New York Times cere amnistie pentru Edward Snowden

”Tinand cont de valoarea imensa a informatiilor pe care le-a dezvaluit si de abuzurile pe care le-a semnalat, domnul Snowden merita mai mult decat o viata in exil permanent, spaima si fuga. Poate ca a comis o infractiune facand ceea ce a facutr, dar astfel a adus un serviciu mare tarii sale”, scrie board-ul editorial al New York Times.

The Guardian, cotidianul britanic care, impreuna cu Washington Post, a publicat documentele furnizate de Edward Snowden, a cerut de asemenea administratiei SUA sa dea dovada de indulgenta fata de fostul angajat contractual al National Security Agency.

New York Times arata in acest editorial ca, gratie dezvaluirilor facute de Snowden, americanii vor realiza mai bine de acum inainte ce reprezinta supravegherea apelurilor lor telefonice, a mailurilor si a altor informatii care ii privesc.

Informatiile furnizate de Edward Snowden, scrie New York Times, au dus, pe de alta parte, la luarea in discutie a modului in care sunt colectate informatiile cu caracter personal si astfel a fost creata o comisie de investigatie de catre presedintele Barack Obama.

”Speram ca mintile limpezi din cadrul actualului guvern vor lucra pentru o strategie care sa-i permita lui Snowden sa se intoarca in Statele Unite cu demnitate, iar presedintelui sa-si foloseasca prerogativele executive pentru a-l trata omeneste si intr-un mod care sa fie un exemplu ce sa sublinieze valoarea unor asemenea oameni care lanseaza semnale de alarma privind libertatea de exprimare”, scrie New York Times.

Initiativa influentului cotidian american vine la cateva luni dupa ce presedintele Fedeartiei Ruse, Vladimir Putin, i-a acordat lui Snowden azil politic, iar acesta continua sa faca dezvaluiri de pe teritoriul unui stat cu care SUA se afla in relatie de marte rivalitate. In SUA, Snowden a fost imculpat pentru spionaj si risca o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare sau chiar o pedeapsa cu inchisoarea pe viata. Viitorul director adjunct al NSA, Rick Ledgett, s-a declarat recent favorabil negocierii unei amnistii pentru Snowden. Ledgett a fost numit la conducerea comisiei care ancheteaza cazul Snowden si pare a fi persoana de sacrificiu din sistemul american de intelligence aleasa pentru a-l aduce in tara pe fostul angajat al NSA, astfel incat acesta sa nu se mai afle sub controlul unei puteri ostile. Casa Alba a respins insa ideea unei amnistii in cazul Snowden, pana acum.

Editorialul publicat de New York Times aminteste ca, pe langa dezvaluirea milioanelor de interceptari ale convorbirilor telefonice, Snowden a mai revelat si alte violari grave ale legislatiei americane, violari care s-au produs de mii de ori pe an. Printre acestea este enumerat si faptul ca directorul Comunitatii de Informatii a SUA, James Clapper (cel care s-a servit de cazul WikiLeaks pentru a reduce accesul la informatii in SUA) a mintit in fata Congresului in luna martie 2013, declarand ca NSA nu colecteaza informatii despre milioane de americani, in conditiile in care activitatea sa ar trebui sa se desfasoare in afara teritoriului SUA. New York Times mai aminteste ca un judecator federal a condamnat programul de interceptari, pe care l-a catalogat ”aproape orwellian”.

The New York Times scrie ca, in loc sa faca apel la Edward Snowden pentru a reveni in SUA, Barack Obama ar trebui sa-i ofere lui Snowden ”un motiv pentru a se intoarce acasa”. ”Cand cineva arata ca responsabilii de la putere au incalcat legea deliberat si in mod regulat, acea perosna nu trebuie sa infrunte riscul de a fi condamnata la inchisoare pe viata de catre acelasi guvern”, scrie New York Times.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.