Niciun pesedist nu se pierde, totul se recâștigă

Nepotismul în politica dâmbovițeană a ajuns a doua natură a majorității factorilor de decizie din țara asta. Niciun fost demnitar nu a rămas cu buza umflată după ce a pierdut vreo bătălie politică în alegerile locale sau parlamentare.

Printre cei care s-au trezit peste vreo noapte de alegeri în afara actului decizional, politicieni mai mici sau mai mari, dar cu vechime, s-a încetățenit un adevărat joc de societate – vânătoarea de noi funcții.

Cum se pleacă la vânătoare

Regulile sunt simple și clare: politicianul își pune la bătaie toate raporturile familiale, de prietenie și de afaceri și se mulțumește chiar să se mute în celălalt capăt al țării, numai să nu care cumva să își piardă influența și renumele. Rețeta a fost deja probată de fostul primar al Constanței Radu Mazăre, prin fratele său, Alexandru, pe care l-a trimis, în două rânduri, la București, în băncile Senatului. Tot de la malul mării, și fostul prefect din timpul guvernării lui Adrian Năstase, Gheorghe Martin, și-a trimis fiul în Capitală, dar la Camera Deputaților, pentru trei mandate.

Leapșa la distanță de kilometri

Ca nu cumva tradiția perpetuării pe funcții înalte să se piardă, această „leapșă“ a fost preluată și de frații Brăiloiu. Fost prefect de Constanţa și fost candidat pentru fotoliul de președinte de Consiliu Judeţean, Liviu Tit Brăiloiu și-a încercat norocul la alegerile din 11 decembrie 2016 pentru o funcție de senator de Constanța. A plecat direct de pe poziția de favorit, fiind primul pe lista PSD, și a câștigat fotoliul de senator. Pesedistul Tit Liviu Brăiloiu deţine funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat. Acesta nu a fost la prima candidatură la parlamentare. Afaceristul menționat de topul Forbes în 2010, cu o avere estimată la 15 milioane de euro, a ratat Parlamentul în 2008, deși a candidat tot din partea PSD, în favoarea liberalului Puiu Haşotti. Considerat unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Constanţa, senatorul Brăiloiu are în portofoliu două hoteluri pe litoralul românesc, unul de patru stele şi altul de trei stele, cu o capacitate de cazare de peste 500 de locuri. Ovidiu Brăiloiu, fratele senatorului, fost primar al orașului Eforie, între anii 2004 și 2016, și-a făcut și el loc în Capitală, tot în administrația locală.

De la Constanța la București

Prieten cu succesorul lui Marian Vanghelie, fostul judecător de la Constanța Daniel Florea, Ovidiu Brăiloiu este directorul executiv al Direcției de Control a Sectorului 5 al Capitalei. Și pentru ca cei doi frați politicieni de la Eforie să nu ajungă vreodată să se plictisească prin București în pauzele dintre ședințe, aceștia și-au adus cu ei și câțiva apropiați cu care „să-și omoare urâtul“. Fostul edil a luat cu el doi angajați ai Primăriei Eforie, Dumitru Munteanu și Amza Mair, ambii de la Departamentul de urbanism. Cei doi erau pe făraș de la Eforie din cauza numeroaselor plângeri și a lipsei de competență.

Deși Munteanu a intrat în analele campaniilor electorale dobrogene pentru că lipea greșit afișe cu Ovidiu Brăiloiu, cu capul în jos, pe stâlpii din Eforie, acesta a ajuns inspector la Sectorul 5.

Și Amza Mair este inspector asistent la Direcția de control a aceleiași primării conduse de fostul judecător și deputat Florea. Ceea ce surprinde însă e motivația constănțenilor de a-și desfășura activitatea la 250 de km de casă, cunoscut fiind faptul că salariile din administrația locală nu sunt foarte mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Robert Georgescu 19 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.