New York-ul spune nu exploatării gazelor de şist

Fracturarea hidraulică nu va fi permisa în statul amerian New York, a anunţat echipa guvernatorului Andrew Cuomo. „Ne îngrijorează riscurile la adresa sănătăţii concetăţenilor noştri”, acesta este argumentul cu care guvernatorul a pus capăt unei perioade de mai mulţi ani de dezbateri pe tema exploatării gazelor de şist în acest stat american.

Industria gazelor de şist a fost prezentată de lobbyul companiilor energetice drept o sursă de reînnoire economică pentru regiunile din acest stat. Câştig de cauză au avut însă argumentele legate de poluarea aerului şi a pânzei freatice. “Nu ne putem permite să comitem o greşeala”, a spus comisarul însărcinat cu problemele sanitare al statului New York. “Riscurile sunt mari şi nu sunt cunoscute în totalitate”, a mai declarat el.

Site-ul Politico arată că fracturarea hidraulică, care constă în injectarea apei, nisipului şi agentilor chimici în roca, a fost interzisă deja printr-un moratoriu de şase ani. Decizia guvernatorului de New York ar putea prelungi acest moratoriu cu încă şapte ani.

Este vorba de al doilea stat american care interzice acest procedeu, după Vermont, unde decizia a fost luată în 2012. Însă, dacă în Vermont măsura a fost simbolică, pentru că aici nu există depozite de gaze de şist, in New York ea impiedica extinderea companiilor petroliere.

Guvernatorul este considerat un erou de către ecologişti, scrie New York Times. Însă Andrew Cuomo a vrut să arate că nu este pasionat de datele ştiinţifice înaintate de ecologişti. “Cred că activitatea umană este un factor al schimbărilor climatice. În ce măsură. Nu ştiu şi nu mă intersează”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.