Neymar coronat opus

FILE - In this July 28, 2015 file photo, children play in a water fountain next to Olympic rings at Madureira Park in Rio de Janeiro, Brazil. Some foreign ticket buyers for next year's Rio Olympics are paying higher prices than they should, failing to benefit from the steep decline in the value of the Brazilian currency against the dollar. (AP Photo/Silvia Izquierdo, File)

Ultimele două zile au încoronat marea sărbătoare a sportului. Finis coronat opus, spunea anticul poet Ovidiu. Brazilienii ar putea replica: Neymar coronat opus!

Dintre toate finalele disputate în ultimele două zile, cea mai așteptată a fost, fără doar și poate, cea a turneului de fotbal, Brazilia-Germania. Existau și serioase premise pentru ca brazilienii să lupte pentru victorie până la ultima picătură de energie. Acum doi ani, într-una din semifinalele CM, Germania zdrobea Brazilia, marea favorită, cu un incredibil 7-1. Numai că, în acel meci, nu jucase și Neymar. Opinăm că, și cu Neymar pe teren, brazilienii ar fi pierdut: jucaseră atâtde prost, iar germanii prinseseră o zi atât de bună, că rezultatul nu putea fi altul.

Dar să revenim la prezent: sosise ziua răzbunării! Și, ca într-un meticulos scenariu, Neymar, căpitan de echipă, deschide scorul în min. 25, printr-o execuție de zile mari, lovitură liberă, aproape de vinclu. Nemții egalează în repriza a doua, din acțiune, prin căpitanul lor de echipă, Max Meyer. Se scurg minutele regulamentare, se intră în prelungiri și se trece la loviturile de departajare. Nils Petersen ratează cea de-a cincea lovitură. Victoria stă în gheata lui Neymar. El a deschis scorul, el trebuia să încheie partida. Și o face. Scenariu perfect. Nepus la cale, nescris de nimeni. Hotărât doar de zeul fotbalului, zeu care în Brazilia chiar există! Neymar finis opus!

Dincolo de fotbal, brazilienii s-au impus în fața Italiei, cu 3-0, și în finala de la volei. Mult mai palpitantă a fost, la volei, bătălia pentru bronz, SUA-Rusia, 3-2, după ce rușii au condus cu 2-0 la seturi. Alte două finale de mare atracție s-au disputat la polo pe apă, Serbia- Croația, 11-7, și handbal, atât la masculin, cât și la feminin: Danemarca-Franța, 28-26, Rusia-Franța, 22-19.

Ultima mare finală a sporturilor pe echipe, cea care a închis JO, a fost adjudecată, la baschet, de SUA, care au trecut la pas de Serbia, 96-66. În locul unei dispute în care toată lumea aștepta să admire ambiția și dârzenia sârbilor în fața mașinii de baschet a americanilor, s-a văzut și s-a admirat galopul de sănătate al americanilor.

Au mai fost, în ultimele două zile, și alte finale, la polo pe iarbă, unde s-au impus Argentina (m) și Marea Britanie (f), sau rugby în 7, unde Fiji a zdrobit Marea Britanie, 43-7, în timp ce la feminin Australia a trecut de Noua Zeelandă cu 24-17.

Şi totuşi, nu putem încheia fără să consemnăm victoria la maraton a kenyanului Eliud Kipnoge, probă în care românii Marius Popescu şi Nicolae Soare s-au clasat pe locurile 37, respectiv 127. Dar, dacă pentru brazilieni Neymar finis opus, pentru noi, românii, păstrând totuşi, proporţiile, ultima medalie, de bronz, a cucerit-o cecenul naturalizat Albert Saritov, la lupte libere, categoria 97 kg, o medalie care, spun statisticienii, a urcat România pe locul 47. Asta să fie soluţia, naturalizarea?! Ea a început, de-altfel, cu fotbalul. Va continua?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.