„Niki Ardelean, colonel în rezervă”, la Berlin

ICR Berlin a iniţiat seria de 10 proiecţii de film la sediu, program permanent, care prezintă cele mai importante creaţii româneşti de gen din toate timpurile, pentru publicul larg, dar şi pentru diaspora din Berlin. Acest program de film românesc are ca scop prezentarea unor creaţii cinematografice de ficţiune sau documentare de dinainte de revoluţie ale unor mari regizori precum Tatos, Pintilie, Săucan, Gulea, Danieliuc sau Piţa, dar şi al unor documentare despre diferite personalităţi ale vieţii culturale din România.

În cadrul seriei au fost proiectate deja cele mai recente două documentare regizate de Radu Gabrea, filmul ”Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, „Secvenţe“, în regia lui Alexandru Tatos, şi „Filantropica“, în regia lui Nae Caranfil.

Pe data de 29 august, ICR Berlin prezintă la sediul institutului filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în regia lui Lucian Pintilie. Scenariul filmului este semnat de Cristi Puiu şi de Răzvan Rădulescu şi are în distribuţie nume mari ale filmului românesc: Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Micaela Caracaş, Răzvan Rădulescu. Cuplul Rebengiuc-Vasilescu se află în prim-plan şi are pe toată durata peliculei o prestanţă deosebită.

Coca Bloos, Dorina Chiriac, Răzvan Rădulescu şi Victor Rebengiuc

„Niki Ardelean, colonel în rezervă“ este un film dinamic, cu un conflict psihologic puternic. Colonelul pensionar Niki Ardelean îşi pierde fiul într-un accident tragic şi este pe cale să îşi piardă şi fiica, care urmează să emigreze împreună cu soţul ei în America. Spre deosebire de conservatorul Niki, ataşat valorilor tradiţionale, cuscrul său Flo este receptiv la cultura vestică, întruchipând omul nou al tranziţiei. Figura sa autoritară şi influenţa pe care acesta o exercită asupra tuturor membrilor familiei sale îi confiscă treptat lui Niki drepturile şi autoritatea paternă pe care obişnuia să le deţină. Filmul urmăreşte povestea deposedării treptate a lui Niki. În contextul zbuciumat al unei societăţi de tranziţie, în care valorile morale şi ritualurile îşi pierd substanţa şi caracterul lor normativ, micul sistem de referinţă al lui Niki este tulburat până la prăbuşire.

Victor Rebengiuc şi Răzvan Văsilescu

Filmul urmăreşte cu multă abilitate acumularea de tensiune ce duce la izbucnirea finală, care are loc în Ziua Naţională a Armatei.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film români. După ce a regizat o serie de spectacole de teatru şi două filme de lungmetraj (“Duminică la ora 6” şi “Reconstituirea”), Lucian Pintilie a stârnit mânia autorităţilor cenzurii. Interdicţia de a mai lucra în România a însemnat pentru regizor calea exilului până în 1990, când se repatriază, finalizează diverse proiecte mai vechi şi realizează numeroase filme în coproducţie româno-franceză. În 1998 obţine Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia pentru coproducţia franco-română “Terminus Paradis”. În 2003, filmul său „Niki Ardelean, colonel în rezervă” este selecţionat la categoria “Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului de Film de la Cannes şi primit cu entuziasm de publicul internaţional.

Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.