si-ar fi dat afara prietena din functie , ar fi chemat la lucru pe vechiul manager care i-a convins si i-a adus aici si ar fi trimis sectiei celor 2 medici un cec cu bani echivalenti cit pt. 1000 biciclete pentru materiale urgente. Dupa aceea sa le spuna ca i-a ajutat cat a putut ea si urarea ,, Baieti, la treaba !!''. Eu as fi fost impresionat . Dar asa......
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Observator
+14
Exceptional titlu. Cuvantul "politruc" este o prescurtare de la "politiceskii rukavaditeli", adica "conducator politic". Rusilor le plac prescurtarile de acest fel. Adica un i.d.i.o.t care nu stie meserie, ci doar munca de partid si care le spune profesionistilor ce au de facut. Poate ca au fost si politruci folositori, dar cred ca majoritatea incurcau de fapt lucrurile. Ce delicios a fost Iohannis cand a declarat senin ca el este un politruc.
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Radu Dan Mihailescu @ Observator
+8
Nu imi vine sa cred ca acest articol a aparut in publicatia COTIDIANUL. Merita sa vedeti emisiunea ANTENA 3 de ieri seara in care d -M. Gadea atrage atentia in prezenta fostului ginere a lui N.Ceausescu, d-l M. Oprean, ca economia Romaniei a fost imediat dupa 1989 controlata de fostii ofiteri de securitate, Prezentand cazurile marilor imbogatiti POPOVICIU si N.BADEA, casatoriti cu cele doua fete ale lui I.DINCA-TELEAGA, arata ca acestea care erau fosti ofiteri de securitate. Q.E.D.
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
florinakis
+24
mare porcarie .... oamenii mor, madam firea-si sporeste influenta ... o sa opereze ea si managera ei, la cate doua spitale, cat de curand ...
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Radu Dan Mihailescu @ florinakis
+9
Va rog sa priviti cu cat dispret se uita cei doi minunati doctori la d-na Firea, care zambeste atat de ipocrit. Orice actiune politica are o explicatie mafiota. Daca cei doi medici exceptionali , precum si alti medici din diferite spitale, nu mai pot sa opereze in conditii decente cazurile medicale sunt trimise la clinici in strainatate. SI AICI INTERVIN ONG-URI AFLATE IN RELATII CLIENTELARE CU PSD CARE ISI IAU COMISIONUL PENTRU FIECARE PERSOANA TRIMISA. Este simplu , nu-i asa. Doamne fereste pe ce maini ticaloase a ajuns biata Romanie.
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Provocare pentru Ziare.com și Coldea
Publicat acum 15 ore şi 56 minute
Trump: Un regim depravat, bandă de criminali!
Publicat acum 11 ore şi 2 minute
Tudose trage din nou de urechi Enel
Publicat acum 13 ore şi 47 minute
Lista lui Dragomir: Ne-au șocat numele
Publicat acum 9 ore şi 37 minute
Compania Tarom, o afacere în familie
Publicat acum 16 ore şi 45 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 13 minute