Nici un program şcolar fără manual

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a postat, vineri seară, pe contul său de Facebook, „pentru informarea celor care încă nu au aflat”, Lista programelor şcolare pentru învăţământul gimnazial la care trebuie să existe manuale şcolare, în înşiruirea de 118 titluri şi materii, pe lângă controversatul manual de Educaţiei Fizică, regăsindu-se 40 cu titulatura „Pregătire sportivă practică” la diverse sporturi, de la atletism, badminton, dans sportiv, baseball, gimnastică artistică, judo şi până la lupte greco-romane, hochei pe gheaţă, hochei pe iarbă, softball şi yachting.

Oficiali din Ministerul Educaţiei au precizat pentru News.ro, referindu-se la numerOasele manuale destinate disciplinelor sportive, că acestea nu au existat până în acest an, însă se ia în calcul introducerea lor pentru elevii din şcolile cu profil sportiv.

Vineri, după ce anunţul său privind manualul de Educaţie Fizică pentru gimnaziu a provocat reacţii critice atât din partea asociaţiilor de părinţi, cât şi pe reţelele de socializare, ministrul a susţinut şi necesitatea manualului de „Consiliere şi orientare”, un substitut al orei de dirigenţie, iar la sfârşitul zilei a postat întreaga listă a materiilor despre care susţine că ar necesita şi manuale.

„Pentru informarea celor care încă nu au aflat. LISTA programelor şcolare pentru învăţământ gimnazial la care trebuie să existe manuale şcolare”, este preambulul ministrului la lista de 118 titluri destinate învăţământului gimnazial.

Cele mai numeroase sunt cele care se referă la pregătirea sportivă şi practică, pentru sporturi diverse, din înşiruire nelipsind baseballul, softballul, hocheiul pe gheaţă şi hocheiul pe iarbă, manuale separate de gimnastică artistică feminină şi gimnastică artistică masculină, lupte greco-romane şi lupte libere, enumerarea încheindu-se cu yachtingul.

Cinci poziţii sunt dedicate pregătirii pentru schi: alpin, biatlon, fond, orientare şi sărituri.

Nu lipsesc nici orientarea sportivă şi polo-ul.

Lista prezentată de ministrul Educaţiei mai include Limba şi literatura română, Limba şi literatura română pentru şcolile cu predare în limba maghiară, limba şi literatura diverselor minorităţi naţionale, inclusiv croată, rromani, cehă, rusă, sârbă ucraineană. O altă secţiune este cea de limbi moderne, de unde nu lipsesc spaniola, turca, chineza şi japoneza.

De asemenea, sunt menţionate manualele de Istoria şi tradiţiile fiecărei minorităţi în parte, manualele de Religie pentru toate cultele recunoscute. Şi manualele de Educaţie muzicală sunt destinate fiecărei minorităţi în parte.

Acesora li se adaugă manualele de Informatică şi cele ale materiilor curente: Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.