×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 19 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 18:38
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
Dosar privind vânzarea ilegală de imobile naționalizate
Nicolae Robu şi Gheorghe Ciuhandu, urmăriţi penal

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de actuali și foști edili ai municipiului Timișoara, printre care și Nicolae Robu, pentru abuz în serviciu în legătură cu vânzarea ilegală de imobile naționalizate.

Potrivit DNA, sunt urmăriți penal Nicolae Robu, primar al municipiului Timișoara, Dan Diaconu, viceprimar, Gheorghe Ciuhandu, fost primar, Traian Constantin Stoia, fost viceprimar, Martin Staia, fost director în Primăria Timișoara, toți pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, iar la unii fapta este în formă continuată.

Procurorii susțin că, în perioada 1996- 2015, mai mulți funcționari publici din Primăria Timișoara, precum și alte persoane și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat statul român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

Comunicatul DNA

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timișoara
ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timișoara,
STAIA MARTIN, fost director în primăria Timișoara
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată;

DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timișoara,
STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timișoara
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada 1996 - 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.
Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.
Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.
Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.
Suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

Julieta TârnovanPublicat Vineri, 17 februarie 2017
1542
 | 6
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
+4
NU SUNT SIGUR DAR SUNT DOSARE POLITICE CRED CA CEL CARE E CEL MAI VINOVAT ESTE FOSTUL PRIMAR CIUHANDRU ATUNCI AU ACAPARAT TIGANII CENTRUL TIMISOAREI CU AJUTORUL POLITIEI SI AL PARCHETULUI LOCAL =MITA LA GREU !!!!IN UNELE CAZURI DE CARE STIU DIN PRESA TIGANII AU RECURS LA SANTAJ ORDINAR DAR I AU FACUT PE OAMENI SA PLECE SA VEDEM DNA UL PUNE ORDINE !!!!!!!SA NU MAI VB DE JUDECATORI CORUPTI CA SA NU SE MAI SUPERE CSM .SEMNEAZA UN CET RO PENSIONAR DEMN SI FARA FRICA CARE STIA ODATA CE INSEMNA CENTRUL TIMISOAREI CE OAMENI STATEAU ACOLO!!!!!! DNA TIMISOARA NU VA LASATI !!!!!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Marius
+9
Eeee... ia ziceti domnu Robu... janes romanes??? Carpaci ceva?
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
doamne, @ Marius
+2
le-a venit randul timiCiorenilor :))) (Spre regretul lu' Sincai, aia de la Rtv.)
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+1
CINEVA E VINOVAT DE AU ACAPARAT TIGANII TOT CENTRUL TIMISOAREI TREBUIE DNA UL SA FACA ORDINE RESTUL NU S AU BAGAT LE A FOST FRICA !!!!! SAU AU FOST CORUPTI TOTI DIN PRMARIE SI ALTE METODE DE INTIMIDARE ALE TIGANILOR SI MAI ALES NEIMPLICAREA POLITIEI SI PROCURATURII!!!!!!!!!!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
eva
+5
Pai, 20 de ani, unde a fost POLITIA, PROCURATURA, DNA? De ce se spune in ITALIA, ca TIMISOARA e deja a lor? Clanul ala ingrozitor, nu cumva are legatura cu MAFIA ROMANA? Cazul seamana mult, cred ca si CARPACI, vine de acolo! De aceea tipau mereu timisorenii ca nu vor partide de stanga, ca sa devina MAFIA stapana?
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
sunt prea mult @ eva
0
bagati in seama timisorenii aia slabi de minte si fuduli.
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
Yoram
+5
Mafia araba,criminalitatea imobiliara,un primar mai corupt ca altul asta e profilul Timisoarei!Toti sunt vanduti dintre autoritati,de la un capat la altul!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Plugarul
+10
SANKY .... !!!!! Praf în ochi + mișto de Buftea = sanky ! Le rupe pielea în două ..... , și le ia praful de pe tobă .... ! Deeeeeeneeeeeaaaaa săăăăă viiinăăăăăă săăăăăă văăăăăă iaaaaa . Versuri de johanis și koveși pe muzică de soroș .... !
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
alzara sibiu medic
+8
Se fură din 1996 B.C. sau doar din 1996 A.D. ? E important : prima e arheologie ,a doua e deja istorie ; istoria administraţiei locale ,a notariatelor ,a barourilor ,a parchetelior ,a justiţiei ,a SRI ...,a României post ' 89 în general : 1000 de imobile "palmate " în zece ani ,la vedere - nu noaptea !
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
din acel @ alzara sibiu medic
+1
1996, de cand a venit la putere CDR-ul cu retrocedarile "in integrum", cica, privatizarile si marile hotii.
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
radu
+22
Aoleu, doamna Turcan, „ penalul” Robu isi da demisia?!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
ovidiu
+16
ca sa vezi ! Iar eu cand am facut o astfel de sesizare pentru un caz din Bucuresti parchetul m-a ironizat pt faptul ca nu intelegeam ca fapta pt care sunt acuzati cei la care se face referire in acest articol s-a prescris ! Si uite asa CEDO ramane singurul bastion impotriva abuzurilor statului
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
!!!
+12
Să trăiți d-le "PRIMARARE" şi colaboratorii, să aveți parte de o celulă confortabilă.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
LA BUNA VESTIRE @ !!!
+15
BANATUL ESTE FRUNCEA SI TIMISOARA O FRUMUSATA DE CUCUI! UN ORAS DE HOTI! CINTAREA CU OR FI SI CINSTITI LA ALTA MASA! PA HOTII DE PRIMARI NU I-AM ALES EU! SI NICI VOI ASTILALTII,MITICII, CUM AR VENI!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 22 ore şi 8 minute
Coldea, candidat unic la un concurs fake
Publicat acum 11 ore şi 52 minute
Cum s-a dus o senatoare în Parlament
Publicat acum 5 ore şi 58 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 11 ore şi 9 minute
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 21 ore şi 51 minute