Nicolae Mischie primeşte despăgubiri de la CEDO

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PSD Gorj Nicolae Mischie, condamnat în 2007 la un an de închisoare cu suspendare pentru introducerea în ţară a unei arme de vânătoare, va fi despăgubit de statul român cu 3.000 de euro pentru sentinţa dată de ICCJ, potrivit unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit CEDO, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat pe Mischie, în condiţiile în care acesta fusese achitat de două instanţe inferioare, fără a audia direct unii martori, încălcând articolul 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, ce prevede dreptul la un proces echitabil.

Condmnarea s survenit în urma acuzaţiei de contrabandă cu arme. La începutul anului 2003, Nicolae Mischie a intrat în ţară cu o armă fără a anunţa acest lucru, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj susţinând că nu i s-ar fi cerut în mod expres să facă declaraţia vamală. El s-a prezentat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj abia după două săptămâni.

Iniţial, magistraţii gorjeni şi cei ai Curţii de Apel Craiova i-au aplicat lui Mischie doar o amendă administrativă, considerând că acesta a comis doar o contravenţie, dar decizia a fost contestată la instanţa supremă, unde a primit, în 2007, o condamnare la un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, şi confiscarea armei respective. Ulterior, Mischie a fost încarcerat după o condamnare definitivă la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. A fost eliberat condiţionat în luna mai a anului 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.