Newsweek: Mussolini al Ungariei vrea să transforme un membru UE într-o „ţară neliberală”

Premierul Viktor Orban a stârnit furia opozitiei liberale şi a celei de stânga după ce a anunţat că doreşte să urmeze modelul Rusiei şi al Chinei, pentru a crea un “stat iliberal” în Ungaria, scrie Newsweek.

“Vrem să clădim o societate în care să munceşti pentru beneficiile primite…o societate care este pregătită să suporte oprobriul de a declara că nu are un caracter liberal”, a spus Orban, la sfârşitul săptămânii trecute, în România, la şcoala de vară de la Băile Tuşnad.

Vrem să clădim o societate în care să munceşti pentru beneficiile primite…o societate care este pregătită să suporte oprobriul de a declara că nu are un caracter liberal

Premierul Ungariei a arătat că principala problema a liberalismului este nefezabilitatea economica şi a apreciat modelele politice din ţări ca Rusia, Turcia şi China. “Naţiunea ungară nu este o simplă adunătură de indivizi, ci o comunitate care trebuie organizată, întărită şi construită”, a spus el.

Liderii partidelor de opoziţie au făcut apel la mobilizarea unor “mijloace active şi puternice” pentru a pune capăt “deteriorarii constante a calităţii democraţiei ungare”, în special în ce priveşte libertatea presei, a ONG-urilor, scrie Associated Press.

Cotidianul maghiar de stânga Nepszabadsag a comparat implicaţiile discursului lui Orban cu autoritarismul unui Mussolini interbelic.

Revista maghiară Heti Vilaggazdasag a avertizat că declaraţiile lui Orban sunt parte a unui program mai amplu de abolire a serviciilor publice, care ar transforma ţara într-o economie a lumii a treia.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Jonathan Todd a declarat, miercuri, la Bruxelles, că nu comentează afirmaţiile lui Orban.

“Discursul a provocat revoltă în stânga politică şi în opoziţie, dar în realitate el a adus foarte puţine lucruri noi în afara celor cu care Orban ne-a obişnuit până acum”, scrie corespondentul Newsweek la Budapesta.

“El a vorbit de mult timp pe un ton admirativ despre ceea ce numeşte “vântul de la răsărit”. Faptul că Ungaria este membră UE ajuta la întărirea ideii că va rămâne o democraţie, dar întrebarea este ce fel de democraţie?”

Fidesz, partidul lui Orban, se află la putere din 2010. El a fost reales în aprilie, în urma unei campanii electorale controversate, despre care OSCE a arătat că a fost caracterizată de “legi restrictive, acoperire mediatică părtinitoare şi activităţi de campanie care au arătat că nu există limite clare între partid şi stat”, scrie Newsweek.

Un sondaj realizat la finalul lunii iulie arată că alianţa dintre Fidesz şi creştin-democraţi este susţinută de 35% dintre unguri, în timp ce partidul ultranaţionalist Jobbik este sprijinit de 14%. Socialiştii sunt creditati de doar 9%, Coaliţia Democratică de 6%, iar partidul fostului premier Gordon Bajnai se bucură de susţinerea a doar 3% dintre cetăţeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.