×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 14 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 18:33
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
"Acum știu, am aflat și eu…"
Nicolae Steinhardt - Despre răutatea umană
Sursa foto: www.cuvantul-ortodox.ro
Sursa foto: www.cuvantul-ortodox.ro

Dacă Sărbătoarea Învierii este prilej pentru curăţarea sufletelor, vorbele cu tâlc despre răutatea umană rostite de părintele Nicolae Steinhardt sunt sfaturi de viaţă, dar şi drum către iubire. Cuvintele sale ne relevă că adevărul este, cu siguranţă, unul singur...

„Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine“ (Sfânta Evanghelie după Ioan, cap. 14)

„Când un om reușește să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia. Cel ce slăbește, se uită cu dispreț la grași, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsucește nasul disprețuitor când altul se bălăcește, încă, în viciul său. Dacă unul își reprimă cu sârg sexualitatea, se uită cu dispreț și cu trufie către păcătosul care se căznește să scape de păcat dar instinctul i-o ia înainte! Ceea ce reușim, ne poate spurca mai ceva decât păcatul însuși. Ceea ce obținem poate să ne dea peste cap reperele emoționale în așa manieră încât ne umple sufletul de venin.

Banii care vin spre noi ne pot face aroganți și zgârciți, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricoșător al patimilor sufletești.

Drumul către iubire se îngustează când ne uităm spre ceilalţi de la înălțimea vulturilor aflați în zbor.

Blândețea inimii se usucă pe vrejii de dispreț, de ură și de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reușita sa cu modestia și grația unei flori. Tot ce reușim pentru noi și ne aduce energie este menit a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferință și-n păcat.

Ochii noștri nu sânt concepuți pentru dispreț, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căznește să iasă din sufletele noastre.

Succesele nu ne sânt date spre a ne înfoia în pene ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare și în dăruire pentru cei din jur.

Dacă reprimi foamea în timp ce postești, foamea se va face tot mai mare. Mintea ta o să viseze mâncăruri gustoase și alese, mintea o să simtă mirosurile cele mai apetisante chiar și în somn, pentru ca în ziua următoare, înnebunită de frustrare, să compenseze lipsa ei printr-un dispreț sfidător față de cel ce nu postește. Atunci postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului și a izbânzii trufașe asupra poftelor. Dar, dincolo de orice, trufia rămâne trufie, iar sentimentul frustrării o confirmă.

Dacă ai reușit în viață, nu te agăța de nereușitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului și patima înfumurării. Reușita este energia iubirii și a capacității tale de acceptare a vieții, dar ea nu rămâne nemișcată, nu este ca un munte sau ca un ocean.

Îngâmfarea și trufia reușitei te coboară, încetul cu încetul, de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vieții tale evenimente specifice lor.

Slăbește, bucură-te și taci! Lasă-te de fumat, bucură-te și taci! Curăță ograda ta, bucură-te de curățenie și lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuși l-a pus. Căci între vecin și gunoiul din curte există o relație ascunsă, niște emoții pe care nu le cunoști, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată și cauze ce vor rămâne, poate pentru totdeauna, ascunse minții și inimii tale.

Între omul gras și grăsimea sa există o relație ascunsă. O înțelegere. Un secret. Un sentiment neînțeles. O emoție neconsumată. O dragoste respinsă. Grăsimea este profesorul grasului. Viciul este profesorul viciosului. Și în viața noastră nu există profesori mai severi decât viciile și incapacitățile noastre.

Acum știu, știu că orice ură, orice aversiune, orice ținere de minte a răului, orice lipsă de milă, orice lipsă de înțelegere, bunăvoință, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul grației și gingășiei unui menuet de Mozart… este un păcat și o spurcăciune ; nu numai omorul, rănirea, lovirea, jefuirea, înjurătura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea, orice căutătură rea, orice dispreț, orice rea dispoziție este de la diavol și strică totul. Acum știu, am aflat și eu… “

Publicat Luni, 17 aprilie 2017
10021
 | 21
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Melos Negros
0
Există un pasaj în în Luca 11, care spune exact același lucru ca și Steinhardt: 24. Când duhul cel necurat iese din om, umblă prin locuri fără apă, căutând odihnă, şi, negăsind, zice: Mă voi întoarce la casa mea, de unde am ieşit. 25. Şi, venind, o află măturată şi împodobită. 26. Atunci merge şi ia cu el alte şapte duhuri mai rele decât el şi, intrând, locuieşte acolo; şi se fac cele de pe urmă ale omului aceluia mai rele decât cele dintâi.
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
Ţăranul
+1
Koveși și pretenii săi trebuie băgați într-o sală .... și puși să citească Jurnalul fericirii ..... ! Cît timp ..... , nu pot preciza ..... , măcar vreo 20 de ani ..... ! Mă tem că nu prea există sală care să-i încapă .....
Publicat Marţi, 18 aprilie 2017
+Răspunde
Sierra
-3
Probabil binefacere e atunci cand politicienii impart banul public catre sinesi si catre biserici si neglijeaza scoala, sanatatea, inzestrarea armatei si reforma in administratie. sholdova firea probabil e considerat vreun sfant ca a facut atatea binefaceri bisericii cu sute de milioane de euro.
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
0
FARA CUVINTE EXTRAORDINAR ARTICOL FELICITARI ZIARULUI COTIDIANUL !!!!!!!
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Matei
+11
Ceea ce acest domn scrie este un suvoi de ganduri ce merita atentie. Este filozofia de viata a unei persoane supusa incercarilor si deschisa binelui. Partajul ii este uman iar solutiile nu sunt nici dogme, nici citate fara de continut. Ceea ce propune si nu impune, este o abordare senina a vietii interumane. Daca toate gandurile ce le-a cugetat sunt precum exenmplele citate, spusele lui ar trebui rostite fara de vesminte canonice, pentru ca pot si sunt menite sa imbratiseze o societate mai ampla decat numai cea crestina, de catre oricine are, de la alte orientari de credinta si pana la cei cu viata fara de revelatii divine. Sunt un iuvor de spiritualitate clara si cursiva, proaspat si neintinat.
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Moser
0
...mai degraba i despre fiinta umana..cu bunele ndar mai ales cu relele..
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
nicu cohen
-2
Se adevereste proverbul ca un evreu convertit la crestinism e mai credincios decit aceia nascuti crestini ..Desi frumoasa povestea cu rabinul Issus , nu este reala . E o inventie a romanilor care observind ca realigia lor in forma atunci existenta numai functiona , decid sa inventeze o noua religie sub masca careia sa functioneze tot religia lor violenta . Se stie ca romanii au fost cei mai cruzi si perversi exponenti ai antichitatii . Ce e interesant este ca le-a reusit , iar acum Imperiul Roman ascuns sub masca Vaticanului functioneaza bine mersi , controlind nu numai Reichul UE dar si insasi America [Amaruca -tara sarpelui cu pene ]
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Stanica @ nicu cohen
+18
Sarmane om, cum poti tu sa-l negi pe Dumnezeu? Tu azi esti, maine nu mai esti, dar Dumnezeu este vesnic. Spune cinstit, controlezi tu ceva din viata ta? Macar din propriul tau organism? Nu, totul se desfasoara "automat" in afara vointei si stiintei tale foarte saraca de altfel. Ce scriu aici este valabil si pentru mine si pentru oricine. Deci sa nu ne trufim cu stiinta noastra, asa cum bine ne invata aici Parintele Steinhardt. Sa lasam tainele sa ramana taine, sa nu disecam detaliile insignifiante uitand esenta.
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Baltazar @ nicu cohen
+10
@Stanica: Rolul omului este de a trai. Daca, in loc sa traiesti, crezi ca traiesti doar mintindu-te cu o povedte, este vai de tine !
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Cantemir @ nicu cohen
+2
Sa lasam imperiul roman, pe imparatul Titus si pe Josephus Flavius (asta in legatura cu ''inventia romanilor' intru propagarea violentei si perversitatii lor, dar nu au fost ei cei mai perversi, ca luptau pe fata.)Oamenii au fost intotdeauna violenti, asa ne-am format ca specie, doar crestinismul (cu idei preluate de la daci, dupa J. Flavius, ori nu) si abia acum 2000 a vorbit despre 'iubire', anume de 'iubirea aproapelui', in rest doar frica, teroare, pedepse sigure pe vecie. Dupa cum au accentuat protestantii, Iisus Hristos ( rabinul Issus dupa cum scrieti) a aratat atat: ' Cei care cred in Mine vor fi mantuiti', nu a cerut nimic pentru sine, nici ofrande, nici rugaciuni, nici ritualuri, nici moartea necredinciosilor, nici schingiuirea lor, nimic.Toate acestea sunt fapte gandite de oameni, iar parintele Steinhardt ne impartaseste, nu ameninta, o conduita simpla, valabila pentru oricine pe lume pentru usurarea si bunastarea propriului suflet si spirit. Fiecare poate, potrivit liberului sau arbitru , sa ia aminte sa procedeze ca atare sau sa se tina de rautati pe mai departe. Departe de marea dezvaluirea crestinismului, dificila cheie a' iubirii de aproapele'. Ce sa caute imperiul,masca, Reich-ul, America intr-un text limpede despre crucea fiecarui om in parte si cum poate fi ea scuturata, ca drum spre sine si aproapele.
Publicat Luni, 17 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 22 ore şi 3 minute
Cum s-a dus o senatoare în Parlament
Publicat acum 5 ore şi 53 minute
Dezlănțuirea furtunii în America
Publicat acum 5 ore şi 27 minute
Coldea, candidat unic la un concurs fake
Publicat acum 11 ore şi 47 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 11 ore şi 4 minute
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 21 ore şi 46 minute